Følg os

NATO

Hvordan Ruslands elite profiterede på en NATO-øvelse - og udløste en spionforskrækkelse

DEL:

Udgivet

on

Russisk ejede feriehytter blev lejet til militær brug under den nylige Nordic Response NATO-øvelse. Den norske tv-kanal TV2 har rapporteret, at mindst to russiske politikere tæt på Vladimir Putin er blandt hytternes ejere. Feriestedet, i det nordlige Norge, har udsigt til en militærbase, skriver politisk redaktør Nick Powell.

I marts var Norge vært for Nordic Response, en del af NATO's Steadfast Defender 24 militærøvelse. Det involverede over 20,000 soldater fra mindst 14 lande, hvis styrker trænede i Nordnorge, Sverige og Finland, til lands, i luften og til vands. Steadfast Defender var den største NATO-øvelse i årtier, der havde til formål at teste alliancens nye forsvarsplaner, udarbejdet som reaktion på den øgede trussel fra Rusland.

Men en undersøgelse fra det norske politis sikkerhedstjeneste, PST, har vist, at både det norske og det svenske forsvar lejede russisk-ejede feriehytter. Kahytterne har udsigt ned til den militære flyvestation ved Bardufoss, hvor norske og allierede enheder træner regelmæssigt.

Tv-kanalen TV2 har knyttet flere af hytterne til den russiske politiske elite, heriblandt borgmesteren i Murmansk, Igor Morar, medlem af præsident Vladimir Putins parti Forenet Rusland. En anden ejer er den russiske politiker Viktor Saygin, som har tætte bånd til det russiske militær. Ledelsen af ​​hytterne siger, at de ikke var klar over de russiske ejeres politiske forbindelser, men bekræftede, at militæret nogle gange lejer deres ejendom.

En PST-talsmand bekræftede over for TV2, at sikkerhedstjenesten har gennemført en undersøgelse relateret til disse hytter "over en periode", men ikke vil blive trukket på, hvor længe det har stået på, eller hvorfor netop PST var involveret. Det ser ud til, at det er at gøre med mere end lejearrangementerne, selvom talsmanden tilføjede, at "når udlejeren er en russisk statsborger, som kan være forbundet med det russiske regime, er det ikke ligegyldigt, hvem de lejer ud til".

Chefen for kontraefterretning ved PST, Inger Haugland, har bekræftet, at truslen fra Rusland og russisk efterretningstjeneste mod Norge er forstærket, med de væbnede styrker og allierede militære aktiviteter et særligt sårbart mål. PST har i flere trusselsvurderinger, senest i år, advaret mod netop sådanne ejendomskøb som hytterne ved Bardufoss.

"Vi gør opmærksom på, at fremmede stater, herunder Rusland, køber ejendom for at få indsigt i norske forhold, som kan komme på bekostning af norske sikkerhedsinteresser", sagde Inger Haugland, da "adgang til ejendomme kan give russiske efterretningstjenester adgang til information det ville de ellers ikke have”. Hun understregede, at det ikke nødvendigvis er kriminelt at foretage indkøb, der kan kompromittere norske sikkerhedsinteresser, men at det er et problem, som måske kunne reguleres eller tages hånd om på andre måder.

reklame

I årets trusselsvurdering står der, at "Rusland vil hovedsageligt bruge sådanne midler til at dække sine militære og teknologiske behov, for eksempel ved at købe ejendom, der er strategisk placeret i forhold til norske militære installationer." Den Nationale Sikkerhedsmyndighed (NSM) har også peget på, udfordring i en årrække.I deres risikovurdering i 2023 skriver de, at udenlandske opkøb af strategisk beliggende ejendom kan være en trussel mod Norges nationale sikkerhed.

Forud for NATO-øvelsen Nordic Response, som fandt sted rundt om Bardufoss-luftbasen - og de russisk-ejede kabiner - bad myndighederne offentligheden om at tippe dem om enhver mistænkelig aktivitet. Norges statsminister Jonas Gahr Støre har siden udtalt, at "vi skal følge dette spørgsmål meget tæt - hvem ejer fast ejendom i Norge, hvor og om det kan udgøre en sikkerhedstrussel".

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending