Følg os

Dyrevelfærd

Kommissionen foreslår nye regler for at forbedre dyrevelfærden

DEL:

Udgivet

on

Som annonceret af Farm to Fork-strategien, den europæiske grønne aftales dagsorden for bæredygtigt landbrug og fødevareproduktion, har Kommissionen i dag foreslået den største reform af EU's dyrevelfærdsregler under transport i 20 år. Kommissionen foreslår også for første gang nogensinde nye EU-regler om velfærd og sporbarhed for hunde og katte, som opdrættes, holdes og handles som selskabsdyr til økonomiske formål.

Pakken indeholder et eftersyn af de gældende EU-regler vedr dyr i transport, hvilket vil forbedre velfærden for de 1.6 milliarder dyr transporteres ind og fra EU hvert år. De nye regler afspejler den seneste videnskabelige dokumentation og indsigt samt den teknologiske udvikling.

De nye regler vedr velfærd og sporbarhed af hunde og katte, vil for første gang etablere ensartede EU-standarder for avl, opstaldning og håndtering af hunde og katte i avlsvirksomheder og dyrebutikker samt krisecentre. Sporbarheden af ​​hunde og katte vil også blive styrket gennem obligatorisk identifikation og registrering i nationale databaser for at bekæmpe ulovlig handel og bedre kontrollere dyrevelfærdsforholdene i virksomhederne.

Endelig foreslår Kommissionen yderligere skridt til at løse problemet European Citizens' Initiative (ECI) 'Pelsfrit Europa', der kræver et EU-forbud mod pelsdyravl og mod salg af produkter, der indeholder sådan pels på det indre marked. Kommissionen hilser initiativet velkommen og anerkender, at dyrevelfærd fortsat er en stor bekymring for europæiske borgere.

Bedre regler for transport af dyr

De eksisterende EU-regler for dyr i transport er 20 år gamle. De afspejler ikke længere aktuelle realiteter, seneste videnskabelige indsigt og råd, bæredygtighedsmål eller legitime bekymringer hos vores borgere, når det kommer til dyrevelfærd. Dagens forslag fokuserer derfor på nøgleområder, som er afgørende for at sikre god dyrevelfærd i transporten:

  • Rejsetiderne vil blive forkortet og under lange rejser skal dyrene aflæsses i perioder med hvile, fodring og vanding. Der vil gælde særlige regler for slagtedyr og for sårbare dyr som ufravænnede kalve og drægtige dyr.
  • Godtgørelser at sikre minimumsplads til de forskellige dyr vil blive øget og tilpasset hver art.
  • Transport i ekstreme temperaturer vil være underlagt strenge betingelser, herunder begrænsning af transport udelukkende til nattetid, hvor temperaturer overstiger 30 grader. Når temperaturer er under 0°C, skal vejkøretøjer desuden være tildækket, og luftcirkulationen i dyrerummet kontrolleres for at beskytte dyr mod udsættelse for vindafkøling under rejsen. Hvis temperaturen falder til under -5°C, sammen med de tidligere nævnte foranstaltninger, bør rejsens varighed ikke overstige 9 timer.
  • Regler for eksport af levende dyr fra EU vil blive strammet, herunder bedre kontrol i tredjelande for at opfylde tilsvarende standarder som dem, der findes i EU.
  • Vi vil få det maksimale ud af digitale værktøjer til at lette håndhævelsen af transportregler (f.eks. realtidspositionering af køretøjer; central database).

Bedre velfærd for hunde og katte

reklame

Omkring 44 % af husstandene i EU har et kæledyr. Handel hos hunde og katte er vokset betydeligt de seneste år, med en årlig værdi på 1.3 milliarder euro. Dyrevelfærdsstandarderne for professionelt opdræt, hold og salg af hunde og katte er imidlertid meget forskellige mellem medlemsstaterne. Der er også omfattende beviser for substandard praksis og misbrug.

Desuden ulovlig handel med hunde og katte er steget voldsomt, fremskyndet af et voksende onlinemarked, som nu tegner sig for 60 % af alt hunde- og kattesalg i EU. En ny indberette offentliggjort i dag fordømmer omfanget af den ulovlige handel med hunde og katte, samt de nuværende smuthuller, der tillader det at ske.

Dagens forslag præsenterer ikke nye regler for borgere og dyreejere. Den etablerer ensartede EU-regler for velfærd for hunde og katte, der opdrættes eller holdes i avlsvirksomheder, i dyrebutikker samt i krisecentre:

  • For første gang nogensinde vil minimumsstandarder gælde for avl, bolig, pleje og behandling af disse dyr i hele EU.
  • Streng krav til sporbarhed, sammen med automatiseret kontrol for onlinesalg, vil hjælpe myndigheder med at kontrollere avl og handel med hunde og katte og købere med at kontrollere, at deres identifikation og registrering er korrekt.
  • Medlemsstaterne bliver nødt til at tilbyde uddannelse af dyrehandlere og enhver, der køber en hund eller kat, vil blive informeret om vigtigheden af ansvarligt ejerskab.
  • Import af hunde og katte skal opfylde tilsvarende velfærdsstandarder.

Svar på det europæiske borgerinitiativ "Pelsfrit Europa"

Kommissionen svarede også i dag på en Europæiske borgerinitiativ. Initiativet "Pelsfrit Europa" opfordrer Kommissionen til at tage skridt til at forbyde: (i) hold og aflivning af dyr med det eneste eller hovedformål med pelsproduktion og (ii) anbringelse af pels fra opdrættede dyr og produkter, der indeholder sådan pels, på EU-markedet. Den rejser også vigtige spørgsmål vedrørende beskyttelse af menneskers, dyrs og miljøets sundhed, som Kommissionen vil vurdere efter sin « One Health tilgang », som har som kerneprincip erkendelsen af, at menneskers, dyrs og miljøets sundhed er uløseligt forbundet.

Kommissionen har givet EFSA til opgave at afgive en videnskabelig udtalelse om velfærd for pelsdyr opdrættet. Med udgangspunkt i dette videnskabelige input og en vurdering af økonomiske og sociale virkninger vil Kommissionen derefter kommunikere om den mest passende handling.

Næste trin

De to lovforslag vil blive forelagt Europa-Parlamentet og Rådet. Med hensyn til det europæiske borgerinitiativ vil EFSA påbegynde sin videnskabelige vurdering på grundlag af Kommissionens anmodning og afgive sin videnskabelige udtalelse senest i marts 2025.

Kommissionen vil også fortsætte sit forberedende arbejde med andre dyrevelfærdsforslag, som annonceret i Farm to Fork-strategien.

Mere information

Forordning om hunde og kattes velfærd og deres sporbarhed

Forordning om beskyttelse af dyr under transport 

Q&A Dyrevelfærd i transport

Spørgsmål og svar Hunde og kattes velfærd

Spørgsmål og svar European Citizens' Initiative "Pelsfrit Europa"

Faktaark Dyrevelfærd i transport

Faktablad Hunde og kattes velfærd

Folkesundhed Europa-Kommissionen

Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet

"Mere end 80 % af EU-borgerne ønsker bedre beskyttelse af dyr. I dag vedtager vi en meget vigtig pakke af regler, der sikrer bedre dyrevelfærd under transport. Rejsetider, rejseplads og rejsetemperaturer vil blive tilpasset for at forbedre deres velbefindende. Derudover præsenterer vi for første gang regler, der vil forbedre opdrættere og dyrehandleres behandling af menneskets bedste venner: katte og hunde. Den måde, vi behandler naturen på, inklusive dyr, siger meget om, hvilken slags mennesker vi er, og jeg Jeg er glad for, at vi i dag gør fremskridt for dyrevelfærd." Maroš Šefčovič, administrerende næstformand for europæisk grøn aftale, interinstitutionelle forbindelser og fremsyn - 06/12/2023

"Dyrevelfærd er et spørgsmål, som EU-borgere bekymrer sig meget om, og at arbejde på at forbedre det har været vores politiske prioritet siden dag ét. Næsten halvdelen af ​​Europas husstande ejer en hund eller en kat, hvilket viser betydningen af ​​vores handlinger i dag. første gang nogensinde foreslår vi fælles EU-regler for bedre at beskytte de millioner af hunde og katte, der opdrættes i EU, og give tiltrængt sikkerhed for fremtidige kæledyrsejere. Vi opdaterer også reglerne om dyretransport for første gang i 20 år, at forbedre deres velfærd og forhindre mishandling af dyr under transport. Dyrevelfærd er ikke kun afgørende for dyrs sundhed og velvære, men også for et humant, sundt og bæredygtigt samfund." Stella Kyriakides, kommissær for sundhed og fødevaresikkerhed - 06/12/2023

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.
reklame

trending