Følg os

Uddannelse

Efter 70 år er det tid til at reformere de europæiske skoler

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

første Europaskolen i Luxembourg fejrede sin 70-års fødselsdag i april. Europaskolerne stammer fra begyndelsen af ​​Den Europæiske Union, skabt til familierne til embedsmænd, der arbejder i Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab. Forældre værdsætter, hvad skolerne kan tilbyde deres børn men der er et presserende behov for reformer, som der kræves i en nylig rapport fra Europa-Parlamentet, skriver Andrew Janis Folkmanis.

I dag er de 13 europæiske skoler på tværs af Europa, på steder i EU's institutioner og agenturer. Og i Desuden en ny type flersproget skole er ved at opstå, en eksisterende EU-national eller privat skole, der modtager akkreditering til også at afholde kurser og være vært for de europæiske baccalauréat-kvalifikationseksamener. 

Den europæiske baccalauréat har modtaget god anerkendelse over hele verden. Da vores søn søgte om at studere i Maastricht sidste år, var det tydeligt, at den europæiske bac er meget anerkendt sammen med nationale sekundære kvalifikationer.

I Europaskolerne skal vi takke et dedikeret og innovativt lærerpersonale, som gennem disse år har udviklet en flersproget og multikulturel pensum og undervisningsstil af meget høj kvalitet. Disse lærere er udstationeret fra EU-medlemsstater. Eleverne følger således undervisningen, ligesom de ville modtage dem i deres hjemland. Og modtag også fagundervisning på et andet EU-sprog. De fremstår ægte tosprogede.

Det er ikke privatskoler i klassisk forstand. De er for en stor del offentligt finansieret gennem udstationerede læreromkostninger, faciliteter stillet til rådighed af værtsmedlemsstater med støtte fra arbejdsgiverinstitutionerne for de EU-embedsmænd, hvis børn går. Systemet er åbent for alle, der ønsker at tilmelde deres børn, dette er ikke et eksklusivt system. 

Dens grænser er skolernes bygninger, som allerede er overfyldte. Den nylige introduktion og det voksende antal af akkrediterede nationale skoler har til formål at udvide adgangen til flersproget undervisning i Europa endnu mere.

Systemet giver en fremragende kvalifikation, men der er plads til forbedringer i de fysiske forhold, elever og lærere skal arbejde i. Overbelægning betyder, at de fire Bruxelles-skoler med 14,000 elever opererer på grænsen af ​​brandsikkerhed og sanitære forhold. Denne situation har eksisteret i 10 år, bliver værre år for år, og skoleledelsen har været ulidelig langsom til at søge og udnytte løsninger. 

Styring og skoleledelse mangler gennemsigtighed, kan forældre godt lide mig selv modtage information om udviklingen meget sent og ofte med ringe begrundelse. Mindst én skoleleder har oplyst, at jobbet ikke omfatter kommunikation med forældrerepræsentanter. Beslutninger truffet af systemets styrelsesråd offentliggøres, men der er ingen mødereferater, ingen begrundelser, ingen offentlig information om, hvilke medlemslande der har støttet eller sat spørgsmålstegn ved bestemte handlemuligheder.

Det største seneste skridt fremad i at lindre overbelægning, tilføjelse af tre nye bygninger på tværs af Bruxelles, blev ikke opnået af skoleledelsen eller Styrelsesrådet, men af ​​forældre i 2019, der gjorde deres sag til Charles Michel og andre politikere. Belgien rykkede op og reddede dagen.

Europa-Parlamentet stemte den 25. maj i udvalget (CULT) for at støtte en betænkning om Europaskolesystemet. Rapporten identificerer betydelige svagheder og anmoder Kommissionen om at træffe foranstaltninger for at løse dem. Den insisterer på, at en "åben for alle"-politik bør bevares. Den anerkender også, at det flersprogede, multikulturelle koncept for europæiske skoler har et stort potentiale til at styrke den kulturelle samhørighed i Europa.

Det er dette sidste aspekt og succesen med den europæiske støtte, der holder os forældre ivrige efter at sende vores børn til disse skoler på trods af utilstrækkelig ledelse i nogle skoler, på trods af dysfunktionel styring af det overordnede system. 

Jeg håber meget, at Europa-Parlamentets initiativ vil føre til hårdt tiltrængte rettelser i ledelse og styring i skolesystemet. Jeg håber også, at vi sammen med alle interessenter og institutioner, europæiske og nationale, kan bringe det europæiske skolesystem og de nye akkrediterede skoler på rette spor for at tilbyde en flersproget, multikulturel uddannelse og perspektiv til fremtidige generationer.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending