Slut med os

Usbekistan

Usbekistan 2021: Garanteret sikker rejse

Udgivet

on

Hvordan kan vi undgå pandemiens negative indvirkning og stadig bevare et ønske om at rejse?

En ny kampagne fra Statskomiteen for Republikken Usbekistan forklarer, hvorfor sikre rejser er garanteret.

Fuldstændige oplysninger om, hvor man kan besøge i dette fantastiske land, findes på den officielle hjemmeside for ministeriet for turisme og sport i Republikken Usbekistan.

Usbekistan

Antikorruptionspolitik i Usbekistan, igangværende reformer og fremtidige mål

Udgivet

on

Kampen mod korruption er blevet et af de mest presserende problemer, som det internationale samfund står over for i dag. Dets katastrofale indvirkning på stater, regional økonomi, politik og det offentlige liv kan ses på eksemplet med krisen i nogle lande, skriver Akmal Burkhanov, direktør for agenturet mod korruption Republikken Usbekistan.

Et andet vigtigt aspekt af problemet er, at korruptionsniveauet i et land direkte påvirker dets politiske og økonomiske prestige på den internationale arena. Dette kriterium bliver afgørende i spørgsmål som forbindelser mellem lande, omfanget af investeringer, underskrivelse af bilaterale aftaler på lige vilkår. Derfor har politiske partier i fremmede lande i de senere år gjort kampen mod korruption en topprioritet i parlaments- og præsidentvalget. Bekymringer om dette onde udtrykkes i stigende grad fra de højeste tribuner i verden. Det faktum, at FNs generalsekretær Antonio Guterres hævder, at verdenssamfundet mister 2.6 billioner dollars årligt på grund af korruption viser kernen i problemet [1].

Kampen mod korruption er også blevet et prioriteret område for statspolitik i Usbekistan. Dette kan ses i de konceptuelle lovgivningsmæssige retsakter, der er vedtaget i de senere år på dette område, på eksemplet med administrative reformer, der sigter mod at forhindre korruption. Navnlig spiller den nationale handlingsstrategi for fem prioriterede udviklingsområder 2017-2021, der blev vedtaget på præsidentens initiativ, en vigtig rolle for at øge effektiviteten af ​​kampen mod korruption [2].

Forbedring af de organisatoriske og juridiske mekanismer til bekæmpelse af korruption og øget effektivitet af antikorruptionsforanstaltninger blev identificeret som en af ​​de vigtige opgaver inden for det prioriterede område i handlingsstrategien - sikring af retsstatsprincippet og yderligere reform af retsvæsenet og retssystemet.

På baggrund af dette politiske dokument er der truffet en række vigtige foranstaltninger for at forhindre korruption.

For det første er systemet til behandling af klager fra enkeltpersoner og juridiske enheder blevet forbedret radikalt. Folkets receptioner af præsidenten såvel som hotline og virtuelle receptioner fra hvert ministerium og afdeling er blevet lanceret. 209 folks receptionskontorer er oprettet over hele landet, hvis prioriterede opgave er at gendanne borgernes rettigheder. Derudover er der etableret praksis med at afholde receptioner på stedet for embedsmænd på alle niveauer i fjerntliggende områder.

Folkets receptioner giver borgerne mulighed for at deltage aktivt i begivenhederne, der finder sted i regionen, hvor de bor, såvel som i hele landet. Sikring af folks frihed til direkte at tage fat på forskellige spørgsmål og direkte kommunikation mellem embedsmænd og mennesker førte til et fald i korruption på det lavere og mellemliggende niveau i sig selv [3].

For det andet er der truffet praktiske foranstaltninger for at sikre mediefrihed, journalister og bloggere frihed, åbenhed for offentlige strukturer over for offentligheden og medierne og etablering af tæt kommunikation og samarbejde mellem højtstående embedsmænd og journalister i deres daglige aktiviteter. Som et resultat blev enhver handling fra embedsmændene offentliggjort. Når alt kommer til alt, hvis der er åbenhed, ville det være sværere at engagere sig i korruption.

For det tredje er systemet med offentlige tjenester blevet gennemgribende reformeret, og mere end 150 typer offentlige tjenester leveres til befolkningen ved hjælp af bekvemme, centraliserede og moderne informations- og kommunikationsteknologier.

I denne proces reducerede reduktion af den menneskelige faktor, eliminering af de direkte kontakter mellem embedsmanden og borgeren og den udbredte anvendelse af informationsteknologi utvivlsomt korruptionsfaktorerne [3].

For det fjerde er mekanismerne til sikring af åbenhed og gennemsigtighed hos offentlige organer såvel som offentlige kontrolinstitutioner forbedret radikalt i de senere år. Den udbredte anvendelse af digitale og onlineteknologier har øget de offentlige myndigheders ansvar over for offentligheden. Et system med online-auktioner over grunde og statslige aktiver samt statsnumre for køretøjer er blevet oprettet og forbedres konstant.

Oplysninger om offentlige indkøb offentliggøres på webstedet www.d.xarid.uz. Den åbne dataportal (data.gov.uz), den registrerede database med juridiske enheder og kommercielle enheder (my.gov.uz) og andre platforme spiller en vigtig rolle i dag for at sikre principperne om åbenhed og gennemsigtighed og offentlig kontrol, som er de mest effektive værktøjer til bekæmpelse og forebyggelse af korruption. Licens- og tilladelsesprocedurer er også blevet forbedret radikalt for fuldstændigt at forbedre forretnings- og investeringsklimaet, fjerne unødvendige bureaukratiske barrierer og forældede regler.

For det femte indeholder en resolution undertegnet af præsidenten i 2018 bestemmelser om oprettelse af et offentligt råd under hvert ministerium og afdeling. Naturligvis er sådanne råd et vigtigt led i etableringen af ​​en effektiv offentlig kontrol med de offentlige myndigheders aktiviteter | 4].

Mere end 70 lovgivningsmæssige handlinger, der sigter mod at bekæmpe korruption i alle sektorer af staten og offentlig byggeri, har tjent som et solidt grundlag for gennemførelsen af ​​disse reformer.

Det vigtigste skridt på dette område var underskrivelsen af ​​loven 'om bekæmpelse af korruption' som en af ​​de første lovgivningsmæssige handlinger, efter at præsidenten kom til magten. Loven, der blev vedtaget i 2017, definerer flere begreber, herunder "korruption", "korruptionslovovertrædelse" og "interessekonflikt". Områderne for statens politik i kampen mod korruption blev også bestemt [5].

Statens antikorruptionsprogram 2017-2018 blev også vedtaget. Loven om offentlige indkøb, loven om offentlig-privat partnerskab, loven om formidling og adgang til juridisk information og loven om offentlig kontrol, der er vedtaget under programmet, har også til formål at sikre økonomisk vækst ved at bekæmpe korruption [6].

Præsident Mirziyoyev foreslog i sin tale i anledning af 26-året for vedtagelsen af ​​Republikken Usbekistans forfatning oprettelse af særlige antikorruptionsudvalg i kamrene i Oliy Majlis baseret på bedste udenlandske praksis og kravene fra vores forfatning.

I 2019 vedtog Oliy Majlis lovgivende afdeling en beslutning "Om oprettelse af et udvalg for retlige og juridiske spørgsmål og anti-korruption" af lovgivende afdeling for Republikken Uzbekistans Oliy Majlis [7].

Samme år oprettede Oliy Majlis senat også Udvalget for Retlige-Juridiske Spørgsmål og Antikorruption [8].

Samtidig blev komiteerne og kommissionerne fra Jokargy Kenes fra Karakalpakstan og de regionale, distrikts- og byråd af folks stedfortrædere reorganiseret til en "Permanent Kommission for Bekæmpelse af Korruption".

Deres hovedopgaver var at føre systematisk parlamentarisk tilsyn med gennemførelsen af ​​antikorruptionslovgivning og regeringsprogrammer, at lytte til information fra regeringsembedsmænd, der var involveret i antikorruptionsaktiviteter, at træffe foranstaltninger til at fjerne juridiske huller i eksisterende lovgivning, der tillader og skaber betingelser for korruption, at studere almindeligt anerkendte principper og normer i international ret om bekæmpelse af korruption og at udvikle forslag til yderligere handling.

En fælles beslutning fra Kengash fra Oliy Majlis lovgivende afdeling og senatets Kengash "om foranstaltninger til at øge effektiviteten af ​​parlamentarisk tilsyn med antikorruptionsbestræbelser" blev vedtaget for at koordinere udvalgets og råds aktiviteter og identificere prioriteter [ 9].

Disse kamre og kengashes tjener til at forbedre effektiviteten af ​​parlamentarisk tilsyn med kampen mod korruption.

Især Oliy Majlis senat og det ansvarlige udvalg i kommunalrådet diskuterede kritisk information om status og tendenser for korruption hos offentlige embedsmænd, der udfører antikorruptionsaktiviteter i regionerne som en del af parlamentarisk tilsyn.

Oplysningerne fra minister for videregående og sekundær specialuddannelse om fremskridtene med det korruptionsfri sektor-projekt blev lyttet.

Anklagemyndigheden orienterede også om arbejdet med at forhindre korruption inden for sundhed, uddannelse og byggeri. Ministerierne for sundhed, uddannelse og byggeri blev kritisk diskuteret.

Der blev afholdt regelmæssig dialog i regionerne med retsvæsenet, sektorledere og offentligheden for at diskutere antikorruptionsspørgsmål i samarbejde med lokale kengasher fra folks stedfortrædere og vurdere embedsmænds ansvar i denne henseende.

Udvalget om retlige og juridiske spørgsmål og korruptionsbekæmpelse i Oliy Majlis lovgivende afdeling afholdt høringer om arbejdet i statens toldudvalg, ministeriet for byggeri og sundhedsministeriet med henblik på at forhindre korruption i sit system.

Udvalget benyttede effektivt effektive parlamentariske tilsynsmekanismer i den betragtede periode, og ca. 20 tilsyns- og kontrolaktiviteter blev udført af komitéen i denne periode. Disse omfattede undersøgelse af gennemførelsen af ​​lovgivningen, lytning til statsoverhovederne og økonomiske organer og overvågning af gennemførelsen af ​​afgørelser truffet af lovgivende afdeling og udvalget.

Det ansvarlige udvalg under lovgivende afdeling arbejder også effektivt med borgere og ikke-statslige organisationer. Navnlig har civilsamfundsinstitutioner, siden komitéen begyndte sit arbejde, fremsat forslag til 22 relevante ændringer og tilføjelser til kodekserne og 54 til lovgivningen. Disse indeholder begrundede udtalelser om ændringer og tilføjelser til straffeloven, arbejdsmarkedsloven, domstolsloven og anden lovgivning.

Derudover har udvalget i den forløbne periode arbejdet med rettidig undersøgelse og løsning af borgernes appeller om systemiske spørgsmål på området. Især 565 appeller fra enkeltpersoner og juridiske enheder, der er forelagt komiteen, er blevet gennemgået.

I 2018 blev der oprettet komiteer til bekæmpelse og udryddelse af korruption i den lovgivende afdeling og senatet i Oliy Majlis. Disse strukturer tjener til at øge effektiviteten af ​​parlamentarisk kontrol over kampen mod korruption.

Agenturet for udvikling af embedsmænd blev lanceret i 2019. For at øge offentlighedens prestige på alle niveauer, eliminere korruption, bureaukrati og bureaukrati blev agenturet instrueret om at træffe foranstaltninger for at give økonomiske incitamenter og passende social beskyttelse af embedsmænd [10].

Statens antikorruptionsprogram 2019-2020 blev vedtaget til at gennemføre specifikke opgaver, herunder yderligere styrkelse af retsvæsenets uafhængighed, eliminering af betingelser for enhver unødig indflydelse på dommere, øget ansvarlighed og gennemsigtighed for offentlige agenturer og institutioner [11].

År 2020 indtager en særlig plads i vores lands historie med hensyn til forbedring af den institutionelle ramme for bekæmpelse af korruption, fordi den 29. juni samme år blev to vigtige dokumenter vedtaget. Dette er præsidentens dekret 'om supplerende foranstaltninger til forbedring af systemet for bekæmpelse i Republikken Usbekistan' og præsidentens resolution 'Om oprettelse af et agentur til bekæmpelse af korruption i Republikken Usbekistan'. Disse dokumenter indeholdt oprettelse af en ny institution til gennemførelse af statspolitik, der sigter mod at forebygge og bekæmpe korruption - Agenturet mod korruption [12].

Agenturet defineres som et særligt autoriseret regeringsorgan, der er ansvarligt for at sikre effektiv interaktion mellem regeringsorganer, medier, civilsamfundsinstitutioner og andre ikke-statslige sektorer såvel som for internationalt samarbejde på dette område. Dekretet omorganiserede også den republikanske interdepartementale antikorruptionskommission til det nationale antikorruptionsråd.

Derudover blev pr. 1. januar 2021 37 licenser og 10 tilladelser tilbagekaldt. En køreplan blev godkendt til gennemførelse af foranstaltninger til styrkelse af ministerier og afdelingers aktiviteter for at bekæmpe skyggeøkonomien og korruption samt for at forbedre skatte- og toldadministrationen.

Sammen med disse reguleringsdokumenter vedtog og implementerede ministerier og afdelinger afdelingsdokumenter, der havde til formål at øge effektiviteten af ​​bekæmpelse og forebyggelse af korruption, "korruptionsfri sektor" -programmer samt andre planer og programmer på forskellige områder.

I 2020 blev der under præsidentens formandskab holdt et dusin møder og sessioner, der behandlede spørgsmålene om bekæmpelse af korruption. Alt dette betyder, at vores land er fast besluttet på at bekæmpe dette onde på statsniveau. Dette opfattes ikke kun af borgerne i vores land, men også af det internationale samfund som en seriøs politisk vilje.

Især holdt statsoverhovedet en tale på FN's 75. samling i FN's Generalforsamling. I sin tale understregede han vigtigheden af ​​at bekæmpe korruption, idet han bemærkede, at dette arbejde i Usbekistan har nået et nyt niveau, vigtige love er blevet vedtaget, og en uafhængig struktur mod korruption er blevet oprettet. Den usbekiske præsident viste hele verden, hvor vigtig denne vej er for vores land. Positive ændringer sammen med at sikre den sociale og økonomiske vækst i vores land tjener til at øge internationale ratings og indekser og forbedre vores republiks image.

I 2020 Corruption Perception Index fra Transparency International steg Usbekistan med 7 positioner sammenlignet med 2019 og opnåede stabil vækst i 4 på hinanden følgende år (fra 17 point i 2013 til 26 point i 2020). Derfor anerkendte Transparency International i sin rapport fra 2020 Usbekistan som et af de hurtigst voksende lande i regionen.

På trods af de opnåede resultater har vi dog stadig en formidabel udfordring. I sin tale til Oliy Majlis berørte præsidenten også problemet med korruption og understregede, at intolerance over for enhver form for det skulle blive en del af vores daglige liv.

En række opgaver, der er angivet i adressen til bekæmpelse af korruption, afspejles også i det statslige program "År for støtte til unge og styrkelse af folkesundheden". Navnlig fik agenturet mod korruption til opgave at forbedre mekanismerne til sikring af åbenhed og gennemsigtighed i regeringsorganer.

Ifølge undersøgelse og analyse udført af agenturet indeholder Open Data Portal i dag mere end 10 tusind samlinger af åbne data fra 147 ministerier og afdelinger. Baseret på resultaterne af undersøgelsen og analysen blev en liste med 240 forslag til udvidelse af åbne data indsendt af 39 ministerier, afdelinger og institutioner udvalgt og samlet. Statsprogrammet inkluderer også udviklingen af ​​E-antikorruptionsprojektet, som vil tage antikorruptionsreformer til et nyt niveau. Projektet vil gennemføre en grundig analyse af de eksisterende korruptionsfaktorer i alle ministerier og afdelinger inden for sektorer og regioner.

Denne proces vil involvere repræsentanter for civilsamfundsinstitutioner, internationale eksperter og interesserede organisationer. Som et resultat, for første gang i vores land, vil der blive dannet et elektronisk register over korruptionsrelaterede forbindelser [13]. Dette gør det igen muligt gradvist at eliminere eksisterende forbindelser med tegn på korruption ved hjælp af åbne og gennemsigtige mekanismer ved hjælp af moderne informationsteknologier.

Statsprogrammet fokuserer også på en anden vigtig opgave. Det planlægges især at udvikle den nationale strategi mod korruption 2021-2025 for at fortsætte arbejdet i denne retning på et systematisk og omfattende grundlag. Ved udviklingen af ​​denne strategi lægges der særlig vægt på en holistisk plan, der fuldt ud dækker den virkelige situation. Erfaringerne fra lande, der har opnået succesrige resultater i udviklingen og implementeringen af ​​et omfattende politisk dokument i fem år, undersøges. Det er bemærkelsesværdigt, at mange lande opnår betydelige positive resultater i kampen mod korruption gennem vedtagelse af en sådan strategisk dokumentpakke og systematisk gennemførelse af dens opgaver.

Erfaringerne fra lande som Georgien, Estland og Grækenland viser, at et omfattende langsigtet program har ført til en øget effektivitet i kampen mod korruption og forebyggelse af den samt til en forøgelse af deres positioner på international rangliste. I vores land vil udvikling og implementering af et langsigtet, systematisk og omfattende program til bekæmpelse af korruption tjene til at øge effektiviteten af ​​reformer på dette område i fremtiden.

I dag arbejder agenturet mod korruption aktivt med udkastet til national strategi. Dokumentet indeholder en analyse af den aktuelle situation, positive tendenser og problemer, hovedfaktorer, der forårsager korruption, mål og dens indikatorer. For at dække alle spørgsmål og tage hensyn til regeringens og samfundets opfattelse diskuteres det bredt på nationale og internationale høringsmøder med deltagelse af repræsentanter for regeringsorganer, embedsmænd, medlemmer af ngo'er, akademia og internationale eksperter.

Det er planlagt, at udkastet til strategi vil blive sendt til offentlig drøftelse for at lære vores folks mening.

Agenturet har også i år undersøgt fakta om korruption og interessekonflikter inden for offentlige indkøb i regioner. Der er udarbejdet rimelige forslag til offentliggørelse af information om de mangler, der blev identificeret under undersøgelsen, samt oplysninger om sammensætningen af ​​udbudsprovisioner til offentlige indkøb og investeringsprojekter, provisioner til udstedelse af tilladelser, deltagere i processen med at købe og sælge stat aktiver og offentlig-private partnerskabsprojekter såvel som modtagernes skat og andre fordele. Der arbejdes i øjeblikket med at forbedre disse forslag yderligere.

Det skal bemærkes, at kampen mod korruption ikke er en opgave, der kan løses inden for en organisation. Det er nødvendigt at mobilisere alle offentlige agenturer, offentlige organisationer, medierne og generelt enhver borger til at bekæmpe dette onde. Først da kommer vi til roden af ​​problemet.

Det er naturligvis glædeligt at se de positive resultater af det arbejde, der er udført de sidste XNUMX-XNUMX år. Det vil sige, i dag fremgår det af vores folks synspunkter, at korruption er blevet et af de mest anvendte ord i sociale netværk i vores daglige liv. Dette indikerer, at befolkningen, som spiller en vigtig rolle i kampen mod korruption, bliver mere og mere intolerant over for dette onde.

Siden oprettelsen af ​​agenturet mod korruption har mange ministerier og regeringsafdelinger, ikke-statslige organisationer, internationale organisationer og borgere givet udtryk for deres vilje til at yde gratis hjælp, og samarbejdet vinder fart nu.

Det vigtigste er at styrke ånden for intolerance over for korruption i vores modemsamfund, kampånden af ​​anti-korruption hos journalister og bloggere, og således at regeringsorganer og embedsmænd ser på korruption som en trussel mod landets fremtid. I dag er alle imod korruption, fra højtstående embedsmænd til flertallet af befolkningen, klædeskabet, medierne har forstået, at det skal udryddes, og landet kan ikke udvikle sig sammen med det. Nu er den eneste opgave at forene alle bestræbelser og kæmpe mod det onde sammen.

Dette vil utvivlsomt tjene til fuldt ud at implementere vores lands udviklingsstrategier i de kommende år.

Kilder

1. ”Korruptionsomkostningerne: værdier, økonomisk udvikling under angreb, billioner tabt, siger Guterres” FN-officielle side. 09.12.2018.

2. Dekret fra præsidenten for Republikken Usbekistan "Om strategien for yderligere udvikling af Republikken Usbekistan". 07.02.2017. # PD-4947.

3. Dekret fra præsidenten for Republikken Usbekistan "om foranstaltninger til yderligere forbedring af systemet til håndtering af befolkningens problemer". # PR-5633.

4. Dekret fra præsidenten for Republikken Usbekistan "om yderligere foranstaltninger til hurtigere udvikling af det nationale system for offentlige tjenester" 31.01.2020. # PD-5930.

5. Dekret fra præsidenten for Republikken Usbekistan "om yderligere foranstaltninger til forbedring af antikorruptionssystemet i Republikken Usbekistan" 29.06.2020. # PR-6013.

6. Beslutning fra præsidenten for Republikken Usbekistan "Om foranstaltninger til gennemførelse af bestemmelserne i loven for Republikken Usbekistan" Om bekæmpelse af korruption "02.02.2017. # PD-2752.

7. Beslutning fra lovgivningskammeret for Oliy Majlis fra Republikken Usbekistan "Om nedsættelsen af ​​Udvalget om Bekæmpelse af Korruption og Retlige Spørgsmål". 14.03.2019. # PD-2412-III.

8. Beslutning fra Senatet for Oliy Majlis fra Republikken Usbekistan "Om nedsættelsen af ​​Udvalget om Bekæmpelse af Korruption og Retlige Spørgsmål". 25.02.2019. # JR-513-III.

9. Fælles resolution fra Rådet for den lovgivende afdeling for Republikken Uzbekistans Oliy Majlis og Rådet for Senatet for Republikken Usbekistans Oliy Majlis “Om foranstaltninger til at øge effektiviteten af ​​parlamentarisk kontrol i kampen mod korruption ”. 30.09.2019. # 782-111 / JR-610-III.

10. Dekret fra præsidenten for Republikken Usbekistan "om foranstaltninger til radikal forbedring af personalepolitikken og systemet for offentlig tjeneste i Republikken Usbekistan". 03.10.2019. PD-5843.

11. Dekret fra præsidenten for Republikken Usbekistan "Om foranstaltninger til yderligere forbedring af antikorruptionssystemet i Republikken Usbekistan" 27.05.2019. # PD-5729.

12. Beslutning fra præsidenten for Republikken Usbekistan "Om organisationen af ​​Agenturet mod korruption i Republikken Usbekistan". 29.06.2020. # PR-4761.

13. Dekret fra præsidenten for Republikken Usbekistan "Om foranstaltninger til gennemførelse af" strategien for videreudvikling af Republikken Usbekistan for 2017-2021 "for året for ungdomsstøtte og folkesundhed". 03.02.2021 # PR-6155.

Continue Reading

Usbekistan

Usbekistan tilpasser terrorbekæmpelsesstrategi til moderne trusler

Udgivet

on

Leder af Institut for Institut for Strategiske og Interregionale Studier (ISRS) under præsidenten for Usbekistan, Timur Akhmedov, siger, at den usbekiske regering følger princippet: det er vigtigt at bekæmpe årsagerne, der får borgere til at blive modtagelige for terrorideologier.

Ifølge eksperten mister problemet med terrorbekæmpelse ikke sin relevans under en pandemi. Tværtimod afslørede den epidemiologiske krise af hidtil uset omfang, der greb hele verden og påvirkede alle områder af det offentlige liv og økonomiske aktivitet, en række problemer, der skaber grobund for udbredelsen af ​​ideer om voldelig ekstremisme og terrorisme.

Væksten i fattigdom og arbejdsløshed observeres, antallet af indvandrere og tvangsindvandrere øges. Alle disse krisefænomener i økonomien og det sociale liv kan øge uligheden, skabe risiko for forværring af konflikter af social, etnisk, religiøs og anden karakter.

HISTORISK RETROSPEKTIV

Uafhængigt Usbekistan har sin egen historie med at bekæmpe terrorisme, hvor spredningen af ​​radikale ideer efter at have opnået uafhængighed var forbundet med en vanskelig socioøkonomisk situation, fremkomsten af ​​yderligere hotbeds af ustabilitet i regionen, forsøg på at legitimere og konsolidere magten gennem religion.

Samtidig blev dannelsen af ​​radikale grupper i Centralasien i vid udstrækning lettet af den masseteoretiske politik, der blev ført i Sovjetunionen, ledsaget af undertrykkelse af troende og pres på dem. 

Den efterfølgende svækkelse af de ideologiske holdninger i Sovjetunionen i slutningen af ​​1980'erne og liberaliseringen af ​​socio-politiske processer bidrog til den aktive penetration af ideologi til Usbekistan og andre centralasiatiske lande gennem udenlandske udsendinge fra forskellige internationale ekstremistiske centre. Dette stimulerede spredningen af ​​et fænomen, der var atypisk for Usbekistan - religiøs ekstremisme med det formål at underminere interreligiøs og interetnisk harmoni i landet.

Ikke desto mindre valgte Usbekistan, på et tidligt tidspunkt af uafhængighed, et multinationalt og multikonfessionelt land, hvor mere end 130 etniske grupper bor, og der er 16 tilståelser, den utvetydige vej til at opbygge en demokratisk stat baseret på principperne om sekularisme.

I lyset af voksende terrortrusler har Usbekistan udviklet sin egen strategi med en prioritet på sikkerhed og stabil udvikling. I den første fase af udviklingen af ​​foranstaltninger blev hovedindsatsen lagt på dannelsen af ​​et system med administrativ og kriminel reaktion på forskellige manifestationer af terrorisme, inkl. styrkelse af de lovgivningsmæssige rammer, forbedring af systemet for retshåndhævende organer, fremme af en effektiv administration af retslig retfærdighed inden for bekæmpelse af terrorisme og dens finansiering Aktiviteterne fra alle parter og bevægelser, der krævede en antikonstitutionel ændring i statssystemet, blev afsluttet. Derefter gik de fleste af disse fester og bevægelser under jorden.

Landet stod over for international terrorhandling i 1999, toppen af ​​terroraktivitet var i 2004. Den 28. marts - 1. april 2004 blev terrorhandlinger udført i byen Tasjkent, Bukhara og Tasjkent. Den 30. juli 2004 blev der udført gentagne terrorangreb i Tasjkent på ambassaderne i De Forenede Stater og Israel samt på den generelle anklagemyndighed i Republikken Usbekistan. Tilskuere og politimyndigheder blev deres ofre.

Derudover sluttede flere usbekere sig til terrorgrupper i nabolandet Afghanistan, som senere forsøgte at invadere Usbekistans område for at destabilisere situationen.

En alarmerende situation krævede øjeblikkelig reaktion. Usbekistan fremsatte de vigtigste initiativer inden for kollektiv regional sikkerhed og gennemførte omfattende arbejde for at danne et system til sikring af stabilitet i samfundet, staten og regionen som helhed. I 2000 blev republikken Usbekistans lov om bekæmpelse af terrorisme vedtaget.

Som et resultat af Usbekistans aktive udenrigspolitik blev der indgået en række bilaterale og multilaterale traktater og aftaler med stater, der er interesserede i den fælles kamp mod terrorisme og andre destruktive aktiviteter. Især blev der i 2000 undertegnet en aftale i Tasjkent mellem Usbekistan, Kasakhstan, Kirgisistan og Tadsjikistan "om fælles aktioner til bekæmpelse af terrorisme, politisk og religiøs ekstremisme og grænseoverskridende organiseret kriminalitet."

Usbekistan, der står over for terrorismens "grimme ansigt" med egne øjne, fordømte kraftigt terrorhandlingerne begået den 11. september 2001 i De Forenede Stater. Tasjkent var en af ​​de første til at acceptere Washingtons forslag om en fælles kamp mod terrorisme og støttede deres terrorbekæmpelsesaktioner og gav stater og internationale organisationer, der ønsker at yde humanitær hjælp til Afghanistan mulighed for at bruge deres land, luft og vandveje.

CONCEPTUAL REVISION OF APPACHACHES

Omdannelsen af ​​international terrorisme til et komplekst socio-politisk fænomen kræver en konstant søgning efter måder til at udvikle effektive reaktionsforanstaltninger.

På trods af at der ikke er udført en eneste terrorhandling i Usbekistan i løbet af de sidste 10 år, er deltagelse af landets borgere i fjendtligheder i Syrien, Irak og Afghanistan samt inddragelse af indvandrere fra Usbekistan i begåelse af terrorhandlinger i USA, Sverige og Tyrkiet nødvendiggjorde en revision af tilgangen til problemet med deradikalisering af befolkningen og øget effektiviteten af ​​forebyggende foranstaltninger.

I denne henseende er der i det fornyede Usbekistan skiftet fokus til fordel for at identificere og eliminere forhold og forårsager, der fremmer spredning af terrorisme. Disse foranstaltninger afspejles tydeligt i handlingsstrategien for de fem prioriterede områder for landets udvikling i 2017-2021, der blev godkendt af præsidenten for Republikken Usbekistan den 7. februar 2017.

Præsident Shavkat Mirziyoyev skitserede skabelsen af ​​et bælte med stabilitet og god naboskab omkring Usbekistan, beskyttelse af menneskerettigheder og friheder, styrkelse af religiøs tolerance og interetnisk harmoni som prioriterede områder for at sikre landets sikkerhed. De initiativer, der implementeres på disse områder, er baseret på principperne i FN's strategi mod terrorisme.

Den konceptuelle revision af tilgange til forebyggelse og bekæmpelse af ekstremisme og terrorisme inkluderer følgende nøglepunkter.

For det første gjorde vedtagelsen af ​​vigtige dokumenter som forsvarsdoktrinen, lovene "om bekæmpelse af ekstremisme", "om indre anliggender", "om statens sikkerhedstjeneste", "om nationalgarden" det muligt at styrke den juridiske grundlag for forebyggelse i kampen mod terrorisme.

For det andet er respekt for menneskerettighederne og retsstatsprincippet integrerede komponenter i kampen mod terrorisme i Usbekistan. Regeringens foranstaltninger til bekæmpelse af terrorisme er i overensstemmelse med både national lovgivning og statens forpligtelser i henhold til international ret.

Det er vigtigt at bemærke, at Usbekistans statspolitik inden for bekæmpelse af terrorisme og beskyttelse af menneskerettigheder sigter mod at skabe betingelser, hvorunder disse områder ikke er i konflikt med hinanden, men tværtimod ville supplere og styrke hinanden. Dette indebærer behovet for at udvikle principper, normer og forpligtelser, der definerer grænserne for myndigheders tilladte juridiske handlinger med henblik på at bekæmpe terrorisme.

Den nationale strategi for menneskerettigheder, der blev vedtaget for første gang i Usbekistans historie i 2020, afspejlede også regeringens politik over for personer, der er skyldige i at begå terrorforbrydelser, herunder spørgsmål om deres rehabilitering. Disse foranstaltninger er baseret på principperne om humanisme, retfærdighed, retsvæsenets uafhængighed, konkurrencedygtighed i den retlige proces, udvidelse af Habeas Corpus-institutionen og styrkelse af det retlige tilsyn med efterforskningen. Offentlig tillid til retfærdighed opnås gennem implementeringen af ​​disse principper.

Resultaterne af implementeringen af ​​strategien manifesteres også i mere humane afgørelser truffet af domstolene, når de pålægger personer, der er blevet påvirket af radikale ideer. Hvis der indtil 2016 i straffesager i forbindelse med deltagelse af terroraktiviteter, dommere udpegede lange fængselsperioder (fra 5 til 15 år), er domstolene i dag begrænset til enten betinget dom eller fængsel op til 5 år. Desuden løslades de tiltalte i straffesager, der deltog i ulovlige religiøse ekstremistiske organisationer, fra retssalen under garanti fra borgernes selvstyreorganer (“mahalla”), Ungdomsunionen og andre offentlige organisationer.

Samtidig træffer myndighederne foranstaltninger for at sikre gennemsigtighed i processen med efterforskning af straffesager med en "ekstremistisk konnotation". Pressetjenester hos retshåndhævende organer arbejder tæt sammen med medierne og bloggere. Samtidig lægges der særlig vægt på udelukkelse fra lister over tiltalte og mistænkte de personer, for hvilke kompromitterende materialer kun er begrænset af ansøgerbasen uden de nødvendige beviser.

For det tredje er der systematisk arbejde i gang for social rehabilitering, tilbagevenden til det normale liv for dem, der blev påvirket af ekstremistiske ideer og indså deres fejl.

Der træffes foranstaltninger til at afkriminalisere og afradikalisere mennesker, der er anklaget for forbrydelser relateret til voldelig ekstremisme og terrorisme. Så i juni 2017 blev de såkaldte "sorte lister" på initiativ af præsident Shavkat Mirziyoyev revideret for at udelukke personer, der var fast på korrektionsvejen. Siden 2017 er mere end 20 tusind mennesker udelukket fra sådanne lister.

En specialkommission arbejder i Usbekistan for at undersøge sagerne om borgere, der har besøgt krigszonerne i Syrien, Irak og Afghanistan. I henhold til den nye ordre kan personer, der ikke begik alvorlige forbrydelser og ikke deltog i fjendtligheder, undtages fra retsforfølgning.

Disse foranstaltninger gjorde det muligt at gennemføre Mehrs humanitære aktion for at hjemsende borgerne i Usbekistan fra zoner med væbnede konflikter i Mellemøsten og Afghanistan. Siden 2017 er mere end 500 borgere i Usbekistan, hovedsagelig kvinder og børn, vendt tilbage til landet. Alle betingelser er skabt for deres integration i samfundet: adgang til uddannelsesmæssige, medicinske og sociale programmer er givet, herunder gennem tilvejebringelse af bolig og beskæftigelse.

Et andet vigtigt skridt i rehabilitering af personer, der var involveret i religiøse ekstremistiske bevægelser, var anvendelsen af ​​benådning. Siden 2017 er denne foranstaltning blevet anvendt på over 4 tusind personer, der soner domme for forbrydelser af ekstremistisk karakter. Benådning handler som et vigtigt incitament til korrektion af personer, der har overtrådt loven, hvilket giver dem en chance for at vende tilbage til samfundet, familien og blive aktive deltagere i de reformer, der gennemføres i landet.

For det fjerde træffes der foranstaltninger for at imødegå de betingelser, der bidrager til spredning af terrorisme. For eksempel er de seneste år blevet styrket ungdoms- og kønspolitikker, og initiativer inden for uddannelse, bæredygtig udvikling, social retfærdighed, herunder fattigdomsbekæmpelse og social integration, er blevet implementeret for at reducere sårbarhed over for voldelig ekstremisme og rekruttering af terrorister.

I september 2019 blev loven fra Republikken Usbekistan "om garantier for lige rettigheder og muligheder for kvinder og mænd" (om ligestilling mellem kønnene) vedtaget. Samtidig dannes der inden for lovens rammer nye mekanismer, der sigter mod at styrke kvinders sociale status i samfundet og beskytte deres rettigheder og interesser.

Under hensyntagen til det faktum, at 60% af befolkningen i Usbekistan er unge, betragtet som en "statens strategiske ressource", blev loven "Om statens ungdomspolitik" i 2016 vedtaget. I overensstemmelse med loven skabes betingelser for unges selvrealisering, for dem at modtage en kvalitetsuddannelse og beskytte deres rettigheder. Agenturet for ungdomsanliggender arbejder aktivt i Usbekistan, der i samarbejde med andre offentlige organisationer systematisk arbejder for at yde støtte til børn, hvis forældre er kommet under indflydelse af religiøse ekstremistiske bevægelser. Alene i 2017 var omkring 10 tusind unge fra sådanne familier ansat.

Som et resultat af gennemførelsen af ​​ungdomspolitikken er antallet af registrerede terrorforbrydelser i Usbekistan blandt personer under 30 år faldet markant i 2020 sammenlignet med 2017, mere end 2 gange faldet.

For det femte forbedres mekanismerne til uddannelse af specialiseret personale under hensyntagen til revisionen af ​​paradigmet i kampen mod terrorisme. Alle retshåndhævende organer, der er involveret i kampen mod terrorisme, har specialiserede akademier og institutioner.

Samtidig lægges der ikke kun særlig vægt på uddannelse af retshåndhævende embedsmænd, men også teologer og teologer. Til dette formål er det Internationale Islamiske Akademi, de internationale forskningscentre for Imam Bukhari, Imam Termiziy, Imam Matrudi og Center for Islamisk Civilisation blevet oprettet.

Derudover har de videnskabelige skoler "Fikh", "Kalom", "Hadith", "Akida" og "Tasawwuf" startet deres aktivitet i regionerne i Usbekistan, hvor de uddanner specialister i nogle sektioner af islamiske studier. Disse videnskabelige og uddannelsesinstitutioner tjener som basis for uddannelse af højtuddannede teologer og eksperter i islamiske studier.

INTERNATIONALT SAMARBEJDE

Internationalt samarbejde er kernen i Usbekistans strategi for terrorbekæmpelse. Republikken Usbekistan er part i alle 13 eksisterende FN-konventioner og protokoller om bekæmpelse af terrorisme. Det skal bemærkes, at landet var blandt de første til at støtte kampen mod international terrorisme, herunder FN's globale terrorbekæmpelsesstrategi.

I 2011 vedtog landene i regionen en fælles handlingsplan for gennemførelse af FN's globale strategi for terrorbekæmpelse. Centralasien var den første region, hvor en omfattende og omfattende implementering af dette dokument blev lanceret.

I år er det ti år siden vedtagelsen af ​​den fælles aktion i regionen til gennemførelse af FN's globale terrorbekæmpelsesstrategi. I denne henseende meddelte præsidenten for Republikken Usbekistan Shavkat Mirziyoyev under sin tale på FN's 75. samling i FN's generalforsamling et initiativ til at afholde en international konference i Tasjkent i 2021 dedikeret til denne betydningsfulde dato.

Afholdelse af denne konference vil gøre det muligt at opsummere resultaterne af arbejdet i den forløbne periode såvel som at bestemme nye prioriteter og interaktionsområder for at give en ny drivkraft til regionalt samarbejde i kampen mod truslerne mod ekstremisme og terrorisme.

Samtidig er der oprettet en mekanisme for FN's Kontor for Terrorismekontor og FNs Kontor for Narkotika og Kriminalitet til at gennemføre trinvise kurser i bekæmpelse af terrorisme, voldelig ekstremisme, organiseret kriminalitet og finansiering af terrorisme til lov håndhævelsesembedsmænd i landet.

Uzbekistan er et aktivt medlem af Shanghai Cooperation Organization (SCO), som også har til formål sammen at sikre og opretholde fred, sikkerhed og stabilitet i regionen. I denne sammenhæng skal det bemærkes, at etableringen af ​​den regionale antiterroristiske struktur (RATS) af SCO med placeringen af ​​hovedkvarteret i Tasjkent blev en slags anerkendelse af Republikken Usbekistans førende rolle i kampen mod terrorisme. Hvert år afholdes der fælles anti-terrorøvelser på parternes område, hvor repræsentanter for Usbekistan deltager aktivt med bistand og koordinerende rolle for SCO RATSs eksekutivkomité.

Lignende arbejde udføres af Anti-Terrorist Center for Commonwealth of Independent States (ATC CIS). Inden for rammerne af SNG blev "CIS-medlemslandenes samarbejdsprogram i kampen mod terrorisme og andre voldelige manifestationer af ekstremisme for 2020-2022" vedtaget. Succesen med denne praksis demonstreres af det faktum, at Commonwealth-landenes retshåndhævende organer først i 2020 afviklede 22 celler fra internationale terrororganisationer, der rekrutterede folk til træning i rækken af ​​militante i udlandet.

I bekæmpelsen af ​​terrorisme lægger Republikken Usbekistan særlig vægt på partnerskab med Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE), som støttes af toårige programmer for fælles samarbejde inden for den politisk-militære dimension. Så inden for rammerne af samarbejdet for 2021-2022 er de vigtigste mål at bekæmpe terrorisme, sikre informations / cybersikkerhed og bistand til bekæmpelse af finansiering af terrorisme.

For at forbedre kvalifikationerne hos retshåndhævende embedsmænd er der samtidig etableret samarbejde med den eurasiske gruppe om bekæmpelse af hvidvaskning af penge og finansiering af terrorisme (EAG), Financial Action Task Force on Money Laundering (FATF) og Egmont Group. Med deltagelse af eksperter fra specialiserede internationale organisationer såvel som i henhold til deres anbefalinger er der udviklet en national vurdering af risikoen ved legalisering af udbytte fra kriminel aktivitet og finansiering af terrorisme i Republikken Usbekistan.

Samarbejde udvikler og styrker aktivt ikke kun gennem internationale organisationer, men også på niveau med sikkerhedsrådene i de centralasiatiske stater. Alle lande i regionen gennemfører programmer for bilateralt samarbejde inden for sikkerhed, som inkluderer et sæt foranstaltninger, der har til formål at bekæmpe terrorisme. Derudover er der oprettet koordinerende arbejdsgrupper gennem retshåndhævende organer for at reagere hurtigt på terrortrusler med deltagelse af alle stater i regionen.

Det skal bemærkes, at principperne for et sådant samarbejde er som følger:

For det første er det kun muligt effektivt at imødegå moderne trusler ved at styrke de kollektive mekanismer for internationalt samarbejde ved at vedtage konsekvente foranstaltninger, der udelukker muligheden for at anvende dobbeltstandarder;

For det andet bør der prioriteres bekæmpelse af årsagerne til trusler og ikke deres konsekvenser. Det er vigtigt for det internationale samfund at styrke sit bidrag til kampen mod radikale og ekstremistiske centre, der dyrker hadideologien og skaber et transportbånd til dannelsen af ​​fremtidige terrorister;

For det tredje skal reaktionen på den voksende trussel om terrorisme være altomfattende, og FN skal spille rollen som en vigtig verdenskoordinator i denne retning.

Præsidenten for Republikken Usbekistan understregede gentagne gange behovet for at styrke samarbejdet i kampen mod dette fænomen på verdensplan i sine taler fra internationale organisationers tribuner - FN, SCO, SNG og andre.

Først i slutningen af ​​2020 blev initiativer udtrykt over: 

- tilrettelæggelse af en international konference dedikeret til tiårsdagen for gennemførelsen af ​​FN's globale strategi for terrorbekæmpelse i Centralasien

- gennemførelse af samarbejdsprogrammet inden for deradikalisering inden for rammerne af CIS's antiterroristcenter

- tilpasning af SCO's regionale antiterroriststruktur til løsningen af ​​fundamentalt nye opgaver for at sikre sikkerhed i organisationens rum.

I stedet for et efterord

Under hensyntagen til ændringerne i terrorismens former, objekter og mål tilpasser Republikken Usbekistan sin strategi til bekæmpelse af terrorisme til moderne udfordringer og trusler, idet den er afhængig af kampen for folks sind, primært de unge, ved at øge den juridiske kultur , åndelig og religiøs oplysning og beskyttelse af rettighedspersonen.

Regeringen er baseret på princippet: det er vigtigt at bekæmpe de grunde, der gør borgerne modtagelige for terrorideologier.

Med sin terrorbekæmpelsespolitik forsøger staten på borgerne at udvikle immunitet mod en radikal forståelse af islam, fremme tolerance og på den anden side instinktet til selvbevaring mod rekruttering.

Kollektive mekanismer for internationalt samarbejde styrkes, og der lægges særlig vægt på erfaringsudveksling inden for terrorforebyggelse.

Og på trods af afvisning af hårde kraftige foranstaltninger er Usbekistan blandt de sikreste lande i verden. I det nye "Global Terrorism Index" for november 2020 blandt 164 stater blev Usbekistan nummer 134 og igen ind i kategorien lande med et ubetydeligt terrortrussel.

Continue Reading

Usbekistan

Usbekistans udvikling af national forebyggende mekanisme mod tortur

Udgivet

on

Som en del af gennemførelsen af ​​Usbekistans handlingsstrategi, der markerede starten på en ny fase af demokratiske transformationer og modernisering af landet, implementeres internationale menneskerettighedsstandarder aktivt. Resultaterne heraf anerkendes af internationale eksperter, skriver Doniyor Turaev, vicedirektør for lovgivnings- og parlamentarisk forskningsinstitut under Oliy Majlis.

Allerede i 2017, Zeid Ra'ad al-Hussein, der besøgte landet som FN's højkommissær for menneskerettigheder, bemærkede, 'Mængden af ​​konstruktive menneskerettighedsrelaterede forslag, planer og ny lovgivning, der er opstået, siden præsident Mirziyoyev tiltrådte, er bemærkelsesværdig. '[1] 'Menneskerettigheder - alle kategorier af menneskerettigheder - figurerer meget tydeligt på tværs af de fem sæt prioriteter, der er beskrevet i det overordnede politiske dokument, der styrer disse foreslåede reformer - præsidentens handlingsstrategi 2017-21. Enhver, der ønsker at forstå, hvad der ligger til grund for de ændringer, der begynder at finde sted i Usbekistan - og hvad der ligger bag mit besøg - bør se nøje på handlingsstrategien.'[2]

Uzbekistan er i dag part i de ti centrale internationale menneskerettighedsinstrumenter, herunder konventionen mod tortur og anden ondskabsfuld, umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf (i det følgende - konventionen mod tortur) og træffer konsekvent foranstaltninger til at gennemføre bestemmelser heraf i nationale lovgivning.

Under hensyntagen til, at fremskridt inden for menneskerettighedsområdet og især inden for forebyggelse af tortur er en af ​​de indikatorer, der viser demokratiets modenhedsgrad i landet, spørgsmålene om, at den relevante nationale lovgivning overholder internationale standarder er af største betydning i løbet af igangværende reformer for Usbekistan, der bygger en lovstyret demokratisk stat.

Baseret på forpligtelsen til at træffe effektive foranstaltninger for at forhindre torturhandlinger og mishandling som følge af konventionen mod tortur foretager Uzbekistan sammen med vedtagelsen af ​​et sæt foranstaltninger på dette område passende ændringer i lovgivningen.

I betragtning af dette lad os overveje de seneste, centrale, efter vores mening ændringer i den nationale lovgivning vedrørende forebyggelse af tortur og anden grusom, umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf.

For det første, er der foretaget ændringer til straffelovens artikel 235, der sigter mod at øge ansvaret for brugen af ​​tortur, udvide rækkevidden af ​​mulige ofre og dem, der skal holdes ansvarlige.

Det skal bemærkes, at den tidligere version af artikel 235 i straffeloven

begrænsede den forbudte praksis med tortur til handlinger fra retshåndhævende embedsmænd og dækkede ikke handlinger fra 'andre personer, der handler i officiel egenskab '', herunder de 'handlinger, der følger af tilskyndelse, samtykke eller indrømmelse af en offentlig embedsmand'. Med andre ord, tidligere version af artikel 235 i straffeloven indeholdt ikke alle elementerne i artikel 1 i konventionen mod tortur, som FN-komiteen mod tortur gentagne gange har gjort opmærksom på. Nu indeholder den nye version af denne artikel i straffeloven de ovennævnte elementer i konventionen.

For det andet, artikler 9, 84, 87, 97, 105, 106 af straffeloven er blevet ændret og suppleret med normer, der har til formål bedre at beskytte domfældtes rettigheder, herunder at sikre deres rettigheder til at udøve, psykologisk rådgivning, sikre arbejdsforhold, hvile, orlov, løn til arbejdskraft, adgang til sundhedspleje, erhvervsuddannelse osv.

For det tredje den administrative ansvarskode er blevet suppleret med nyt Artikel 1974, der indeholder administrativt ansvar for hindring af den parlamentariske ombudsmands juridiske aktiviteter (kommissær for Oliy Majlis fra Republikken Usbekistan for menneskerettigheder).

Navnlig indeholder artiklen ansvar for tjenestemændenes manglende udførelse af deres hverv over for kommissæren, hvilket skaber hindringer for hans / hendes arbejde, giver ham / hende bevidst falske oplysninger, embedsmændenes manglende overvejelse af appeller, andragender eller deres fiasko. at overholde fristerne for overvejelse heraf uden en god grund.

For det fjerdeer der foretaget vigtige ændringer til loven 'På kommissær for Oliy Majlis fra Republikken Usbekistan for menneskerettigheder (ombudsmand)' (herefter - loven), ifølge hvilken:

- kriminalitetsfaciliteter, tilbageholdelsessteder og særlige modtagecentre er omfattet af konceptet "tilbageholdelsessteder';

- der oprettes en sektor, der skal lette kommissærens aktiviteter med henblik på forebyggelse af tortur og mishandling inden for rammerne af kommissærens sekretariat

- kommissærens beføjelser på dette område er foreskrevet i detaljer. Især er loven suppleret med ny artikel 209, ifølge hvilken kommissæren kan træffe foranstaltninger til at forhindre tortur og anden mishandling gennem regelmæssige besøg på tilbageholdelsessteder.

I overensstemmelse med artikel 209 i loven opretter kommissæren en ekspertgruppe for at lette hans / hendes aktiviteter. Ekspertgruppen skal bestå af repræsentanter for NGO'er med faglig og praktisk viden inden for retsvæsen, medicin, psykologi, pædagogik og andre områder. Kommissæren fastlægger opgaverne for medlemmerne af ekspertgruppen og udsteder særlige ordrer, der giver dem mulighed for frit at besøge tilbageholdelsessteder og andre faciliteter, hvorfra personer ikke har lov til at forlade.

Her skal det bemærkes, at loven fastlægger hovedelementerne i den forebyggende mekanisme - regelmæssige besøg på tilbageholdelsessteder.

Selvom Usbekistan ikke er part i den valgfri protokol til konventionen mod tortur (i det følgende benævnt - protokollen), kan det dog siges, at under hensyntagen til dens bestemmelser såvel som inden for rammerne af at opfylde sine internationale forpligtelser og bestemmelserne i konventionen mod tortur, landet har skabt sin 'national forebyggende mekanisme'.

Baseret på bestemmelserne i protokollen betyder en 'national forebyggende mekanisme' (i det følgende - NPM) et eller flere besøgsorganer, der er oprettet, udpeget eller vedligeholdt på nationalt plan for at forhindre tortur og anden umenneskelig behandling. Protokollens artikel 3 forpligter deltagerstaterne til at oprette, udpege eller vedligeholde sådanne organer.

Begrundelsen for oprettelse af en NPM blev underbygget i detaljer af FN's særlige rapportør om tortur (A / 61/259). Ifølge ham er begrundelsen 'baseret på erfaringer med, at tortur og mishandling normalt finder sted på isolerede tilbageholdelsessteder, hvor de, der udøver tortur, føler sig sikre på, at de er uden for effektiv overvågning og ansvarlighed.' 'Derfor er den eneste måde at bryde denne onde cirkel på at udsætte tilbageholdelsessteder for offentlig kontrol og at gøre hele systemet, hvor politi-, sikkerheds- og efterretningsembedsmænd opererer mere gennemsigtigt og ansvarligt over for ekstern overvågning.'[3]

Loven, som allerede nævnt ovenfor, etablerer en ny forebyggende mekanisme, der giver kommissæren ret til at træffe foranstaltninger til at forhindre tortur og mishandling gennem regelmæssige besøg på tilbageholdelsessteder samt at træffe lignende foranstaltninger på andre faciliteter, hvorfra personer ikke har lov til at forlade.

Derudover er der for nylig taget vigtige skridt til at styrke det nationale system til beskyttelse af menneskerettighederne, især:

den nationale strategi for Republikken Usbekistan om menneskerettigheder er blevet vedtaget

- for at gennemføre den nationale strategi og yderligere udvide Parlamentets beføjelser til at udøve parlamentarisk kontrol med gennemførelsen af ​​Usbekistans internationale menneskerettighedsforpligtelser den parlamentariske kommission om overholdelse af internationale menneskerettighedsforpligtelser er etableret

- positionen af kommissæren for barnets rettigheder er etableret

- der er truffet foranstaltninger til at forbedre status for det nationale menneskerettighedscenter i Republikken Usbekistan;

Derudover skal det understreges særskilt, at Usbekistan er valgt til FNs menneskerettighedsråd.

Indtil i dag, for at yderligere implementere internationale normer og forbedre national lovgivning og forebyggende praksis på dette område, Parlamentariske Kommission om overholdelse af internationale menneskerettighedsforpligtelsersammen med de kompetente statslige myndigheder udfører følgende:

First. I henhold til protokollen falder visse kategorier af institutioner i sagens natur inden for anvendelsesområdet for definitionen 'tilbageholdelsessted' og kan af klarhedshensyn angives i en ikke-udtømmende definition i national ret.[4] For eksempel kan sådanne institutioner omfatte psykiatriske institutioner, ungdomsfængslingscentre, administrationsfængslingssteder osv.

I denne henseende, spørgsmålet om at medtage i lovgivningen et antal af de vigtigste institutioner, som NPM regelmæssigt kan besøge, overvejes.

Anden. I overensstemmelse med konventionen mod tortur differentieres begreberne 'tortur' og 'grusom, umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf' afhængigt af formen, formålet med begåelsen og graden af ​​sværhedsgrad af den lidelse, som offeret påføres ved denne handling .

I lyset af dette er spørgsmålet om differentiere begreberne 'tortur' og 'grusom, umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf' og overvejes at fastlægge i deres lovgivning deres klare definitioner og ansvarsforanstaltninger for disse handlinger.

Tredje. Som en del af gennemførelsen af ​​bestemmelserne i konventionen mod tortur forbedres kvaliteten af ​​informations- og uddannelsesaktiviteter om menneskerettigheder, dvs. der arbejdes på at informere om essensen og indholdet af lovene om forbud mod tortur og mishandling. Det er planlagt at medtage genstanden for forbud mod tortur og mishandling i uddannelsesprogrammer ikke kun for retshåndhævende embedsmænd, men også for medicinsk, pædagogisk personale og andre ansatte, der kan være involveret i behandlingen af ​​personer på tilbageholdelsessteder.

Fjerde. Spørgsmålet om ratifikation af Valgfri protokol til konventionen mod tortur overvejes, og i lyset af dette er det planlagt at invitere FNs særlige rapportør om tortur til Usbekistan.

Det kan således bemærkes, at der træffes aktive, målrettede og systemiske foranstaltninger i Usbekistan for yderligere at forbedre den nationale forebyggende mekanisme, der sigter mod bedre forebyggelse og afværgelse af tortur og forsøg på grusom, umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf.

Det skal indrømmes, at der naturligvis stadig er en række uløste problemer på dette område i Usbekistan i dag. Der er imidlertid politisk vilje til at gå videre med menneskerettighedsreformer.

Afslutningsvis vil vi gerne citere ordene i talen fra præsidenten for Usbekistan Shavkat Mirziyoyev på 46th FN's Menneskerettighedsråds møde, hvori det hedder Usbekistan 'fortsætter med at strengt undertrykke alle former for tortur, umenneskelig eller nedværdigende behandling' og 'som medlem af menneskerettighedsrådet skal forsvare og aktivt fremme de universelle principper og normer i international menneskerettighedslov.'


[1] [1] Se 'Indledende bemærkninger fra FN's højkommissær for menneskerettigheder Zeid Ra'ad Al Hussein på en pressekonference under hans mission til Usbekistan' (https://www.ohchr.org/DA/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx ? NewsID = 21607 & LangID = E).

[2] Ibid..

[3] Rapport fra den særlige FN-rapportør om tortur, para. 67, FNs generalforsamling A61 / 259 (14. august 2006).

[4] Se Vejledning til etablering og udpegning af NPM'er (2006), APT, s.18.

Continue Reading
reklame

Twitter

Facebook

reklame

trending