Følg os

Tobak

Hvorfor EU's politik om tobakskontrol ikke virker

DEL:

Udgivet

on

65 % af rygerne i EU mener, at EU's beslutningstagere ikke tager hensyn til konsekvenserne for rygere, når de beslutter regler og forordninger om tobak og nikotinholdige produkter. Desuden er 66 % af den generelle befolkning voksne i hele Europa enige om, at organisationer som EU og WHO bør sætte mere fokus på skadesreduktion ved at tilskynde rygere til at bruge mindre skadelige produkter i stedet for at forsøge helt at eliminere tobaksbrug, skriver politisk redaktør Nick Powell.

Resultaterne af en ny undersøgelse udgivet af Povaddo afslører, at der er bred accept blandt europæere for, at røgfri alternativer, såsom e-cigaretter og opvarmet tobak, er rimelige måder at stoppe med at ryge på, og at EU nøje bør overveje virkningen af ​​eventuelle afgifter på dem. To tredjedele (66 %) af de adspurgte voksne i Europa mener, at rygere kan opmuntres til at skifte til videnskabeligt dokumenterede alternativer ved at beskatte disse produkter til en lavere sats end cigaretter, men stadig høj nok til at modvirke brug af unge eller ikke-rygere.

Udført af det uafhængige opinionsundersøgelsesfirma Povaddo for Philip Morris International (PMI), viser undersøgelsen blandt mere end 14,000 voksne i 13 EU-medlemslande og Ukraine, hvordan europæere har stærke holdninger til, hvordan disse produkter bør behandles af regeringer, både på en nationalt plan og i EU som helhed:

o Voksne rygere bør have nøjagtige, videnskabeligt underbyggede oplysninger om, at røgfrie alternativer til cigaretter er mindre risikable end fortsat rygning, selvom disse alternativer ikke er risikofrie (69%).

o Regeringer kan hjælpe med at forbedre folkesundheden ved at støtte politikker, der tilskynder voksne rygere, der ikke holder helt op, til at skifte til innovative røgfrie alternativer, der har potentiale til at være mindre skadelige end fortsat rygning (67 %).

o EU bør afsætte tid og ressourcer til at udrydde rygning ved at tilskynde alle rygere til enten at holde helt op eller skifte til et videnskabeligt underbygget mindre risikabelt alternativ (67 %).

"Disse undersøgelsesresultater tyder på, at der er en afbrydelse mellem politiske beslutningstagere og de borgere, de styrer og repræsenterer, når det kommer til tobakspolitik," sagde Povaddos præsident, William Stewart. "EU's politiske tilgang synes mere fokuseret på et urealistisk mål, den fuldstændige udryddelse af nikotinbrug."

reklame

I modsætning hertil, fortalte han mig, er offentligheden i hele Europa bredt modtagelig for konceptet om reduktion af tobaksskade, ideen om at flytte folk væk fra cigaretter til disse videnskabeligt beviste mindre skadelige alternativer, såsom e-cigaretter, orale nikotinposer eller opvarmet tobak Produkter.

Problemet ligger hos de politiske beslutningstagere. ”De ser på det som en enten-eller-situation, enten ryger man, eller også ryger man ikke. Det er i høj grad en forældet måde at tænke på, fordi der er noget i midten, der er alternative produkter … som ikke var tilgængelige for 20 år siden. Efterhånden som offentligheden lærer mere og mere om disse produkter, er de faktisk meget modtagelige for denne idé om blot at opmuntre [rygere] til at slippe af med det produkt, som de ved er det mest skadelige, nemlig cigaretter”.

Undersøgelsen målte også holdninger til ulovlig handel med smuglede og forfalskede cigaretter, drevet af tiltrækningen ved at unddrage sig høj beskatning. I de forskellige undersøgte EU-lande betragter 60 % af befolkningen den ulovlige handel som et problem i deres land.

"Offentligheden forstår joken om ulovlig handel", fortalte William Stewart mig. De ved, at den ulovlige handel gør det sværere at reducere rygeraterne generelt, det gør ikke rigtig noget for at beskytte unge mod rygning, de ved, at det kan forårsage kriminalitet og sikkerhedsproblemer”.

Af de fjorten lande, der blev undersøgt, er fem, der skiller sig ud som mere tilbøjelige til at sige, at deres land har et problem med ulovlig handel, Grækenland, Litauen, Kroatien, Rumænien og Frankrig. Især franskmændene har ret i at have bemærket, at deres land har et problem, der er ved at komme ud af kontrol.

"Frankrig er virkelig Europas problembarn, når det kommer til spørgsmålet om ulovlig handel. De mister en helt enorm mængde skatteindtægter”, forklarede William Stewart. I 2021 registrerede det en stigning på 33 % i forbruget af forfalskede cigaretter, det højeste i EU.

"Frankrig er fortsat det største illegale marked i EU med et samlet forbrug på 15 milliarder illegale cigaretter. Det udgør 29 % af det samlede cigaretforbrug, det lå kun på 13 % i 2017. Det er værd at henlede opmærksomheden på Frankrig, fordi det er et større land med en større økonomi, og derfor skiller det sig virkelig ud som særligt problematisk”, tilføjede han.

Han beskrev Frankrig som et land, der ser ud til at have mistet sine tobakspolitiske mål af syne, da ministrene "fortsætter med at implementere højere skatter gang på gang efter gang", formentlig både for at hæve indtægterne og for at reducere rygeraterne. "De opnår ingen af ​​dem. Rygefrekvensen falder ikke, og fordi det ulovlige marked bliver større, høster de virkelig ikke nogen fordel af højere skatteindtægter.

"Jeg indrømmer fuldt ud, at tobaksproblemer ikke er højt på folks radar. Det er ikke noget, de tænker over meget, men det betyder ikke, at det ikke er et vigtigt emne. Det er let for lovgivere og beslutningstagere at overse offentlige holdninger til spørgsmålet, fordi de ikke er meget højlydte om det.

”At være stærkt anti-tobak og tro, at man kan score politiske point på det, er meget forældet politisk tænkning. Der var sandhed i det generelt set, måske for 20 år siden. Der var megen fjendtlighed og fjendtlighed over for tobaksindustrien, bestemt i 1990'erne, måske i begyndelsen af ​​2000'erne ... som gik over til mere ambivalens."

Problemet, gentog William Steward, er, at politiske lederes tankegang ikke har indhentet. "De sidder fast to årtier i fortiden og tror, ​​at det at være anti-tobak vil give dem politiske point. Virkeligheden er, at offentligheden er ret fordomsfri over, at der skal være en anden tilgang til tobakspolitikken.

"Der er en milliard rygere på planeten, og virkeligheden er, at en milliard mennesker ikke vil holde op med at ryge når som helst i vores liv. Vi er nødt til at lede efter alternative løsninger og tilgange.

Han ser alternative produkter som den eneste levedygtige måde at både opnå de sundhedsmæssige fordele ved reduceret cigaretrygning og tackle den ulovlige handel. "Når folk begynder at forbruge et produkt til en lavere pris, hvordan vil du så få dem tilbage til det lovlige marked? Vi taler i høj grad om cigaretter, når vi taler om det ulovlige marked, hvis de kan tilskyndes til mere til mindre skadelige alternativer, hvor der er en vis skatteforskel, kunne der være håb”.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending