Følg os

Miljø

Hvad gør EU for at mindske luftforureningen?

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Luftkvaliteten påvirker menneskers sundhed. Parlamentet kæmper for strengere regler for at regulere forurening.

Dårlig luftkvalitet kan forårsage luftvejs- og hjerte-kar-sygdomme, diabetes og kræft. Men dets ødelæggende virkninger omfatter også biodiversitet, da det forgifter afgrøder og skove, hvilket forårsager betydelige økonomiske tab.

Som en del af den nulforureningsambition, der er fastlagt i EU's European Green Deal, har Europa-Parlamentet foreslået at fastsætte strengere luftkvalitetsstandarder inden 2030 med mål for partikelforurenende stoffer.

96 % af befolkningen i EU's byer og byer blev udsat for koncentrationer af fine partikler over retningslinjerne fra Verdenssundhedsorganisationen i 2020
 

Sundhedsomkostningerne ved luftforurening

Luft har i årtier været forurenet af nitrogendioxid, ozon og partikler med højere koncentrationer i befolkede byområder.

Partikler

Partikler refererer til små partikler eller dråber. Da de er mindre end et hårstrå, kan de passere ind i blodbanen gennem respiration. De kan omfatte organiske kemikalier, støv, sod og metaller.

Kronisk eksponering kan føre til luftvejs- og hjerte-kar-sygdomme, der kan være dødelige for sårbare mennesker og kan også føre til kræft. I 2020 forårsagede eksponering for partikler med en diameter på mindre end 2.5 mikron for tidlig død af mindst 238,000 mennesker i EU, ifølge Europæiske Miljøagentur.

Mindst 238,000 mennesker døde for tidligt i EU i 2020 på grund af finpartikelforurening
 

Kvælstofdioxid

Dinitrogendioxid er en kemisk forbindelse, der genereres i motorer, især dieselmotorer. Eksponering for det reducerer modstanden mod infektion og er forbundet med en stigning i kroniske luftvejssygdomme og for tidlig aldring af lungerne. Kvælstofdioxidforurening forårsagede 49,000 for tidlige dødsfald i EU i 2020.

Ozon

reklame

På kort sigt irriterer indånding af ozon øjne, luftveje og slimhinder. Det er særligt farligt for personer, der lider af astma og kan være dødeligt i tilfælde af kroniske respiratoriske og kardiovaskulære tilstande. I 2020 mistede 24,000 mennesker livet for tidligt i EU på grund af eksponering.

Selvom luftforurening fortsat er et problem, har reduktionspolitikker forbedret luftkvaliteten i Europa i løbet af de sidste tre årtier. Fra 2005 til 2020 faldt antallet af for tidlige dødsfald som følge af udsættelse for partikler med en diameter på mindre end 2.5 mikron med 45 % i EU.

Antallet af tidlige dødsfald som følge af finpartikelforurening faldt med 45 % i EU mellem 2005 og 2020
 

Tab af biodiversitet

Ifølge en analyse fra det europæiske miljøagentur, 59 % af skovene og 6 % af landbrugsjorden blev udsat for skadelige niveauer af ozon i Europa i 2020. Økonomiske tab som følge af påvirkningen af ​​hvedeudbyttet beløb sig til omkring 1.4 milliarder euro i 35 europæiske lande i 2019. De største tab blev registreret i Frankrig, Tyskland, Polen og Tyrkiet.

Læs mere om årsager til tab af biodiversitet.

Kilder til forurening

Mere end halvdelen af ​​partikelemissionerne kommer fra afbrænding af fast brændsel til opvarmning. Bolig-, erhvervs- og institutionssektoren er den vigtigste kilde til partikelforurening i Europa.

Landbruget er også en stor forurener og er ansvarlig for 94 % af ammoniakemissionerne, mens vejtransport står for 37 % af nitrogenoxidemissionerne og landbruget for 19 %. Alle disse emissioner har været nedadgående siden 2005 på trods af den betydelige stigning i EU's bruttonationalprodukt.

Hvad er handlingsplanen for nulforurening?


EU Nul forureningion plan bidrager til UN 2030 dagsorden for bæredygtig udvikling. Under den europæiske grønne aftale, EU har sat sig som mål at reducere luft-, vand- og jordforurening inden 2050 til niveauer, der ikke længere er skadelige for sundhed og naturlige økosystemer, og som er inden for de grænser, som planeten kan opretholde. Den definerer en række mål for at hjælpe med at nå dette mål inden 2030:

  • Reduktion af for tidlige dødsfald som følge af luftforurening med mere end 55 %;
  • at reducere EU's økosystemer, hvor luftforurening truer biodiversiteten med 25 %, og;
  • skære plastikaffald på havet 50% og mikro plast frigivet til miljøet med 30 %.

Skærpede 2030-grænser for flere luftforurenende stoffer

Parlamentets miljøudvalg vedtog sin holdning til forbedring af luftkvaliteten i EU den 28. juni 2023. Den foreslår strenge mål for flere forurenende stoffer, herunder partikler, nitrogendioxid, svovldioxid og ozon, for at sikre, at luften i EU er sikker at indånde og ikke skader naturlige økosystemer eller biodiversitet.

Næste skridt

MEP'erne forventes at stemme om forslaget i september 2023. Når Rådet har vedtaget sin holdning, vil Parlamentet indlede forhandlinger med dem om den endelige lovtekst.

MEP'er foreslår, at der ud over luftkvalitetsplaner, som kræves, når EU-landene overskride grænserne, bør alle EU-lande udarbejde køreplaner for luftkvalitet, der fastlægger kort- og langsigtede foranstaltninger for at overholde de nye grænser.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending