Følg os

Blogspot

Europa: Mangler målet igen

DEL:

Udgivet

on

Europa-DomstolenSuspensionen af ​​Ruslands stemmeret og repræsentation i de ledende organer af Europarådets Parlamentariske Forsamling (PACE) som en reaktion på Krims annektering markerede et decideret skisma mellem Kreml og Vesten, da delegationslederen Alexei Pushkov som svar demonstrerede skepsis over for, at Rusland forbliver medlem.

Det kunne være praktisk for russere at tage af sted, da forholdet til PACE har været et igangværende drama – selve irettesættelsen er set af de foranstaltninger, der er truffet for at støtte de tjetjenske separatister. Men svaret er anderledes - dengang demonstrerede Kreml en vilje til at blive og gå på kompromis, nu har tonen ændret sig.

PACE's beslutning i Strasbourg skubbede ikke russerne til at ændre mening, og det har den heller ikke bragt afspænding til stigende spændinger på jorden, mens det russiske flag fortsætter med at flyve over den sydøstlige del – Donetsk, Lugank, Kharkiv, Odessa – industribyer, der er i krig, hvilket er et dårligt varsel for Ukraines integritet. Mens EU-flaget i Kiev betegnede en ønskelig vektor for integration, er det russiske flag i sydøst ikke en 'wananbe'-påstand, men en identitetsindikator: 'vi vil være med EU' versus 'vi er russere'. Ikke et let dilemma at løse.

Det er endnu mere kompliceret at forklare kulminearbejderne den europæiske logik bag 'gode' revolutionære på Maidan-pladsen og 'dårlige' i Donbass, - den politiske inkonsekvens, der får aktivisterne i den selverklærede Donbass-republik til at betragte sig selv som ofre af de berygtede 'dobbeltmoral'. Og i længere tid kæmper Europa med Rusland, der negligerer Ukraines dystre økonomiske realiteter, og befolkningen i Sydøst er stadig mere interesseret i at beholde nøglen til deres fremtid i deres egne hænder. Den europæiske modstand mod en idé om Ukraine som en føderal stat tiltrækker heller ikke sympatier dér: hvis den største af europæiske stater – Tyskland er føderal, hvorfor må Ukraine så ikke vælge den samme vej? Der skal mere til end PACE-resolutionen for at forklare kulminearbejderne i Donbass, hvorfor Europa nægter dem netop de rettigheder, det praler med.

Fanget i modsætninger mellem forfængeligheden ved at forbinde hele Ukraine med EU og manglende evne til at integrere det, desuden endda tilbyde kandidatstatusmærket i en fjern fremtid, skubber Europa den eneste spiller væk, der traditionelt støtter ukrainsk økonomi - Rusland. Som uden reducerede gaspriser har den ukrainske økonomi en meget lille chance for at klatre ud af den økonomiske rod, den befinder sig i et stykke tid. Den hurtige devaluering af den ukrainske grivna i forbindelse med den allerede eksisterende statsgæld på 30 mia. og manglende evne til at betale de stigende gasregninger skubber hurtigt landet til standard og yderligere opløsning af regionerne.

Rækkefølgen af ​​tilbagetrækninger fra Rusland, startende med G8/G7, NATO-Rusland-rådet og denne måned PACE-resolutionen skubber sammen med Rusland ethvert håb om en hurtig økonomisk løsning for Ukraine væk.

Men PACE-beslutningen om fremmedgørelsen af ​​Rusland kan få konsekvenser ud over Ukraine, da russisk medlemskab i årtier også betød forpligtelser i Strasbourgs Menneskerettighedsdomstol – en sidste udvej for mange ofre for misbrug fra det russiske retsvæsen. Et påskud for at opgive Europarådet er en mulighed for Kreml til at fjerne sin titel som 'topmenneskerettighedskrænker' med overvældende 129 retssager i 2013 ved blot at stoppe sin deltagelse.

reklame

Så den største taber af PACE-bevægelsen kan være det russiske civilsamfund – de ville blive frataget et effektivt instrument til indflydelse på Kreml i deres kamp mod Putins autoritære styre. Med sigte på Putin, men blindet af deres passion for at fremme demokratiske værdier, slår europæerne deres trofaste russiske allierede hårdt i stedet for. Europa har tydeligvis ændret sig fra William Tells tid.

 

Anna van Densky

 

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending