Følg os

Helse

Efter "QATARGATE" i Parlamentet, "TOBACCOGATE" i Kommissionen?

DEL:

Udgivet

on

Er Europa-Kommissionen under indflydelse af Tobakslobbyen?

Den Europæiske Union har sat sig som mål om en "tobaksfri generation" fra 2023. Dette ambitiøse mål kræver vedtagelse af nye og hurtige tobakskontrolforanstaltninger. Revisionen af ​​direktiverne vedrørende tobak, som Kommissionen har planlagt siden 2020, har endnu ikke fundet sted.

Denne passivitet er ikke et godt tegn, mener MEP'erne, der har underskrevet hvidbogen fra Europa-Parlamentets Tobaksarbejdsgruppe. Kommissionen skal hurtigst muligt respektere forpligtelserne til gennemsigtighed og uafhængighed i WHOs rammekonvention om tobakskontrol, en international traktat indgået i 2003, trådt i kraft i 2005 og ratificeret af EU den 30. juni 2005.

I flere år har Europa-Parlamentet ventet på, at Kommissionen planlægger revisionerne af de to europæiske direktiver vedrørende tobak, direktivet fra 2011 om beskatning af tobaksvarer og det såkaldte tobaksproduktdirektiv (TPD), fra 2014 Vores lovgivning skal faktisk tage højde for fremkomsten af ​​"nye tobaksprodukter" såsom elektroniske cigaretter, puffs, opvarmede tobaks- eller nikotinposer, men også eksplosionen af ​​parallelhandel, som i vid udstrækning organiseres af tobaksproducenter, samt viden om miljøet skader forårsaget af tobaksdyrkning, fremstilling af nye tobaksvarer og deres forbrug.

For at sætte gang i den nødvendige debat og definere de væsentlige foranstaltninger, der skal træffes, mødtes en gruppe europæiske deputerede under ledelse af Michèle Rivasi (De Grønne/EFA), Anne-Sophie Pelletier (Venstre) og Pierre Larrouturou (S&D) mellem 2021 og 2023 , med deltagelse af folkesundhedsforeninger Smoke-Free Partnership (SFP), Alliance Against Tobacco (ACT), Tobacco Control Research Group (TCRG) fra University of Bath, Corporate Europe Observatory (CEO) og uafhængige eksperter.

Temaerne for parallelhandel med tobak, sporbarhedsskandalen "Dentsu Tracking/Jan Hoffmann", lobbyvirksomhed fra cigaretproducenter og deres tilknyttede virksomheder og tobaks miljøskader blev især undersøgt.

Syntesen af ​​disse rundborde tog form af en hvidbog, som vil blive præsenteret den 11. april 2024. Dens resultater er uigendrivelige: Hvidbogen demonstrerer, hvordan Europa-Kommissionen alt for nemt åbner sine døre til tobakslobbyen og viser sig selv. at være særligt gennemtrængelige for industriens krav, selv om de er i modstrid med folkesundheden og de 27 medlemslandes offentlige finanser og med en ordentlig administration af vores institutioner.

Hvidbogen fra Europa-Parlamentets arbejdsgruppe om tobak vil blive distribueret på fransk og engelsk til de 27 medlemsstater, Kommissionen, politiske grupper, nuværende og fremtidige MEP'er, ngo'er og medierne med den ambition at fremme fremkomsten af ​​en Tobaksfrit Europa.

På tærsklen til hvidbogens præsentation sparer medlemmerne af Europa-Parlamentets arbejdsgruppe om tobak en tanke til Michèle Rivasi, den sande sjæl i denne kollektive indsats, hvis for tidlige død rørte dem dybt. Denne hvidbog er primært hendes; hendes kamp mod industrielle lobbyer og for gennemsigtighed og uafhængighed af offentlige politikker skal deles.

PRÆSENTATION DEN 11. APRIL 2024 AF HVIDBOGEN FRA EUROPA-PARLAMENTETS ARBEJDSGRUPPE: ER KOMMISSIONEN UNDER PÅVIRKNING AF TOBAKSLOBBIEN?

Kontakt: MEP Anne-Sophie Pelletier: [e-mail beskyttet]

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.
reklame

trending