Følg os

Aserbajdsjan

Aserbajdsjan: En nøglespiller i Europas energisikkerhed

DEL:

Udgivet

on

Det gamle kontinent står på randen af ​​væsentlige forandringer. Den nuværende geopolitiske ustabilitet tvinger europæiske ledere til at søge alternative energikilder. I disse nye realiteter henledes stigende opmærksomhed på et pålideligt og ambitiøst land ved Det Kaspiske Havs kyster - Aserbajdsjan.

Aserbajdsjan, som er et land med ild, gamle traditioner og store udsigter, kan prale af ikke kun en årtusinder gammel historie, unik natur og rig kultur, men også enorme reserver af forskellige naturressourcer, herunder naturgas. For hver dag, der går, bliver denne lille kaspiske republiks rolle i at sikre Europas energisikkerhed stadig vigtigere.

Olie- og gasressourcerne i Det Kaspiske Hav har længe tiltrukket sig de globale magters opmærksomhed. Den 20. september 1994 markerede den historiske "Århundredes kontrakt" en væsentlig milepæl i regionens energigeopolitik. Indledt og ledet af den daværende præsident for Aserbajdsjan, Heydar Aliyev, står denne kontrakt som en af ​​de mest afgørende aftaler med hensyn til dens politiske, økonomiske og strategiske betydning. "Århundredets kontrakt" til en værdi af 7.4 milliarder dollar involverede 13 store internationale olieselskaber fra 8 lande - Aserbajdsjan, USA, Storbritannien, Rusland, Türkiye, Norge, Saudi-Arabien og Japan.

I årenes løb har Aserbajdsjan vist sig at være en pålidelig og ærlig partner, der leverer ikke kun olie, men også gas til Europa. Det kaspiske blå brændstof er blevet nøglen til stabilitet for flere europæiske lande. Som svar på de voksende behov i regionen blev parterne enige om at øge gasforsyningerne til Europa til 20 milliarder kubikmeter om året inden 2027. Det tilsvarende memorandum blev underskrevet i sommeren 2022 af præsident Ilham Aliyev og formand for Europa-Kommissionen Ursula von der Leyen.

EU og Aserbajdsjan forsegler strategisk partnerskabsaftale om energisikkerhed

"Du er virkelig en afgørende energipartner for os, og du har altid været pålidelig. Du var en afgørende partner ikke kun for vores forsyningssikkerhed, men også i vores bestræbelser på at blive klimaneutral," sagde Ursula von der Leyen ved underskrivelsen af notatet.

reklame

Kort over den sydlige gaskorridor      

Bekræftede naturgasreserver i landet beløber sig til 2.6 billioner kubikmeter, med forventede reserver anslået til omkring 3 billioner kubikmeter. Hovedkilden til naturgas fra Aserbajdsjan til Europa er det gigantiske Shah Deniz-felt, men i fremtiden planlægges også andre felter som Babek, Umid, Karabakh og Absheron at blive involveret. Den første gas og kondensat fra Absheron blev opnået i juli 2023, og gasproduktionen skal begynde i år som en del af projektet med at udvikle Azeri-Chirag-Deepwater Gunashli-blokken. I første omgang er det planen at producere omkring en halv milliard kubikmeter, men mængderne kan femdobles i fremtiden.

I dag modtages aserbajdsjansk gas af Georgien, Türkiye, Grækenland, Bulgarien, Rumænien, Ungarn, Serbien og Italien og gennem Italien - flere store energiselskaber fra Tyskland, Storbritannien, Frankrig og Schweiz. Albanien, Bosnien-Hercegovina, Montenegro, Kroatien, Slovakiet og Nordmakedonien er også interesserede i at købe gas. Derudover er Rumænien interesseret i at købe flydende naturgas (LNG) fra Aserbajdsjan. Dette lovende projekt involverer produktion af LNG ved SOCAR-terminalen i en af ​​Sortehavshavnene i Georgien og levering i flydende form til den rumænske havn Constanta.

Byggearbejde i Berat, Albanien, december 2016

En så høj efterspørgsel efter aserbajdsjansk gas er ikke overraskende: investorer tiltrækkes af Aserbajdsjans pålidelighed, stabilitet og udviklede infrastruktur. Selv under pandemien, da handels- og logistikkæder blev forstyrret, og nogle lande ensidigt opsagde kontrakter, opfyldte Aserbajdsjan alle sine forpligtelser. Politikken med langsigtede kontrakter giver Aserbajdsjan mulighed for at sikre forudsigelighed og pålidelighed af forsyninger.

"Så i dag kan vi alle være vidne til, at den sydlige gaskorridor allerede har ændret mange liv og gjort Europa mere sikkert. Mens Europa øger sine energiforsyninger, vil den sydlige gaskorridor uden tvivl forblive en af ​​de få stabile og konkurrencedygtige kilder til rørledningsgas leveret til EU,” sagde den albanske premierminister Edi Rama under ministermødet i den sydlige gaskorridor i marts i år.

10. Ministerrådsmøde i den sydlige gaskorridor i Baku, Aserbajdsjan, marts 2024

I årevis har Aserbajdsjan investeret i udviklingen af ​​olie- og gasinfrastruktur, og kronjuvelen i disse bestræbelser var åbningen af ​​den sydlige gaskorridor, der strækker sig omkring 3500 km. Korridoren består af tre dele - Sydkaukasus-rørledningen (SCP), den trans-anatolske rørledning (TANAP) og den transadriatiske rørledning (TAP). Gas pumpes fra Shah Deniz-feltet til Georgia-Türkiye-grænsen via Sydkaukasus-rørledningen, og derfra leveres den ene filial til tyrkiske forbrugere i Erzurum gennem BOTAŞ-systemet, mens den anden filial passerer gennem TANAP til tyrkiske forbrugere i Eskisehir og forbinder derefter til TAP, hvorigennem gas strømmer til europæiske lande - Grækenland, Bulgarien og Italien.

Leveringen af ​​aserbajdsjansk gas til Europa har også styrket Italiens rolle på dette område. Adolfo Urso, minister for erhvervs- og produktivitet i "Made in Italy," bemærkede i et interview med "Il Messaggero", at "i fremtiden vil [Italien – red.] være i stand til at blive et gasknudepunkt, herunder ved at fordoble kapaciteten af TAP-rørledningen." Aserbajdsjan er allerede blevet den næststørste gasleverandør til Italien efter Algeriet.

Samlet set bliver ruten for levering af aserbajdsjansk gas stadig mere diversificeret. I Grækenland er IGB-sammenkoblingen f.eks. forbundet til TAP med en kapacitet på 3 milliarder kubikmeter (med potentiale til at udvide til 5 milliarder kubikmeter), hvorigennem der årligt leveres 1 milliard kubikmeter til Bulgarien. Der overvejes også konstruktionen af ​​den ioniske-adriatiske rørledning - en anden sammenkobling med en kapacitet på 5 milliarder kubikmeter om året. Det er planlagt at passere gennem Albanien, Montenegro, Bosnien-Hercegovina og Kroatien.

Stabiliteten og pålideligheden af ​​det aserbajdsjanske partnerskab er særligt værdifuldt i nutidens turbulente tider. EU-landene er i stigende grad interesserede i aserbajdsjansk gas som en langsigtet og stabil kilde. Sidste år nåede leverancerne op på 11.5 milliarder kubikmeter sammenlignet med 8 milliarder i 2021.

Med disse faktorer i betragtning åbner EU og Aserbajdsjan hvert år nye facetter af potentialet for energisamarbejde. Efter undertegnelsen af ​​aftalememorandummet om strategisk partnerskab mellem EU og Aserbajdsjan i sommeren 2022, i april 2023, et aftalememorandum om samarbejde mellem gastransmissionsoperatørerne i Bulgarien, Rumænien, Ungarn, Slovakiet og den aserbajdsjanske stat firmaet SOCAR blev underskrevet. Initiativet, kaldet "Solidaritetsringen", åbner nye muligheder for samarbejde om yderligere gasforsyninger til Europa gennem forbedrede gastransmissionssystemer.

Leveringen af ​​aserbajdsjansk gas til Europa er et storstilet og langsigtet projekt. For hele tiden at holde sig ajour med energipulsen har der siden 2015 været afholdt årlige ministermøder inden for rammerne af det rådgivende råd for den sydlige gaskorridor i Aserbajdsjan. Den seneste session med deltagelse af repræsentanter fra 23 lande, 6 internationale organisationer og 44 virksomheder, fandt sted i begyndelsen af ​​marts i år.

Det Rådgivende Råd spiller en væsentlig rolle, ikke kun i koordineringen af ​​aktiviteter inden for den sydlige gaskorridor, men også i drøftelsen af ​​de deltagende landes videre skridt til at sikre energisikkerhed. Som en væsentlig mekanisme hjælper Advisory Council med at imødekomme moderne udfordringer tilstrækkeligt, og derfor har der de seneste år været afholdt ministermøder om grøn energi i rådet.

”Den sydlige gaskorridor har udviklet sig til at blive et forum for samarbejde også om vedvarende energi og elektrificering. Dette er et ekstraordinært resultat og er et bevis på, hvordan dette projekt ser fremadrettet og åbent for fremtiden. Vi har gjort ren energi til en central del af de bilaterale forbindelser mellem EU og Aserbajdsjan”, – bemærkede Kadri Simson, EU-kommissæren for energianliggender og medformand for det rådgivende råd for den sydlige gaskorridor, under den seneste session.

I december 2022 underskrev regeringerne i Aserbajdsjan, Ungarn, Georgien og Rumænien en aftale i Bukarest om strategisk partnerskab inden for udvikling og levering af grøn energi. Aftalen indebærer at lægge et kabel på bunden af ​​Sortehavet til transmission af elektricitet med en kapacitet på 1 GW. Kablet er beregnet til at levere elektricitet produceret i Aserbajdsjan gennem Georgien og Sortehavet til Rumænien for videre transport til Ungarn og andre europæiske stater.

I den nærmeste fremtid bliver Aserbajdsjan ikke kun en leverandør, men også et transitland for vedvarende energikilder til Europa fra centralasiatiske lande. I november sidste år blev Aserbajdsjan, Kasakhstan og Usbekistan enige om at etablere et joint venture for eksport af grøn energi til Europa. Aftalen blev indgået på et møde mellem energi- og økonomiministre fra de tre lande i Baku.

I den sammenhæng kan den sydlige gaskorridor spille en vigtig rolle i den grønne energiomstilling. I overgangsperioden, hvor vedvarende energikilder ikke fuldt ud kan erstatte fossile brændstoffer, kan den sydlige gaskorridor garantere stabiliteten af ​​energiforsyningerne. Derudover er naturgas et renere fossilt brændstof sammenlignet med kul og olie, hvilket betyder, at dets brug fører til lavere drivhusgasemissioner.

Aserbajdsjans bidrag til at diversificere energikilder og styrke Europas energisikkerhed er betydeligt. Det strategiske partnerskab mellem Aserbajdsjan og EU på dette område vil fortsætte med at udvikle sig og bidrage til stabilitet og bæredygtig udvikling i hele regionen.

Aserbajdsjan er ikke kun en gaseksportør, men også en potentiel eksportør af energi fra vedvarende kilder. Det er et land, der stræber efter økonomisk diversificering og investeringer i fremtiden. Investeringer i udviklingen af ​​olie- og gassektoren er ledsaget af langsigtede strategiske reformer, der sigter mod at øge gennemsigtigheden og forbedre erhvervsklimaet. Aserbajdsjan har bevist sig selv som en ansvarlig spiller på det globale energimarked, klar til langsigtet samarbejde og fælles løsninger på globale udfordringer.

Sektionerne af mikrotunnelboremaskinen samles på arbejdsstedet, Melendugno, Italien, januar 2019

I olie- og gasdiplomatiets historie har Aserbajdsjan allerede sat sit lyse og betydningsfulde præg. I dag bliver dens rolle i at sikre Europas energisikkerhed stadig vigtigere. Kaspisk gas varmer ikke kun europæernes hjem, men antænder også håbets flamme om en stabil og fremgangsrig fremtid.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending