Følg os

Blogspot

Ukraine: Geneva stå til påske

DEL:

Udgivet

on

Vladimir-Putin-Snowden-Is-Still-i-RuslandOpfordringen til alle sider om at afstå fra provokation og vold kom som den vigtigste afslutning på denne uges Genève-forhandlinger mellem USA, Rusland, EU og Ukraines udenrigsministre. Med underskriften på det endelige dokument observerede ukrainske borgere oprettelsen af ​​en anden større international erklæring, der var bestemt til at løse den dybe krise i ukrainsk statsdannelse – den første, som blev underskrevet af den afsatte præsident Janukovitj den 21. februar, var kortvarig. Massakren på Maidan-pladsen afsluttede brat den diplomatiske indsats og skubbede landet i opløsning.

Denne forhistorie fremmer skepsis til den offentlige mening: kan erklæringen, der er underskrevet så langt væk som ved bredden af ​​Genèvesøen, overbevise demonstranter ved Dnepr-floden om at anerkende den midlertidige regering i Kiev og opgive deres uafhængighedskrav?

Nogle har fortolket den russiske minister Lavrovs stilling i Genève som en opgivelse af føderaliseringsplanen og en ultimativ 'forræderi' af russere i det østlige Ukraine, truffet under yderligere trussel om sanktioner.

Men det tog ikke lang tid, før de østukrainske bloggere svarede: Da de ikke var repræsenteret som part i forhandlingerne, anser de sig selv for ikke at være forpligtet til at følge retningslinjerne – de forventer, at 'juntaen' i Kiev, som steg op til magt gennem vold, for at tage det første skridt mod nedrustning. Efter de voldelige sammenstød i det østlige Ukraine, hvor der blev rapporteret om tab af menneskeliv, ser det ud til, at demonstranterne ikke er villige til at hejse et hvidt flag i Genève. Det ville være en udfordring for Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) at få dem til at ændre mening.

Efter den foreløbige præsident Turchinovs ordre om at sende tropperne mod øst for at bekæmpe de demonstranter, der blev erklæret som 'terrorister', er tilliden simpelthen ikke der - de nye herskers politik i Kiev har ændret sig ved roulettehastigheden: fra den oprindelige lov, der forbyder det russiske sprog at give det en næsten officiel status til 'antiterroroperationen' mod separatisterne i Østen for få dage siden, til et løfte om tilskrivningsbeføjelser for regionerne. Imidlertid er alle disse langt fra en jackpot for separatisterne, der stræber mod uafhængighed og oprettelsen af ​​en ny stat, 'Novorossiya' - genoplivning af det historiske navn på den russiske provins, bogstaveligt talt 'Nyt Rusland'.

Det er klart, at den dybe krise i den ukrainske stat forværres af denne mangel på tillid på vegne af indbyggerne i det østlige Ukraine, i den ægte karakter af Kiev-erklæringerne - de sociale netværk er fulde af trusler om gengældelse: "Vi kan give dig løfter først. og vi kan begynde at hænge dig efter,” blodtørstige tweets, der modtager adskillige 'Likes'. Løftet om galgen til separatisterne fra ukrainske internetbrugere har mere indflydelse på separatisternes sindstilstand end Genève diplomatiske kunstværker og OSCE's frygtsomme indsats.

I mellemtiden efterlader lyden af ​​en ny bølge af kommende amerikanske sanktioner mod Rusland ikke meget håb om at afslutte konflikten med Genève-erklæringen, det er blot en pause i det igangværende drama om 'balkaniseringen' af Ukraine. Sammensat af forskellige territorier inden for forskellige politiske sammenhænge, ​​repræsenterer landet et komplekst kludetæppe af kulturer relateret til forskellige civilisationer - efterfølgende står verdensmagter bag deres korrelerende samfund.

reklame

For at forsvare deres protegéer i Kiev overvejer EU økonomiske sanktioner, såsom et forbud mod teknologier til at hindre Ruslands modernisering. Disse vil dog give bagslag på Europa, da Frankrigs forventede afvisning af at sælge Mistral-helikopterskibe til russere ville fratage den franske økonomi 1 milliard euro – et skridt, som næppe vil blive forstået af franske arbejdere, hvis interesser skal ofres for god for den midlertidige Kiev-regering, herunder syv (!) berygtede oligarker.

Tysklands udenrigsminister Steinmeier opfordrer til at aflede den kreative energi fra sanktioner til regulering af krisen. Tilsyneladende er den amerikanske økonomi ikke indbyrdes afhængig af Rusland, og i tilfælde af sanktioner vil der ikke være nogen direkte negativ effekt. Efter sigende har der været amerikanske trusler om at indefryse præsident Putins aktiver i Schweiz. Men det ligger ikke i hr. Putins karakter at bukke under som et ultimativt offer for USA's geopolitiske ambitioner.

Det er næppe en tilfældighed, at under de direkte samtaler med præsident Putin dukkede USA's største 'ballademager' Snowden op – russerne har antydet, at de har flere esser i ærmet til at fortsætte magtspillet. Så længe le rapport de force anvendes, vil krisen i Ukraine ikke være afsluttet.

 

Anna van Densky

 

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending