Følg os

Medier

Hvordan kan europæisk lovgivning sikre en fair aftale for vores forfattere og udøvende kunstnere i den audiovisuelle sektor?

DEL:

Udgivet

on

Efter manuskriptforfatternes og kunstnernes strejker, der ramte Hollywood fra midten af ​​2023 og frem, ser denne nye rapport på de forskellige love i Europa, som sigter mod at sikre en rimelig aflønning til vores kreative kræfter. Hvordan anvender hvert land dem?
Denne nye rapport -Fair vederlag til audiovisuelle forfattere og udøvende kunstnere i licensaftaler - af European Audiovisual Observatory undersøger, hvordan EU-direktiv 2019/790 om ophavsret og beslægtede rettigheder i det digitale indre marked (CDSM-direktivet) har til formål at styrke ophavsmænds og udøvende kunstneres position, når de giver licens til deres eksklusive rettigheder til brugen af ​​deres værker eller fremførelser . Rapporten ser på de tilgange, som medlemsstaterne har taget for at imødegå disse udfordringer, når de implementerer dette direktiv, som blev vedtaget i 2019 og skulle gennemføres i national lovgivning i 2021. 

Kapitel et giver et struktureret overblik over den værdikæde, der er involveret i skabelsen af ​​et audiovisuelt værk, de forskellige produktionsstadier og de tilhørende rettigheder, der skal licenseres, med særlig fokus på nye online distributionsmodeller. For at se på de økonomiske rettigheder for audiovisuelle ophavsmænd og udøvende kunstnere undersøger forfatterne arten af ​​ophavsret og beslægtede rettigheder, og ser især på den mulige overførsel af rettigheder til producenten. Dette kapitel afsluttes med et kig på de forskellige typer kontrakter og relaterede vederlag, som er sædvanlige i nutidens europæiske audiovisuelle sektor.

Kapitel to zoomer ind på EU's retlige rammer for rimelig aflønning. Forfatterne understreger, at en velfungerende markedsplads for ophavsret har brug for to store politiske mål: Forbedring af manglen på gennemsigtighed i kontraktforhold og genskabelse af balancen mellem de forskellige kontraktlige partneres forhandlingsstyrke. Dette kapitel borer derefter ned i kapitel 3 i afsnit IV i CDSM-direktivet og de forskellige bestemmelser, det indeholder vedrørende rimeligt vederlag og gennemsigtighed i udnyttelseskontrakter, og hvordan man sikrer en velfungerende markedsplads for ophavsret.
Kapitel tre zoomer yderligere ind på implementeringen af ​​CDSM-direktivets kapitel 3, afsnit IV, vedrørende overdragelse af rettigheder til producenten, hvordan man sikrer et passende og forholdsmæssigt vederlag til forfattere og udøvende kunstnere for udnyttelsen af ​​deres værker og fremførelser, og gennemsigtighedsforpligtelser . Forfatterne sammenligner og kontrasterer forskellige tilgange i syv EU-medlemslande -: Tyskland, Frankrig, Belgien, Ungarn, Holland, Slovenien og Spanien. EN detaljeret analyse af den gældende lovgivning i hvert af disse medlemslande er angivet i bilaget til denne publikation (https://go.coe.int/26aV9). Kapitel fire analyserer kollektive forhandlingers rolle med hensyn til at sikre større gennemsigtighed i kontraktlige arrangementer og rimeligt vederlag til skabere i den audiovisuelle sektor. Den giver et overblik over de forskellige mekanismer, der påtænkes på nationalt plan med henblik herpå. Rapporten ser især på kollektive overenskomster, som her undersøges i lyset af europæisk konkurrencelovgivning, og kollektive forvaltningsorganisationer, hvis rolle og funktion er beskrevet. Forfatterne kaster et praktisk blik på eksempler på kollektive overenskomster og deres anvendelse i Tyskland, Sverige, Danmark, Polen, Frankrig, Italien, Holland og USA. 

Kapitel fem går læseren gennem nyere EU-retspraksis på dette område. Selvom den sene gennemførelse af CDSM-direktivet i mange medlemslande endnu ikke giver mulighed for rigelig retspraksis, er nogle nøglebegreber relateret til passende og forholdsmæssig aflønning allerede længe blevet overvejet af nationale og internationale domstole, som undersøges her. Forfatterne afslutter med at understrege "hvor centralt spørgsmålet om rimelig vederlag til skabere er på globalt plan, især i forbindelse med streamingplatforme, med henblik på at understøtte vitaliteten og bæredygtigheden af ​​film- og audiovisuelle sektorer." En ny gratis rapport, der skal læses, for at forstå, hvordan EU-lovgivningen sigter mod at sikre en rimelig vederlagsaftale for audiovisuelle forfattere og udøvende kunstnere, der arbejder i nutidens europæiske audiovisuelle industrier.
Oplev vores andre europæiske medielovrapporter
­
Mød vores forfattere 
Sophie ValaisSom stedfortrædende leder af afdelingen for juridisk information ved det europæiske audiovisuelle observatorium bidrager Sophie Valais regelmæssigt til observatoriets juridiske publikationer, leder EU-finansierede projekter inden for afdelingen og deltager i tilrettelæggelsen af ​​observatoriets arrangementer og konferencer. LinkedIn profil
Justine Radel-CormannJustine Radel kom til observatoriets afdeling for juridisk information i februar 2022 som juridisk analytiker: hun bidrager til observatoriets juridiske publikationer. Hun koordinerer EU-finansierede projekter og samarbejder med eksterne eksperter om realisering af DLI's kortlægninger om nationale transponeringer af AVMS-direktivet. LinkedIn profil
Amélie LacourtAmélie Lacourt kom til Observatoriets afdeling for juridisk information i januar 2022. Hun er ansvarlig for IRIS-nyhedsbrevet, herunder redigering og udgivelse af numrene. Hun har også kontakt til og leder netværket af korrespondenter. Derudover bidrager Amélie også til de juridiske publikationer, konferencer og EU-finansierede projekter, der udføres af juridisk afdeling.LinkedIn profil
Hvem er vi? Vi er en del af Europarådet i Strasbourg. Det Europæiske Audiovisuelle Observatorium leverer data og analyser om biograf-, tv- og VOD-industrierne i Europa fra et økonomisk og juridisk synspunkt. 

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending