Følg os

EU-budgettet

14 milliarder euro i uregelmæssige EU-udgifter rapporteret fra 2014 til 2022

DEL:

Udgivet

on

  • Penge, der ikke inddrives, kan tilskynde til yderligere lemfældige udgifter og har risici for omdømme
  • Revisorer anbefaler bedre rapportering og strammere inddrivelsestider 

EU-revisorerne har fundet ud af, at mens Europa-Kommissionen sikrer, at uregelmæssige udgifter registreres nøjagtigt og hurtigt, tager det ofte for lang tid at få disse penge tilbage. For fælles forvaltede landbrugsfonde, hvor medlemslandene har det primære ansvar, er inddrivelsesprocenterne generelt lave, men med betydelige forskelle mellem EU-landene. Fra 2014-2022 blev der indberettet 14 mia. EUR af sådanne uregelmæssige EU-udgifter (misbrugte midler) på alle områder. Inddrivelse af det er et nøgleelement i Den Europæiske Unions finansielle integritet og interne kontrolsystem. 

At "inddrive" EU-midler betyder at anmode om tilbagebetaling af nogle eller alle de beløb, der er betalt til en gennemførelsesorganisation eller modtager, som efterfølgende blev anset for ikke at have overholdt EU-finansieringskravene. Men når pengene først er udbetalt, er det ofte en langvarig proces at få dem tilbage, hvis overhovedet. EU-revisorerne bemærkede, at det typisk tager 14-23 måneder fra afslutningen af ​​de finansierede aktiviteter, indtil der overhovedet er udstedt en tilbagebetalingsanmodning, og yderligere 3-5 måneder, før midlerne er hentet, hvor 1-8 % af dem blot frafaldes. .

'Der bør ikke spares på nogen indsats for at inddrive forkert brugte EU-penge uden forsinkelse', sagde Jorg Kristijan Petrovic, ECA-medlemmet med ansvar for revisionen. "EU skylder skatteyderne dette, og enhver manglende inddrivelse af penge ville være skadelig for EU-borgernes tillid".

Ifølge Den Europæiske Revisionsrets årsberetning for 2022 steg antallet af misbrug mellem 2021 og 2022 fra 3 % til 4.2 % af budgettet, hvilket gør den effektive inddrivelse af midler til et stadig mere presserende spørgsmål. Men da kun 20 % af budgettet forvaltes direkte af Europa-Kommissionen, kan det være svært at eliminere fejl og inddrive disse midler.

Revisorerne fandt, at hovedproblemerne med at inddrive midler under direkte og indirekte forvaltning ligger i den lange forsinkelse mellem en finansiel uregelmæssighed, der blev identificeret, og en inddrivelsesordre udstedes. De fandt også, at der er ufuldstændige oplysninger i eksterne aktioner om virkningen af ​​nogle uregelmæssige udgifter.

For at forbedre rettidigheden af ​​inddrivelser inden for foranstaltninger udadtil anbefalede revisorerne at reducere ikke kun den tid, det tager at fastslå uregelmæssige udgifter, men også den tid, det tager at indlede inddrivelsesprocedurer. For at gøre dette foreslog de at forbedre planlægningen af ​​revisionsarbejdet og undersøge de økonomiske konsekvenser af systematiske uregelmæssige udgifter. De foreslog også, at incitamenter, der var til stede i den foregående finansieringscyklus, skulle genindføres, for at medlemslandene kan inddrive midler i landbruget. I den foregående cyklus skulle medlemslandene tilbagebetale halvdelen af ​​de midler, de ikke havde inddrevet inden for 4-8 år, til EU-budgettet.

Revisorerne anbefalede endvidere, at Kommissionen skulle levere nøjagtige og fuldstændige årlige data om, hvilke udgifter der blev fundet uregelmæssige, og hvilke foranstaltninger der blev truffet for at rette op på dem, så processen kan forfines i fremtiden.

reklame

EU-budgettet udbetales ikke alt direkte af Europa-Kommissionen. Omkring 70 % forvaltes i fællesskab med medlemslandene, 20 % forvaltes direkte, og 10 % forvaltes indirekte gennem andre internationale organisationer eller tredjelande. Kommissionens ansvar på dette område varierer afhængigt af typen af ​​forvaltningsform og politikområdet for EU-budgettet. Med hensyn til direkte og indirekte forvaltning er Kommissionen ansvarlig for at identificere og registrere uregelmæssige udgifter og derefter inddrive midlerne. Under delt forvaltning uddelegerer Kommissionen ansvaret for registrering og inddrivelse af uregelmæssige udgifter til medlemslandene, men bevarer det endelige ansvar for sikkerheden.

Når EU-midler ikke bruges i overensstemmelse med reglerne, anses de for at være uregelmæssige udgifter, der tegner sig for 4.2 % af budgettet i 2022. Nogle eller alle disse penge kan derefter være berettiget til inddrivelse enten direkte af Kommissionen eller pr. den medlemsstat eller det organ, der var ansvarlig for midlerne i første omgang.

I deres rapport undersøger EU-revisorerne, hvordan inddrivelsesprocessen styres, og hvor effektiv den er, og kommer med anbefalinger til, hvordan den kan forbedres.

Yderligere oplysninger om EU-budgettet og uregelmæssige udgifter kan findes i Den Europæiske Revisionsret' 2022 årsrapport, som gennemgår budgettets overordnede økonomiske sundhed. 

Særberetning 07/2024, "Kommissionens systemer til inddrivelse af uregelmæssige EU-udgifter: Potentiale til at inddrive mere og hurtigere", er tilgængelig på Revisionsrettens websted.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending