Følg os

Økonomi

ECB: At sænke renten?

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

ecb-interesseEuroområdet lider under en dyb malhaise i forsøg på at komme ud af recession og har siden marts set en forurening af stemningen blandt virksomheder og forbrugere, efter at en optimistisk start på året blev afbrudt af uro i Cypern og Italien.
Tilliden til euroområdets økonomi faldt yderligere i april, viser data, hvilket styrker sagen for en nedsættelse af renten i denne uge fra Den Europæiske Centralbank.

Moralen i blokken på 17 lande faldt 1.5 procentpoint til 88.6, sagde Europa-Kommissionen mandag - værre end faldet til 89.3, der forventes af økonomer, der er adspurgt af Reuters.

”Vi når et trug, og markedet satser på, at ECB sænker satserne for at løfte økonomien,” sagde Steen Jakobsen, cheføkonom i Saxo Bank. "Men lavere interesser løser ikke euroområdets problemer, vi har brug for strukturreformer og for at virksomhederne skal investere igen."

Pessimismen skete selv i Tyskland, som har klaret sig bedre end de fleste under krisen, hvor den økonomiske stemning der forværres med 2.3 point. Moralen faldt også i Frankrig og Italien, hvilket betyder, at euroområdets tre største økonomier alle er vidne til et markant fald i den tillid, der er afgørende for at få produktionen i euroområdet til at vokse igen.

Tilliden faldt over hele regionen fra industri til detailhandel, og følelser inden for tjenester faldt 4.1 procentpoint.

Kommissionens mål for euroområdets konjunkturcyklus faldt 0.18 point til -0.93, lavere end niveauet -0.89, som økonomer forventede.

Mange forventer, at ECB sænker renten for at sænke låneomkostningerne og hjælpe med at forbedre moral.

reklame

Et flertal af økonomer forventer en reduktion på 25 basispoint i torsdags, ifølge en Reuters-måling i sidste uge, til at tage bankens vigtigste refinansieringsrente til et rekordlavt niveau på 0.5 procent.

Tysklands økonomiske modstandsdygtighed og reformer i Sydeuropa sår tidligt i år håb om, at blokken kunne trække sig ud af recession inden udgangen af ​​2013, men en rodet redning i Cypern og Italiens uovertrufne valg i februar, som ikke kunne give en regering indtil slutningen af ​​april, har vejede på tillid.

Frankrigs svage økonomi og offentlige regnskaber er også et problem.

I mellemtiden har budgetnedskæringer været i centrum for euroområdets strategi for at overvinde en treårig offentlig gældskrise, men de får også skylden for en skadelig cyklus, hvor regeringer skærer ned, virksomheder afskediger personale, europæere køber mindre, og unge har lidt håber på at finde et job.

Forringende niveauer af arbejdsløshed og udbrud af vold i Sydeuropa tvinger nu en nytænkning, men der er uenighed om, hvor langt man skal blødgøre målene.

"Hvis ECB letter pengepolitikken, og Europa-Kommissionen konstruerer et langsommere tempo i finanspolitisk konsolidering, kan euroområdets økonomi muligvis stadig forlade recession senere på året," Martin van Vliet, økonom hos ING.

”Men skrøbelighedens tillid antyder, at ethvert økonomisk opsving sandsynligvis vil være langsomt og i vid udstrækning betroet kernelande,” sagde han.

Spanien, euroområdets fjerde største økonomi, sagde i sidste uge, at økonomien ville krympe mere end oprindeligt forventet i år, og dets budgetunderskud ville være højere end lovet.

 

Anna van Densky

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.
reklame

trending