Følg os

Økonomi

'Beskyt menneskerettighederne ved at tackle korruption'

DEL:

Udgivet

on

20130228PHT06113_originalNye vækstøkonomier tilbyder forførende muligheder for europæiske investorer i en tid med ringe eller ingen vækst i Europa. Men hvor meget bekymrer vi os om arbejdsforhold og menneskerettigheder i de lande, vi handler med? Den 8. oktober stemte MEP'erne om en resolution, der opfordrer til en anti-korruptionslov, der vil indefryse aktiver hos udenlandske embedsmænd, der er skyldige i brud på menneskerettighederne, og forhindre dem i at komme ind i EU. Resolutionsforfatter Ana Gomes (billedet), et portugisisk medlem af S&D-gruppen, besvarede spørgsmål.

Hvilken indflydelse har korruption på menneskerettighederne?

Meget korrupte lande er også dem, hvor menneskerettighedskrænkelser sker på en vedvarende måde og forbliver ustraffede. For at sikre deres straffrihed har deres korrupte eliter en egeninteresse i at begå menneskerettighedskrænkelser og nægte grundlæggende rettigheder: adgang til information, ytrings- og meningsfrihed, en retfærdig rettergang.

Hvordan bør EU løse dette problem i sine kontakter med disse lande?

Vi bør se på, hvordan vi kan hjælpe menneskerettigheder og anti-korruptionssamfund til at blive mere effektive. Jeg mener, at EU's rolle som stor donor og partner kunne være meget vigtig ved at insistere på god regeringsførelse. Vi bør også bekæmpe korruption blandt statslige embedsmænd og virksomheder. Virksomhedsansvar er et område, hvor EU har enorme handlemuligheder.

Jeg tror, ​​at dette også vil være meget nyttigt for EU og for fornuften i vores egne metoder. Det kunne forbedre gennemsigtigheden af ​​vores procedurer, så vi ikke samarbejder med praksis, der rent faktisk øger uigennemsigtigheden, som f.eks. hvidvaskning af penge.

Mange stærkt korrupte lande er også hurtigt voksende økonomier og dermed vigtige handels- og forretningspartnere for EU. Hvordan kunne unionen finde en balance mellem handel med disse lande og stadig at tage fat på korruptionsspørgsmålet?

reklame

Der er en tendens til at vende det blinde øje til menneskerettighederne, når vigtige forretninger foregår. Dette er især tydeligt med olieproducerende lande, som Saudi-Arabien, kaukasiske republikker og afrikanske lande.

Der er ingen mangel på grelle eksempler. I Rusland bruges energi som et økonomisk og politisk værktøj, det kinesiske folk kæmper mod alvorligt misbrug af alle slags, men EU er meget undskyldende. Men jeg tror også, at vi i EU bekymrer os om menneskerettigheder og mener, at det er et væsentligt grundlag for vores union, såvel som et krav om en verden baseret på international lov. Catherine Ashton, EU's høje repræsentant for udenrigsanliggender, har sagt, at menneskerettigheder er sølvtråden i vores politik. Lad os omsætte det i praksis. Jeg mener, at der allerede er taget et stort skridt fremad, da Lady Ashton udnævnte Stavros Lambrinidis til repræsentant for menneskerettighederne.

Dette interview blev oprindeligt offentliggjort den 28. februar 2013.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending