Følg os

Miljø

Kritiske råstoffer: MEP'er bakker op om planer om at sikre EU's egen forsyning og suverænitet 

DEL:

Udgivet

on

Industriudvalget vedtog foranstaltninger til at øge udbuddet af strategiske råvarer, som er afgørende for at sikre EU's overgang til en bæredygtig, digital og suveræn fremtid.

Loven om kritiske råstoffer, der blev vedtaget torsdag (7. september) med et stærkt flertal, har til formål at give Europa mulighed for at accelerere mod europæisk suverænitet og konkurrenceevne, med en ambitiøs kursændring. Rapporten som vedtaget i dag vil reducere bureaukrati, fremme innovation langs hele værdikæden, støtte SMV'er og sætte skub i forskning og udvikling af alternative materialer og mere miljøvenlig minedrift samt produktionsmetoder.

Strategiske partnerskaber

Rapporten fremhæver vigtigheden af ​​at sikre strategiske partnerskaber mellem EU og tredjelande om kritiske råstoffer for at diversificere EU's forsyning – på lige fod med fordele for alle parter. Det baner vejen for langsigtede partnerskaber med viden- og teknologioverførsel, uddannelse og opkvalificering til nye job med bedre arbejds- og indkomstforhold, samt udvinding og forarbejdning på de bedste økologiske standarder i vores partnerlande.

MEP'erne presser også på for et stærkere fokus på forskning og innovation vedrørende erstatningsmaterialer og produktionsprocesser, der kan erstatte råmaterialer i strategiske teknologier. Den opstiller cirkularitetsmål for at fremme udvindingen af ​​mere strategiske råmaterialer fra affald. MEP'er insisterer også på behovet for at skære ned på bureaukratiet for virksomheder og især små og mellemstore virksomheder (SMV'er).

Lead MEP Nicola Beer (Renew, DE) sagde: "Med et stærkt flertal sender industriudvalget et stærkt signal forud for trilogen. Den aftalte rapport giver en klar plan for europæisk forsyningssikkerhed med et forsknings- og innovationsløft langs hele værdikæden."

»I stedet for at have alt for mange ideologidrevne tilskud, er den afhængig af hurtige og enkle godkendelsesprocesser og reduceret bureaukrati. Som svar på geopolitiske omvæltninger skaber det forudsætninger for at tilbyde målrettede økonomiske incitamenter til private investorer i forbindelse med produktion og genanvendelse i Europa. Samtidig bygger det på udvidelsen af ​​strategiske partnerskaber med tredjelande. Grundlaget for Europas kurs mod åben, økonomisk og geopolitisk suverænitet er blevet lagt”, tilføjede hun.

reklame

Næste skridt

Lovforslaget blev vedtaget i udvalget med 53 stemmer for, 1 imod og 5 hverken for eller imod. Det vil blive sat til afstemning i hele salen under plenarmødet den 11.-14. september i Strasbourg.

Baggrund

Electric cars, solar panels and smartphones – all of them contain critical raw materials. They are the lifeblood of our modern societies. For now, the EU is dependent on certain raw materials. Critical raw materials are pivotal for the EU’s green and digital transitions, and securing their supply is crucial for the European Union’s economic resilience, technological leadership, and strategic autonomy. Since the Russian war on Ukraine and an increasingly aggressive Chinese trade and industrial policy, cobalt, lithium and other raw materials have also become a geopolitical factor.

Med det globale skift i retning af vedvarende energi og digitaliseringen af ​​vores økonomier og samfund forventes efterspørgslen efter nogle af disse strategiske råstoffer at stige hurtigt i de kommende årtier.

Mere information 

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending