Følg os

Hviderusland

Svietlana Tsikhanouskaya til MEP'erne: Støt hviderussernes europæiske forhåbninger 

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Hviderussere ønsker at høre, at deres land ikke vil blive givet til Putin som en trøstepræmie, sagde den eksil belarussiske oppositionsleder til MEP'erne onsdag (13. september).

I tale til plenarmødet talte lederen af ​​Belarus' demokratiske styrker Svietlana Tsikhanouskaya (afbilledet) opfordrede MEP'er til at støtte Belarus' europæiske perspektiv og opfordrede Parlamentet til at tage dets forhold til det demokratiske Belarus til et nyt niveau. Hun foreslog underskrivelsen af ​​et memorandum før valget til EP i 2024 som grundlag for samarbejdet mellem Europa-Parlamentet og det demokratiske Belarus. "Hviderussere ønsker at høre, at vores land ikke vil blive givet til Putin som en trøstepris," sagde hun.

Fru Tsikhanouskaya sagde, at de ville have brug for hjælp i deres kamp for at bringe demokrati til Hviderusland. Lukasjenka fortjener ikke plads i det internationale samfund, men en billet til den internationale domstol i Haag, sagde hun. Næste år bør hviderussiske demokratiske kræfter begynde at udstede deres egne pas, der bekræfter hviderussisk statsborgerskab, meddelte fru Tsikhanouskaya, som vil tjene som rejsedokument for eksil-hviderussere. ,.Snart vil hun bede EU's regeringer om at anerkende dette nye rejsedokument.

Du kan se hendes tale igen her. (13.09.2023)

EP-formand Metsola sagde: "Belarussernes befolkning skal kunne leve i frihed. Fri for autokrati. Fri for undertrykkelse. Det er, hvad de ønsker. Det er det, de har valgt. Det er, hvad de fortjener. Vi vil fortsat støtte belarussiske demokratiske kræfter og spille en aktiv rolle i at forme EU's reaktion på den igangværende politiske krise i Belarus. Det er afgørende, at vi yderligere udvider EU's sanktioner mod regimet og ikke taber af syne, hvad de har gjort."

Pris til EP-formand Metsola

Under et bilateralt møde modtog EP-formand Roberta Metsola "Korset af det gode naboskab", tildelt til fremragende personer, som i væsentlig grad har hjulpet hviderussernes sag, fra fru Tsikhanouskaya

reklame

MEP'er bekymrede over situationen i Belarus

Onsdag vedtog Parlamentet også en ny rapport om EU's forbindelser med Belarus, der støtter landets demokratiske politiske partier i deres erklæringer om hviderussernes europæiske aspirationer. MEP'er opfordrer det hviderussiske regime til at løslade alle politiske fanger og fordømmer på det kraftigste Minsk-regimets rolle som medskyldig i Ruslands angrebskrig mod Ukraine. De noterer sig med stor bekymring Belarus' voldsomme politiske, økonomiske, militære og kulturelle underordning under Moskva, hvilket gør landet til en de-facto satellitstat, der er vært for taktiske atomvåben under russisk kommando.

I rapporten opfordrer MEP'erne også til skærpede EU-sanktioner mod Hviderusland, mens de understreger, at den nylige ankomst af russiske lejesoldater fra Wagner-gruppen skaber nye potentielle sikkerhedsrisici for Ukraine såvel som for Belarus' EU-naboer og det bredere EU. Teksten vil være tilgængelig i sin helhed her (13.09.2023). EU's udenrigspolitiske chef Josep Borrell og MEP'er også drøftede den nye rapport tirsdag eftermiddag (12.09.2023).

Betænkningen blev vedtaget med 453 stemmer for, 21 imod og 40 hverken/eller.

Mere information 

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending