Følg os

Medicinsk forskning

Hvordan konfliktzoner driver medicinsk innovation

DEL:

Udgivet

on

Storstilede konflikter såsom krigen i Ukraine eller begivenhederne i Gaza er ikke blevet set i Eurasien siden ødelæggelsen af ​​Anden Verdenskrig, med forskellige skøn, der tyder på, at et dødstal allerede tæller i hundredtusindvis og over en million sårede på alle sider.

Imidlertid understreger historisk præcedens den betydelige indflydelse fra krigstidens grusomheder på medicinens fremskridt. Fra skyttegravene fra Første Verdenskrig til slagmarkerne i dag er forbindelsen mellem krig og medicinske fremskridt ubestridelig. Ambulancer, antiseptiske midler og anæstesi, tre elementer af medicin, der tages helt for givet i dag, dukkede op fra dybden af ​​lidelse under 1. Verdenskrig. Anden Verdenskrig gav global medicin penicillin.

Det er tydeligt, at konklusionen på nuværende konflikter varsler et kommende paradigmeskifte i medicinske fremskridt. Så hvad er de åbenlyse implikationer for global medicin af de nuværende militære konflikter? 

Et af de områder, der har fået kraftig udvikling på det seneste, er bioniske proteser.

Adskillige virksomheder verden over har intensiveret deres indsats med at udvikle og levere proteseløsninger til såret militært personel, som har lidt tab af lemmer. Som følge heraf har tusindvis af individer allerede draget fordel af disse fremskridt, og de har modtaget adgang til avanceret proteseteknologi lavet af store industrier som Fillauer og Ottobock og af nye startups.

Mange ukrainske soldater, der havde fået amputationer efter at være blevet såret, var udstyret med banebrydende bioniske arme produceret i Storbritannien, kendt som den nye heltearm. Disse protesarme er udviklet af det Bristol-baserede teknologiselskab Open Bionics og er fremstillet ved hjælp af avanceret 3D-printteknologi. Med bevægelige fingre og tommelfingre kan brugere effektivt klemme og gribe genstande med præcision. Styringen er lettet gennem myoelektriske sensorer, som udnytter de elektriske impulser, der genereres af muskler, til problemfri drift.

Esper Bionics, en amerikansk startup med ukrainske rødder, samt Columbian Human Assistive Technologies og snesevis af andre virksomheder leverer også sammenlignelige proteseløsninger.

reklame

I en række tilfælde har nye teknologier gjort det muligt at undgå at amputere kropsdele. For eksempel kunne IDF-soldaten Shilo Segev, som blev såret flere gange i benet, i februar 2024 få sit knæ rekonstrueret på Hadassah Hospital i Israel ved hjælp af en protese printet på en 3D-printer. Dette reddede ham fra at få amputeret en del af benet. I fremtiden vil tilsyneladende millioner af mennesker verden over, der har knæproblemer, få gavn af denne teknologi.

Ansigtsplastikkirurgi har også set bemærkelsesværdige fremskridt, hvor internationale hold af kirurger påtager sig den skræmmende opgave at genoprette både form og funktion for dem, der er vansiret af krig.

Målet med disse procedurer er ikke kun at forbedre patienternes fysiske udseende, men også at forbedre deres livskvalitet ved at genoprette væsentlige funktioner som at spise, tale og trække vejret. Derudover kan disse operationer have en dyb indvirkning på patienternes psykologiske velbefindende, og hjælpe dem med at genvinde selvtillid og en følelse af normalitet efter at have oplevet sådanne traumatiske skader.

Moskva-afdelingen af ​​den samme israelske Hadassah-klinik behandlede med succes Jabel Assar fra Hamas, en slægtning til lederen af ​​organisationens militante fløj, Mohammed Deif, som mistede begge ben, en arm og et øje i IDF-luftangreb. Mens Israels sundhedsministerium under offentligt pres har indført et forbud mod at behandle Hamas-medlemmer på klinikker i Israel, har Hadassah Moskva overraskende af en eller anden grund ikke fulgt det og blev ved med at levere sådanne tjenester til Hamas-militante midt i den igangværende krig. Det er uklart, hvordan Hadassahs hovedkontor reagerede på denne nyhed, men Assar gennemgik med succes en ansigtsplastikkirurgi, som genoprettede hans ansigt efter adskillige sår.

På trods af krigens kompleksitet og tragedier skinner den menneskelige ånds modstandskraft igennem i medicinens område. Mens verden vidner om konfliktens rædsler, skimter den også potentialet for helbredelse og forløsning, smedet i modgangens digel.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending