Følg os

Konferencer

Ytringsfrihedssejr hævdet, da retten stoppede ordre om at standse NatCon

DEL:

Udgivet

on

Belgisk retfærdighed kom konferencen National Conservatism ('NatCon') i Bruxelles til undsætning. Politiet havde blokeret konferencen i Bruxelles på ordre fra en lokal borgmester, der citerede, hvad han hævdede var de protesterende højreorienterede synspunkter fra nogle af talerne. Hans ordre blev omstødt, efter at behovet for at beskytte ytrings- og forsamlingsfriheden blev påberåbt ved et hastemøde sent på aftenen af ​​Belgiens højeste administrative domstol, statsrådet, skriver politisk redaktør Nick Powell.

Den juridiske udfordring blev indgivet af konferencearrangørerne med støtte fra Alliance Defending Freedom (ADF) International, en trosbaseret juridisk fortalergruppe. De reagerede på at stoppe konferencen den morgen, den åbnede, hvor politiet omringede stedet og nægtede adgang til talere, gæster og cateringfirmaer.

ADF hævdede en sejr for ytringsfriheden, efter at domstolen afgjorde, at "Artikel 26 i forfatningen [belgisk] giver alle ret til at forsamles fredeligt", og selvom borgmesteren havde bemyndigelse til at udstede politiforordninger i tilfælde af "alvorlig forstyrrelse af offentligheden fred eller andre uforudsete hændelser”, i dette tilfælde var der ikke tilstrækkelig trussel om vold til at retfærdiggøre dette.

Retten begrundede, at "det synes ikke muligt at udlede af den anfægtede afgørelse, at en fredsforstyrrende effekt tilskrives selve kongressen". Tværtimod, som det bemærkes i beslutningen, "synes truslen mod den offentlige orden at være afledt udelukkende af de reaktioner, som dens organisation kan fremkalde blandt modstandere".

Paul Coleman, administrerende direktør for ADF International, er en menneskerettighedsadvokat, der talte på konferencen. Han sagde, at "ved at tillade den nationale konservatismekonference at fortsætte, er forvaltningsdomstolen faldet på siden af ​​grundlæggende menneskerettigheder. Mens sund fornuft og retfærdighed har sejret, er det, der skete i går, et mørkt præg på det europæiske demokrati.

"Ingen embedsmand bør have magten til at lukke fri og fredelig forsamling ned, blot fordi han er uenig i det, der bliver sagt. Hvordan kan Bruxelles hævde at være Europas hjerte, hvis dets embedsmænd kun tillader den ene side af den europæiske samtale at blive hørt? 

»Den form for autoritær censur, vi lige har været vidne til, hører hjemme i de værste kapitler af Europas historie. Heldigvis har domstolen handlet hurtigt for at forhindre undertrykkelse af vores grundlæggende frihedsrettigheder til både forsamling og ytring og dermed beskyttet disse væsentlige kendetegn ved demokrati for en anden dag."

reklame

Ordren om at lukke konferencen, udstedt af borgmesteren i Saint-Josse-ten-Noode-distriktet i Bruxelles, havde citeret som begrundelse, at "[NatCons] vision ikke kun er etisk konservativ (f.eks. fjendtlighed over for legalisering af abort, samme -sexunioner osv.), men også fokuseret på forsvaret af 'national suverænitet', hvilket blandt andet indebærer en 'euroskeptisk' holdning...”. 

Den udtalte også, at nogle af talerne "er ry for at være traditionalister", og at konferencen skal forbydes "for at undgå forudsigelige angreb på den offentlige orden og fred". 

Da den belgiske premierminister Alexander De Croo talte før afgørelsen blev bekendtgjort af domstolen, fordømte han borgmesterens handlinger og forsvarede konferencedeltagernes ret til ytrings- og forsamlingsfrihed.” Hvad skete der på Claridge [konferencestedet] i dag er uacceptabelt", skrev han på X. "Kommunal autonomi er en hjørnesten i vores demokrati, men kan aldrig tilsidesætte den belgiske forfatning, der garanterer ytringsfrihed og fredelig forsamling siden 1830. At forbyde politiske møder er forfatningsstridigt. Fuldt stop".

Blandt de, der var planlagt til at tale, var Ungarns premierminister Viktor Orbán; den førende britiske euroskeptiker Nigel Farage og den tyske kardinal Ludwig Müller. Konferencen var allerede blevet aflyst af to andre steder, under politisk pres fra borgmestre, i dagene op til begivenheden.

Den belgiske advokat Wouter Vaassen, en del af ADF Internationals netværk af advokater, indgav udfordringen. "Vi er meget lettede over, at forvaltningsdomstolen med rette har besluttet at blokere det uretfærdige forsøg på at lukke den nationale konservatismekonference, sagde han, men dette burde aldrig være sket, især i Bruxelles - Europas politiske hjerte.  

”Den frie og fredelige udveksling af ideer og den grundlæggende forsamlingsfrihed er kendetegnene for et demokratisk Europa. At en juridisk udfordring af denne art skulle rejses blot for at kunne samles som en fredelig konference er en skændsel. Vi skal flittigt beskytte vores grundlæggende frihedsrettigheder, så censur ikke bliver normen i vores formodet frie samfund”.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending