Følg os

Hviderusland

Hviderusland går videre med atomprojektet på trods af en vis modstand

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

På trods af modstand i nogle kvartaler er Hviderusland blevet det seneste i et voksende antal lande, der bruger atomkraft.

Hver insisterer nukleare producerer ren, pålidelig og omkostningseffektiv elektricitet.

EU støtter sikker nuklear produktion, og et af de nyeste anlæg er i Hviderusland, hvor den første reaktor i landets første atomkraftværk nogensinde blev tilsluttet det nationale net og tidligere i år startede fuldt ud kommerciel drift.

reklame

Det hviderussiske kernekraftværk, også kendt som Astravets-anlægget, vil have to driftsreaktorer med en samlet produktionskapacitet på ca. 2.4 GW, når de er færdige i 2022.

Når begge enheder har fuld effekt, vil 2382 MWe-anlægget undgå emission af mere end 14 millioner ton kuldioxid hvert år ved at erstatte kulstofintensiv produktion af fossile brændstoffer.

Hviderusland overvejer opførelse af et andet atomkraftværk, som yderligere vil reducere dets afhængighed af importerede fossile brændstoffer og flytte landet tættere på nul-nul.

reklame

I øjeblikket er der omkring 443 atomkraftreaktorer i 33 lande, der leverer ca. 10% af verdens elektricitet.

Cirka 50 kraftreaktorer er i øjeblikket under opførelse i 19 lande.

Sama Bilbao y León, generaldirektør for World Nuclear Association, den internationale organisation, der repræsenterer den globale nukleare industri, sagde: ”Beviset er ved at blive stigende, for at vi kan fortsætte med en bæredygtig energibane med lavt kulstofindhold, for at vi hurtigt kan accelerere mængden af ​​nye nuklear kapacitet bygget og forbundet til nettet globalt. 2.4 GW ny kernekapacitet i Hviderusland vil være et vigtigt bidrag til at nå dette mål. ”

Hviderusland-anlægget har haft fortsat modstand fra nabolandet Litauen, hvor embedsmænd har givet udtryk for bekymring over sikkerhed.

Det hviderussiske energiministerium har sagt, at anlægget, når det er fuldt operationelt, vil levere omkring en tredjedel af landets elektricitetsbehov.

Anlægget koster angiveligt omkring 7-10 milliarder dollars.

På trods af bekymring fra nogle MEP'er, der har startet en stærk lobbyvirksomhedskampagne mod det hviderussiske anlæg, har internationale vagthunde, såsom International Atomic Energy Agency (IAEA) hilst velkommen projektets afslutning.

IAEA-ekspertholdet har for nylig afsluttet en rådgivende mission om nuklear sikkerhed i Hviderusland, udført på anmodning af den hviderussiske regering. Målet var at gennemgå den nationale sikkerhedsordning for nukleart materiale og tilknyttede faciliteter og aktiviteter, og besøget omfattede en gennemgang af fysiske beskyttelsesforanstaltninger implementeret på stedet, sikkerhedsaspekter i forbindelse med transport af nukleart materiale og computersikkerhed.

Holdet, der omfattede eksperter fra Frankrig, Schweiz og Det Forenede Kongerige, konkluderede, at Hviderusland havde etableret en nuklear sikkerhedsregime i overensstemmelse med IAEAs vejledning om det grundlæggende i nuklear sikkerhed. Der blev identificeret god praksis, der kan tjene som eksempler for andre IAEA-medlemsstater for at styrke deres nukleare sikkerhedsaktiviteter.

IAEA's afdeling for nuklear sikkerhedsdirektør Elena Buglova sagde: ”Ved at være vært for en IPPAS-mission har Hviderusland demonstreret sit stærke engagement og fortsatte bestræbelser på at styrke sit nationale nukleare sikkerhedsregime. Hviderusland har også bidraget til at forfine IPPAS-metoder i de seneste måneder, især ved at foretage en pilot-selvvurdering af dets nukleare sikkerhedsregime som forberedelse til missionen. ”

Missionen var faktisk den tredje IPPAS-mission, der var vært for Hviderusland, efter to, der fandt sted i henholdsvis 2000 og 2009.

På trods af bestræbelserne på at give forsikringer er der stadig bekymringer over sikkerheden i den nukleare industri.

Den franske energiekspert Jean-Marie Berniolles indrømmer, at ulykker på atomkraftværker gennem årene har "dybt ændret" Europas opfattelse af atomkraftværker, "omdannet det, der skulle have været en af ​​de mest bæredygtige elproduktionskilder, til et lyn for kritik".

Han sagde: "Dette er bevis på et stadig mere ideologisk plettet synspunkt, der er helt skilt fra videnskabelige fakta."

Frankrig er et land, der er faldet ud af kærlighed til nuklear teknologi, der kulminerede i 2015-loven om energiomstillingen for grøn vækst, hvor det forventes, at andelen af ​​nukleart udstyr i Frankrigs energimix falder til 50% (ned fra ca. 75%) med 2025.

Der er mange, der hævder, at dette vil være umuligt at opnå. 

Berniolles siger, at Hviderusland-anlægget er "et andet eksempel på, hvordan nuklear sikkerhed udnyttes for at forhindre, at NPP'er opnår fuld og rettidig drift".

Han sagde: "Selvom det ikke er en EU-medlemsstat, krævede flere MEPS på opfordring fra Litauen i februar 2021, at Hviderusland suspenderede projektet på grund af formodede sikkerhedsproblemer."

Sådanne krav fremsættes fortsat inderligt, selv efter at Den Europæiske Nukleare Sikkerhedsreguleringsgruppe (ENSREG) sagde, at sikkerhedsforanstaltningerne ved Astravets er helt i tråd med europæiske standarder. Den peer-reviewed rapport - offentliggjort efter omfattende stedbesøg og sikkerhedsevalueringer - sagde, at reaktorerne såvel som NPP's placering er "ingen grund til bekymring".

Faktisk erklærede IAEAs generaldirektør Rafael Grossi i en nylig høring i Europa-Parlamentet, at: "Vi har haft kontakt med Hviderusland i lang tid," "vi er til stede i marken hele tiden", og IAEA har fundet "god praksis" og ting der kan forbedres, men vi har ikke fundet nogen grund til, at anlægget ikke fungerer ”.

Hvideruslands-fabriks modstandere fortsætter med at sammenligne Tjernobyl, men Berniolles siger, at "en af ​​de grundlæggende lektioner, der blev hentet fra Tjernobyl, var, at komplette kernesmeltninger skulle holdes grundigt inde".

”Dette udføres normalt med en enhed kaldet en core-catcher, og hver VVER-1200-reaktor - hvoraf to er i Astravets - er udstyret med den. Kernefangerens kølesystem skal være i stand til at afkøle kerneaffaldet, hvor der genereres en termisk effekt på ca. 50 MW i de første dage efter den nukleare ulykke. Ingen neutronisk udflugt forekommer under disse omstændigheder, i hvad der er en anden grundlæggende forskel for Tjernobyl. I betragtning af at europæiske sikkerhedseksperter ikke har rejst disse spørgsmål under deres analyser af Astravets, indikerer det, at der ikke er problemer med disse foranstaltninger, ”tilføjede han.

Han og andre bemærker, at mens Litauen og nogle MEP'er måske har brugt år på at kritisere anlæggets sikkerhedsforanstaltninger, "er det faktum, at de aldrig blev fundet manglende alvorligt".

Hviderusland

Internationale sanktioner: Let at anvende forkert og svært at vende

Udgivet

on

I juni i år, efter Lukashenko -regeringens tvungne grundstødning af en Ryanair -flyvning i Minsk, EU annoncerede at 78 personer og syv enheder ville blive tilføjet til deres sanktioner mod Hviderusland. I følge trop denne mandag (13. september), den britiske regering pålagt en række handels-, finans- og luftfartsrestriktioner som reaktion på overgreb fra Lukashenko -regimet. En kontroversiel optagelse i begge sanktionsrunder var Mikhail Gutseriev, den russiske iværksætter og filantrop, der har forretningsinteresser i de hviderussiske energi- og gæstfrihedssektorer. Mange har undret sig over, hvorfor Gutseriev som forretningsmand med investeringer over hele verden har været målrettet i forbindelse med sit relativt begrænsede engagement i Hviderusland. Hans sag har også rejst bredere spørgsmål og indledt en debat om effektiviteten af ​​sanktioner, der giver skyld ved forening, frem for at straffe kendte lovbrydere, skriver Colin Stevens.

EU's 'restriktive foranstaltninger'

Fra og med EU's tilgang har blokken en veletableret proces til udførelse af "restriktive foranstaltninger", det primære værktøj i dens fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik (FUSP). Europæiske sanktioner har fire hovedmål: varetagelse af EU's interesser og sikkerhed, bevarelse af freden, støtte til demokrati og menneskerettigheder og styrkelse af den internationale sikkerhed. Hvis der pålægges sanktioner, kan de falde på regeringer, virksomheder, grupper eller organisationer og enkeltpersoner. Med hensyn til ratifikation, fremsætter EU's udenrigsanliggender og sikkerhedsrepræsentant og Europa -Kommissionen et fælles sanktionsforslag, som derefter stemmes om af Det Europæiske Råd. Hvis afstemningen vedtages, vil EU -domstolen derefter tage stilling til, om foranstaltningen beskytter 'menneskerettigheder og grundlæggende frihedsrettigheder, især en rimelig proces og retten til et effektivt retsmiddel'. Bemærk, at Europa -Parlamentet, EU's demokratisk valgte kammer, holdes underrettet om sagen, men hverken kan afvise eller ratificere sanktionerne.

reklame

Vanskeligheden ved anvendelse

Når EU tilføjer en person eller enhed til deres sanktionsliste, fastlægger EU, hvorfor de finder foranstaltningen passende. Tilbage til den kontroversielle sag om Mikhail Gutseriev har blokken anklagede Gutseriev for at 'drage fordel af og støtte Lukashenko -regimet'. De beskriver ham som en 'langvarig ven' af præsidenten, idet den formodede rygepistol var to gange, da begge mænd blev bekræftet at være i samme nærhed. Den første var ved åbningen af ​​en ny ortodokse kirke, som Gutseriev havde sponsoreret, og den anden var ved Lukashenkos edsaflæggelse som præsident, hvad EU beskriver som en 'hemmelig' begivenhed, på trods af at den blev sendt på tv og var åben for offentligheden. EU også rapporter at Lukashenko engang takkede Gutseriev for de penge, han havde givet til hviderussiske velgørende formål og de milliarder af dollars, han havde investeret i landet.

Når vi tager et skridt tilbage, er det klart, at EU arbejder på basis af skyld ved forening - Gutseriev har været i Lukashenkos kredsløb, og han er tilhænger af sit regime. Problemet med EU's tilgang er imidlertid, at der ikke er meget hårdt bevis på en ægte nærhed mellem de to mænd. Hvad er der at sige, at Gutseriev ikke blot opretholdt et arbejdsforhold til præsidenten, så han kunne fortsætte med at investere og drive sine forretninger i Hviderusland? I en meddelelse, der forklarer dens interne proces, Europa -Kommissionen stater at restriktive foranstaltninger pålægges 'for at medføre en ændring i politisk aktivitet ... af enheder eller enkeltpersoner'. Det er naturligvis ønskeligt at ændre en skadelig politik, men EU skal være forsigtig med ikke at afskrække den lille gruppe investorer, der tager risikoen for at operere i og yde velgørende donationer til lavindkomstlande med ustabile ledere.

reklame

Storbritanniens holdning

I betragtning af denne potentielle ulempe i deres tilgang vil EU uden tvivl have været tilfreds med, at den britiske regering ligeledes har målrettet Lukashenko og dem, der anses for at være ham nær. Udenrigsminister Dominic Raab, anklagede den hviderussiske præsident for at knuse demokratiet og skitserede, at der ville blive truffet foranstaltninger mod landets statsejede industrier og luftfartsvirksomheder. Generelt har Storbritanniens sanktionsproces lignende målsætninger til EU og favoriserer både handels- og finansielle foranstaltninger, såsom våbenembargoer og indefrysning af aktiver. Ligesom deres partnere i Europa håber den britiske regering, at de kan ændre Lukashenkos politik og tilgang uden at påføre almindelige hviderussere unødig økonomisk skade. Alligevel viser historien, at det er langt fra let at finde denne balance. Tilbage til begyndelsen af ​​2000'erne, den britiske regering og EU pålagt sanktioner mod Hviderusland og Zimbabwe og mod deres velhavende eliter. At dømme efter begge landes positioner nu, med Hviderusland under Lukashenko og Zimbabwe stadig præget af økonomiske problemer og interne konflikter, ville man være hårdt presset til at sige, at en sådan tilgang havde været en succes.

At få tingene rigtigt

For at være ærlig over for EU og Storbritannien har de præciseret, at de vil undgå negative konsekvenser for dem, der ikke er ansvarlige for de pågældende politikker og handlinger. Ved at tildele sanktioner på grundlag af skyld ved forening risikerer begge parter imidlertid at gøre præcis det. Hassan Blasim, den berømte kurdiske filminstruktør, der flygtede fra Saddam Husseins regime, sagde, at Vestens økonomiske sanktioner betød, at 'livet var næsten dødt' i Irak i 1990'erne. Hvad mere er, det var en enormt kontroversiel invasion, ikke sanktionsregimet, som til sidst førte til Husseins fald. Vestlige diplomater forsøger muligvis deres bedste for at undgå at gøre lignende skader i dag, men de skal være forsigtige med ikke at undergrave investeringen og virksomheden, livsnerven i enhver økonomi, som Hviderusland skal genopbygge i fremtiden.

Læs

Hviderusland

Hviderusland: Dømmelse af Marya Kaliesnikava og Maksim Znak

Udgivet

on

I dag (6. september) i Minsk blev politiske fanger Marya Kaliesnikava og Maksim Znak idømt henholdsvis 11 og 10 års fængsel. I august 2020 blev Marya Kaliesnikava sammen med Tsikhanouskaya og Tsepkalo et symbol på bevægelsen for demokratisk Hviderusland. I en retssag bag lukkede døre blev hun sammen med en fremtrædende advokat, hr. Znak, retsforfulgt på ubegrundede anklager om at "sammensværge at gribe statsmagten på en forfatningsstridig måde" og "opfordre til handlinger, der tager sigte på at skade Hvideruslands nationale sikkerhed gennem brug af medier og internet ”og” etablering og ledelse og en ekstremistisk gruppe ”.

I en erklæring sagde EU's External Action Service: "EU beklager Minsk -regimets fortsatte åbenlyse respektløshed over for menneskerettighederne og de grundlæggende friheder i Belarus. EU gentager også sine krav om øjeblikkelig og ubetinget frigivelse af alle politiske fanger i Hviderusland (nu mere end 650), herunder Kaliesnikava og Znak, journalister og alle mennesker, der sidder bag tremmer for at udøve deres rettigheder. Hviderusland skal overholde sine internationale forpligtelser og forpligtelser inden for FN og OSCE. EU vil fortsætte dens bestræbelser på at fremme ansvarlighed for de hviderussiske myndigheders brutale undertrykkelse. "

reklame

Læs

Hviderusland

Polen erklærer undtagelsestilstand ved grænsen til Hviderusland midt i migrantstigningen

Udgivet

on

By

Polske grænsevagtsofficerer står vagt ved siden af ​​en gruppe migranter strandet på grænsen mellem Hviderusland og Polen nær landsbyen Usnarz Gorny, Polen 1. september 2021. REUTERS/Kacper Pempel

Polen erklærede undtagelsestilstand i to regioner, der grænser op til Hviderusland i sidste uge efter en stigning i ulovlig migration, som Warszawa har bebrejdet sin nabo, skriver Alan Charlish, Pawel Florkiewicz, Joanna Plucinska, Alicja Ptak, Anna Koper og Matthias Williams, Reuters.

Polen og EU har beskyldt den hviderussiske præsident Alexander Lukashenko for at have tilskyndet hundredvis af migranter til at krydse polsk område for at lægge pres på blokken over sanktioner, den har pålagt Minsk.

reklame

Nødbekendtgørelsen - den første af sin art i Polen siden kommunistisk tid - forbød massemøder og begrænsede folks bevægelser i en 3 km (2 -mile) dyb stribe jord langs grænsen i 30 dage, sagde regeringen.

Hjælpegrupper, der arbejder med migranter, sagde, at der allerede havde været en stigning i polsk politi og pansrede køretøjer i området i de seneste dage, og at de var bekymrede for, at ordren ville begrænse deres arbejde og efterlade flygtninge strandede.

"Atmosfæren er generelt voldsom, der er uniformerede, bevæbnede soldater overalt ... det minder mig om krig," sagde Marta Anna Kurzyniec, bosat i den polske grænseby Krynki, til Reuters

reklame

Polen begyndte i sidste uge at bygge et pigtrådshegn for at dæmme op for migrantstrømmen fra lande som Irak og Afghanistan.

EU indførte økonomiske sanktioner mod Hviderusland efter et omstridt valg i august 2020 og et angreb på oppositionen, og siger, at Lukashenko bevidst har tilskyndet migranter til at krydse ind i Polen, Letland og Litauen i gengældelse.

Hvideruslands udenrigsminister Vladimir Makei gav torsdag skylden for "vestlige politikere" for situationen på grænserne, rapporterede det hviderussiske statslige nyhedsbureau Belta.

"Hviderusland har altid respekteret alle bestemmelserne i vores aftaler til punkt og prikke," sagde Makei til en pressekonference.

Polens præsidentordfører Blazej Spychalski sagde, at situationen på grænsen var "vanskelig og farlig".

"I dag skal vi som Polen, der er ansvarlige for vores egne grænser, men også for Den Europæiske Unions grænser, træffe foranstaltninger for at sikre Polens og (EU) sikkerhed," sagde han.

Rettighedsaktivister har beskyldt polske myndigheder for at nægte tilstrækkelig lægehjælp til strandede migranter. Warszawa siger, at de er Hvideruslands ansvar.

Marysia Zlonkiewicz fra bistandsgruppen Chlebem i Solą (med brød og salt) sagde, at politiet havde bedt dem stoppe deres aktivitet langs grænsen, før undtagelsestilstanden blev annonceret.

Læs
reklame
reklame
reklame

trending