Følg os

Transport

Få jernbanen 'på sporet for Europa'

DEL:

Udgivet

on

Forud for EU-valget i juni har Community of European Railway and Infrastructure Companies (CER) lanceret sit 2024-29-manifest "On Track For Europe" ved en begivenhed på højt niveau, som MEP Dominique Riquet afholder i Europa-Parlamentet. Med det faste mål at nå modal shift og trafikdelingsmålene i EU-strategien for bæredygtig og smart mobilitet, opstiller manifestet den europæiske jernbanesektors vision for velfungerende jernbanepassager- og godstjenester i et højkapacitets jernbaneinfrastrukturnetværk, der vil være en nøglefaktor for Europas grønne og digitale omstillinger.

Jernbanerne har høje ambitioner for fremtiden for bæredygtig transport i Europa: højhastighedsforbindelser mellem alle EU's hovedstæder og større byer, regionale kvalitetstjenester for alle, flere nattog og bæredygtige turismemuligheder, fuldt digital godsdrift med jernbane som rygraden i nettet -nul logistik. Betydningen af ​​disse spørgsmål blev også understreget i den tidligere italienske premierminister Enrico Lettas rapport på højt niveau om fremtiden for det indre marked, som opfordrer EU til at bygge højhastighedstogforbindelser mellem alle EU's hovedstæder for at løse et "blændende paradoks" i EU infrastruktur.

Manifestet hævder, at jernbanen, med dens unikke fordele i form af emissionsbesparelser, energieffektivitet og generering af økonomisk aktivitet, bør være i centrum for alle politiske redskaber designet til at fremme Europas bæredygtighed, energiuafhængighed og velstand. CER understreger behovet for en strategisk vision, der omfatter bæredygtig transport.

Støtte til offentlige og private investeringer i infrastruktur er afgørende for fortsat at fremme jernbaneprojekter på det paneuropæiske TEN-T-transportnet, samt uddybe det indre marked gennem en højhastighedsmasterplan og fremme interoperabilitet. Denne udvikling går hånd i hånd med udbredelsen af ​​digitale enablere, der muliggør sikrere og mere effektiv jernbanedrift i EU. CER opfordrer medlemslandene til at gøre dette til en prioritet i Europa-Kommissionens og Parlamentets næste valgperiode.  

Fire grundlæggende søjler er identificeret til at lede fremtidige politiske tiltag:

  • Fair konkurrence mellem transportformer – På trods af tidligere bestræbelser er de lovgivningsmæssige rammer i dag ikke retfærdige, idet jernbaner bærer mange omkostninger og forpligtelser, der ikke er pålagt andre transportformer. Der skal stadig gøres meget for at rette op på ubalancer i forhold og prisfastsættelse for adgang til infrastruktur, energibeskatning, momsregler og forskellige sociale forhold, især at tillade social dumping i vejsektoren.
  • Tilstrækkelig finansiering af jernbaner – Jernbaner har brug for retfærdig, langsigtet, omfattende finansiering. At opfylde sektorens enorme infrastrukturinvesteringsbehov vil kræve en større EU-transportbudgetpost i en opskaleret flerårig finansiel ramme, herunder nye kilder til EU-finansiering, såsom øremærkede indtægter fra EU's emissionshandelssystem.
  • Udrulning af jernbanens vigtigste digitale muliggører – Dette inkluderer det europæiske jernbanetrafikstyringssystem (ERTMS) og Digital Capacity Management (DCM) til optimeret brug af jernbanenettet, Digital Automatic Coupling (DAC) som et afgørende skridt til fuld digital godsdrift, og Open Sales and Distribution Model (OSDM) for lettere international billetsalg. Sådanne digitale spilskiftere forbedrer ikke kun jernbanetjenesterne for dets slutbrugere, men reducerer også omkostningerne. For eksempel kræver stigningen i jernbanekapaciteten, der kan opnås via digitale midler med DCM, kun 5 % af det budget, der ville være nødvendigt for at bygge ny fysisk jernbaneinfrastruktur.
  • En grønnere tilgang til markeds- og konkurrencepolitikker – Konkurrencepolitikken skal tage bedre hensyn til EU's klima- og miljøpolitikker og bør undgå enhver form for overflytning til mere forurenende transportformer. Visse jernbanemarkedssegmenter såsom Single Wagon er ofte ikke økonomisk levedygtige i dag, men repræsenterer alligevel en bæredygtigt levedygtig transportløsning til at bekæmpe klimakrisen. Støtte til sådanne tjenester kan ikke vurderes ud fra regler, der ikke tager hensyn til EU's strategiske politiske retningslinjer som helhed, herunder EU's Green Deal-mål.

Under lanceringsarrangementet samlede CER indtryk fra nuværende politiske beslutningstagere såvel som eksterne interessenter, der repræsenterer erhvervs- og civilsamfundsbrugere af jernbanetjenester, hvoraf mange bidrog til 2023-undersøgelsen, der var med i det endelige manifest.

Dominique Riquet MEP sagde, at "som denne valgperiode slutter, er det tid til at gøre status over vores resultater. Vi har opnået meget med CEF II, den løbende jernbanekapacitetsregulering eller TEN-T-retningslinjer. Alligevel fortsætter kampen om jernbanen. Vi skal nu reflektere over fremtidige politiske udviklinger for at bruge det bedst muligt og nå vores dekarboniseringsmål".

reklame

Hovedtaler Den belgiske vicepremierminister og minister for mobilitet Georges Gilkinet hilste sektorens initiativ velkommen og sagde, at "tog skal blive rygraden i vores europæiske mobilitet, hvis vi ønsker at dekarbonisere vores økonomier. Trafikoverflytning til jernbane, den mest bæredygtige transportform, skal være en politisk prioritet for den næste EU-kommission. For at gennemføre dette og forbinde alle europæere med jernbane er vi nødt til at investere massivt i sektoren. CEF-programmet spiller en afgørende rolle, og vi er nødt til at fortsætte i denne retning med en tredje og velfinansieret CEF-indkaldelse. En langsigtet vision, sund finansiering og mennesker er nøglen til fremtidssikret europæisk mobilitet”.

Ved lanceringen gav Filip Alexandru Negreanu Arboreanu, kabinetschef for EU's transportkommissær Adina Vălean, også sin positive reaktion på manifestet. "Din støtte til et stærkt finansieringsinstrument til transportinfrastruktur er ekstremt værdifuld og meget værdsat. Og du kan også stole på vores støtte til at gøre jernbanen til fremtidens ønskede transportform”, sagde han.

CER's administrerende direktør Alberto Mazzola sagde, at "i CER-manifestet forpligter jernbanerne sig til at sørge for de nye generationer af europæere: bedre passagerservice for alle, herunder højhastighedsforbindelser mellem hovedstæder og større byer; digitale jernbanegodsoperationer integreret med andre transportformer, hvilket fører til europæisk logistik uden emission; og pålidelig, sikker højhastighedsinfrastruktur samt forbedringer af det eksisterende netværk gennem modernisering og digitalisering. Vi opfordrer EU og medlemslandene til en bæredygtig investeringspolitik til fortsat at prioritere og støtte jernbaner”. 

Med konkrete politiske forslag til hver af dets fire søjler viser CER-manifestet 2024-2029, hvad der er nødvendigt for at give jernbanen mulighed for at udvikle sig yderligere, og Europa kan drage fordel af jernbanens fulde potentiale.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending