Følg os

Klima forandring

Copernicus: Global temperaturrekordrække fortsætter – april 2024 er den varmeste nogensinde

DEL:

Udgivet

on

Overfladelufttemperaturanomali for april 2024 i forhold til aprilgennemsnittet for perioden 1991-2020. Datakilde: ERA5. Kredit: Copernicus Climate Change Service/ECMWF.

 Copernicus Climate Change Service (C3S), implementeret af European Center for Medium-Range Weather Forecasts på vegne af Europa-Kommissionen med finansiering fra EU, udgiver rutinemæssigt månedlige klimabulletiner, der rapporterer om de ændringer, der er observeret i globale overfladeluft- og havtemperaturer, havisdække og hydrologiske variabler. Alle de rapporterede resultater er baseret på computergenererede analyser og ifølge ERA5 reanalysedatasæt, ved hjælp af milliarder af målinger fra satellitter, skibe, fly og vejrstationer rundt om i verden.

Månedlige globale overfladelufttemperaturanomalier (°C) i forhold til 1850-1900 fra januar 1940 til april 2024, plottet som tidsserier for hvert år. 2024 er vist med en tyk gul streg, 2023 med en tyk rød streg og alle andre år med tynde streger skygget i henhold til årtiet, fra blå (1940'erne) til murstensrøde (2020'erne). Datakilde: ERA5. Kredit: C3S/ECMWF. 

April 2024 – Højdepunkter i overfladelufttemperatur og havoverfladetemperatur:

 • April 2024 var varmere globalt set end nogen tidligere april i datarekorden, med en gennemsnitlig ERA5 overfladelufttemperatur på 15.03°C, 0.67°C over gennemsnittet for 1991-2020 for april og 0.14°C over det tidligere højdepunkt i april 2016. 
 • Det er den ellevte måned i træk, der er den varmeste i ERA5-datarekorden for den respektive måned af året. Selvom det var usædvanligt, skete en lignende stribe månedlige globale temperaturrekorder tidligere i 2015/2016. 
 • Måneden var 1.58°C varmere end et skøn over aprilgennemsnittet for 1850-1900, den udpegede præindustrielle referenceperiode. 
 • Den globale gennemsnitstemperatur for de seneste 12 måneder (maj 2023 – april 2024) er den højeste nogensinde, med 0.73°C over gennemsnittet for 1991-2020 og 1.61°C over det præindustrielle gennemsnit for 1850-1900.  
 • Den gennemsnitlige europæiske temperatur for april 2024 var 1.49°C over gennemsnittet for april 1991-2020, hvilket gør måneden til den næstvarmeste april nogensinde for kontinentet. 
 • Temperaturerne var mest over gennemsnittet i de østeuropæiske regioner. Fennoskandia og Island oplevede temperaturer under middel. Middeltemperaturen skjuler dog kontrasten mellem varmere og koldere temperaturer, der opleves i starten og sidste del af april i Vesteuropa.
 • Uden for Europa var temperaturerne mest over gennemsnittet over det nordlige og nordøstlige Nordamerika, Grønland, det østlige Asien, det nordvestlige Mellemøsten, dele af Sydamerika og det meste af Afrika. 
 • El Niño i det østlige ækvatoriale Stillehav fortsatte med at svækkes mod neutrale forhold, men havlufttemperaturerne forblev generelt på et usædvanligt højt niveau.  
 • Den globale havoverfladetemperatur (SST) i gennemsnit for april 2024 over 60°S–60°N var 21.04°C, den højeste værdi, der er registreret for måneden, marginalt under de 21.07°C registreret for marts 2024. 
 • Det er den trettende måned i træk, at SST har været den varmeste i ERA5-datarekorden for den respektive måned af året.

Daglig havoverfladetemperatur (°C) var gennemsnittet over det ekstrapolære globale hav (60°S–60°N) for 2023 (orange) og 2024 (mørkerød). Alle andre år mellem 1979 og 2022 er vist med grå linjer. Dagsgennemsnittet for referenceperioden 1991-2020 er vist med en stiplet grå linje. Datakilde: ERA5. Kredit: Copernicus Climate Change Service/ECMWF.

Ifølge Carlo Buontempo, direktør for Copernicus Climate Change Service (C3S), "tikkede El Niño et højdepunkt i begyndelsen af ​​året, og havoverfladetemperaturerne i det østlige tropiske Stillehav går nu tilbage mod neutrale forhold. Men mens temperaturvariationer er forbundet med naturlige kredsløb som El Niño kommer og går, vil den ekstra energi, der er fanget i havet og atmosfæren af ​​stigende koncentrationer af drivhusgasser, blive ved med at skubbe den globale temperatur mod nye rekorder”.

Anomalier og ekstremer i havoverfladetemperaturpercentiler i april 2024. Farvekategorier refererer til percentilerne af temperaturfordelingerne for referenceperioden 1991-2020. De ekstreme (“Coolest” og “Warmest”) kategorier refererer til perioden 1979-2024. Værdier beregnes kun for de isfrie oceaner. Områder dækket med havis og ishylder i april 2024 er vist i lysegråt. Datakilde: ERA5. Kredit: Copernicus Climate Change Service/ECMWF.

reklame

April 2024 – Hydrologiske højdepunkter:

 • I april 2024 var det overvejende vådere end gennemsnittet over det meste af Nordvest-, Central- og Nordøsteuropa. 
 • Det meste af Sydeuropa, herunder store dele af det østlige Spanien, halvøen Italien, det vestlige Balkan, Türkiye, Ukraine og det sydlige Rusland, samt Island, var tørrere end gennemsnittet. 
 • I april 2024 var forholdene vådere end gennemsnittet over regioner i det centrale, østlige og sydlige Nordamerika, på tværs af Centralasien, landene i Den Persiske Golf, det østligste Asien, det østlige Australien, det sydlige Brasilien; kraftig nedbør førte ofte til oversvømmelser. 
 • Tørre end gennemsnittet forhold blev set i dele af det nordlige Mexico, omkring Det Kaspiske Hav og det tibetanske plateau. Det meste af Australien var også tørrere end gennemsnittet.

April 2024 – Højdepunkter fra havisen

 • Udbredelsen af ​​arktisk havis var omkring 2 % under gennemsnittet, en relativt lille negativ anomali sammenlignet med april-anomalierne registreret over de sidste 10 år.
 • Ligesom i marts blev haviskoncentrationsanomalier blandet over det arktiske hav. Koncentrationerne forblev over gennemsnittet i Grønlandshavet, et vedvarende træk siden oktober. 
 • Antarktis havisens udbredelse var 9 % under gennemsnittet, den 10. laveste udbredelse for april i satellitdataposten, hvilket fortsætter et mønster af hyppige store negative anomalier observeret siden 2017. 
 • Som i februar og marts var haviskoncentrationerne mest under gennemsnittet i det nordlige Weddellhav og i Ross-Amundsenhavets sektor.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending