Følg os

indvandring

Hvad er omkostningerne ved at holde medlemslandene ude af EU's grænseløse zone

DEL:

Udgivet

on

Starter den 31. martsst Sydøsteuropas Bulgarien og Rumænien blev delvist medlem af det grænsefrie Schengen-område. De to håbefulde nationer har forsøgt at komme ind i årevis for at blive fuldgyldige medlemmer, men deres indsats blev for nyligt dæmpet af Holland og Østrig.

Schengen-aftalen repræsenterer højdepunktet for den frie bevægelighed inden for EU.

Hvordan påvirker dette EU og dets medlemslande?

Europa-Parlamentet udsendte en pressemeddelelse fremhæver den økonomiske byrde ved at holde begge lande uden for Schengen.

Rumænien taber 2 milliarder euro årligt , ifølge lokale rederier. Bulgariens finansminister hævder, at tabet fra Bulgariens forsinkede medlemskab af eurozonen og Schengen er mellem kl. 4 % og 5 % af landets BNP. Dataene har været tilgængelige i årevis og brugt over hele linjen i Bruxelles under de mange debatter om emnet.

Hvorfor er Bulgarien og Rumænien ikke fuldgyldige medlemmer af Schengen?

reklame

Rumænien og Bulgarien fik i marts adgang til Schengen-området kun for luft- og søgrænser. Det skete også efter en længere periode med afslag.

Mens EU-sværvægtere som Tyskland og Frankrig gav udtryk for deres støtte til, at Bulgarien og Rumænien bliver fuldgyldige medlemslande, blev enstemmigheden brudt af det hollandske parlament i slutningen af ​​2022, der opfordrede den tidligere premierminister Mark Rutte til at nedlægge veto mod de to ansøgninger, der argumenterede for udbredelsen af ​​korruption og organiseret kriminalitet.

Endnu et veto kom fra Østrig, efter at kansler Karl Nehammer sagde, at et udvidet Schengen-område ville gøre østrigere ude af stand til at klare en ny tilstrømning af migranter. Hverken Bulgarien eller Rumænien deler en fælles grænse med Østrig.

Embedsmænd i Bukarest og Sofia græder grimt over det daværende veto og anklagede Østrig og Holland for uretfærdig behandling og dobbeltmoral.

Europa-Parlamentets repræsentant Alin Mituţa siger, at "Rumænien går ind i Schengen, da det kom ind i EU - med halvdelen af ​​sine rettigheder og med yderligere krav".

Den rumænske MEP Cristian Terheş kritiserede Østrigs gentagne veto mod Rumænien og sagde, at det kun kunne have en negativ indvirkning på den rumænske økonomi at have kontrol på plads ved landegrænser.

"Østrig krænkede Rumæniens rettigheder og blokerede Rumæniens indtræden i Schengen". MEP fortsætter med at sige, at gennem disse gentagne afvisninger "er EU-tiltrædelsestraktaten underskrevet af Rumænien overtrådt, og Østrig får eneret til at beslutte, hvornår vores land vil gå ind i Schengen med landegrænser".

Selv efter 31st fra martss indrejsedato håndhævede lufthavne stadig paskontrol for rumænske borgere, et faktum, som Vasile Blaga, en anden rumænsk MEP henleder opmærksomheden på.

Med hensyn til den fulde Schengen-tiltrædelse insisterer regeringerne i både Rumænien og Bulgarien på, at de opfyldte de nødvendige kriterier for år siden. Det Europa-Kommissionen og Europa-Parlamentet  har opfordret alle medlemslande til at stemme dem ind og bekræftet, at kandidaterne har opfyldt alle tekniske betingelser.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending