Følg os

Energi

Fossile brændstoffer genererer nu mindre end en fjerdedel af EU's elektricitet

DEL:

Udgivet

on

Nye data fra energitænketanken Ember afslører, at EU i april 2024 var vidne til et historisk fald i fossilproduktion. For første gang blev mindre end en fjerdedel af EU's elektricitet (23%) produceret af fossile brændstoffer. Dette overgik det tidligere laveste rekord på 27 % i maj 2023.

Sidste år genererede fossile brændstoffer mindre end en tredjedel af EU's elektricitet (33 %) for første gang, mens sol og vind nåede rekord på 27 %, ifølge Ember's European Electricity Review.

Overgangen fra fossile brændstoffer til sol og vind er fortsat med at tage fart i 2024. Produktionen fra fossile brændstoffer faldt i april 2024 med 24 % (-14.8 TWh) sammenlignet med april 2023. Både kul og gas faldt kraftigt. Kulproduktion bidrog kun med 8.6 % til el-mixet og faldt med 30 % i forhold til samme måned året før (-7.8 TWh). I mellemtiden udgjorde gasproduktion kun 12.1 % af blandingen, hvilket var vidne til et fald på 22 % år-til-år (-6.8 TWh).

Blandt EU-landene oplevede Tyskland det største fald i fossilproduktion sammenlignet med april sidste år, med et fald på 26 % (-4.8 TWh), hvilket svarer til 32 % af det samlede fald i EU. Italien oplevede det næststørste fald (-24 %, -2.2 TWh), hvilket bidrog med yderligere 15 % til det regionale fald.

Vind og sol genererede en rekord tredjedel af EU-elektriciteten for første gang

I april 2024 genererede vind- og solenergi mere end en tredjedel (34 %) af EU's elektricitet for første gang, og nåede dermed en ny milepæl i EU's energiomstilling. Denne andel slår den tidligere rekord fra maj 2023 (31%). Samlet set producerede vedvarende energi over halvdelen (54 %) af EU's elektricitet i april.

Selv med genopretning af efterspørgslen efter elektricitet styrtdykker produktionen af ​​fossile brændstoffer

reklame

På trods af et opsving i efterspørgslen efter elektricitet var EU vidne til et bemærkelsesværdigt skift i retning af vedvarende energikilder. Mens fossilproduktionen faldt med 18 % år-til-år i de første fire måneder af 2024, steg vind- og solenergiproduktionen med 14 % sammenlignet med samme periode sidste år.

Med vedvarende energi, der fortrænger fossile brændstoffer fra blandingen, faldt EU's energisektors emissioner med 18 % år-til-år i forhold til januar til april 2024.

"Det engang utænkelige sker for vores øjne," sagde Sarah Brown, Embers Europa-programdirektør. “Fossile brændstoffer er på vej ud af Europas elsektor. Sol og vind er gået frem som hovedaktørerne og beviser, at de er klar til at påtage sig deres rolle som rygraden i det moderne rene elsystem."

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending