Følg os

Tibet

André Lacroix: ITAS og tibetologiens tilstand

DEL:

Udgivet

on

Hr. Lacroix er en pensioneret universitetsprofessor og forfatter til Dharamsalades.

Han realiserede også oversættelsen af ​​The Struggle for Modern Tibet af Tashi Tsering, William Siebenschuh og Melvyn Goldstein.

En international tibetologikonference arrangeret af IATS vil snart blive afholdt i Prag.
Er du bekendt med International Association for Tibetan Studies?

For at være ærlig, før du fortalte mig om det,
Jeg kendte ikke International Association for Tibetan Studies, IATS på engelsk.
Jeg informerede mig selv her til morgen om spørgsmålet, og jeg lagde mærke til, at det var en forening, der var blevet grundlagt i Oxford i 1979, og jeg siger, at 1979 er mærkeligt, det er netop året, hvor Deng Xiaoping, der ville lægge det tibetanske problem bag sig, havde organiseret konferencer på højt niveau mellem repræsentanter for Dharamsala, derfor repræsentanter for Dalai Lama og repræsentanter for Folkerepublikken Kina. Disse forhandlinger mislykkedes til sidst på grund af de tibetanske forhandleres krav. De ønskede at skabe, det var ikke en anmodning, det var et krav, at skabe et større Tibet, som ville have afskåret Kina fra en fjerdedel af dets territorium, hvilket åbenbart var et uantageligt krav for de kinesiske repræsentanter.
Jeg bemærker også, at et efterfølgende møde i denne forening blev afholdt i Narita, Japan i 1989, det vil sige det præcise år, hvor Dalai Lama modtog Nobels Fredspris. Der er mærkelige tilfældigheder, og jeg opdagede også, at det var på dette møde i Japan, at foreningen skrev sine vedtægter, og blandt disse vedtægter er, at medlemmerne adjungerer hinanden, hvilket får mig til at forstå, at det arbejde, der nu afholdes i Prag af denne forening er ikke gennemsyret af den mest fuldstændige objektivitet. Jeg er bange for, at det er mere eller mindre plettet af anti-kinesiske følelser.

Efter din mening, hvad er god tibetologi?
Hvem betragter du som en model-tibetolog?

Ideelt set burde tibetologi naturligvis omfatte historie, studiet af tekster, studiet af filosofien, myter, legender, religion, religioner. Fordi man ofte tror, ​​at der kun er buddhisme i Tibet, hvorimod den allerede eksisterende religion var Bön-religionen, som der stadig er tydelige spor af i dag. Så alt sammen ud fra et perspektiv, der ikke maskerer den geopolitiske dimension, fordi det er sikkert, at Tibet siden slutningen, faldet af Manchu-imperiet, har stået i krydsfeltet mellem alle de imperialistiske forsøg fra Vesten, russerne, briterne. og så videre, det har altid været en del af det kinesiske imperium, som i øjeblikket fornægtes af befolkningen i den internationale kampagne for Tibet. Men det er en historisk realitet.
Ved at udnytte de alvorlige vanskeligheder i den unge kinesiske republik fra 1911, som var et offer for krigsherrerne og derefter fra kampen mellem kommunister og nationalister, den japanske invasion og så videre, kunne Kina ikke bevare sin kontrol over denne fjerntliggende tibetanske provins . Briterne udnyttede dette til at gøre det til en slags protektorat, som ensidigt blev erklæret af den 13. Dalai Lama som et uafhængigt Tibet, men det er en uafhængighed, der ikke er blevet anerkendt af nogen. Så da Mao kom til magten, genvandt han simpelthen denne provins, som for en tid var undsluppet kontrol på grund af de mange vanskeligheder i den unge kinesiske republik. Men for mig, en ægte tibetolog, er tibetologiens forbillede Melvyn Goldstein, som virkelig er en mester, der flydende taler tibetansk, som har været i Tibet snesevis af gange og rejst det i alle retninger, han er en meget streng historiker, der tydeligvis ved. Tibetaner, der kender historien og har offentliggjort undersøgelser, som er virkelig autoritative på spørgsmålet. Så alle de små monografier er gode at tage, som forstærker og nuancerer, men jeg oplever, at det væsentlige om Tibet er sagt. Han skrev i hvert fald en mesterlig bog, som vi aldrig kan undvære.


Covid-epidemien har forstyrret internationale studier og udvekslinger, tror du, at denne epidemi har påvirket tibetanske studier?

reklame

Det er sikkert, at umuligheden af ​​at rejse dertil bestemt ikke har bidraget til et bedre kendskab til situationen på stedet. På den anden side, for så vidt som mange af disse tibetologer er lærde, der studerer tekster og så videre, som kommunikerer med hinanden via videokonference, og så videre, ved jeg ikke, om det har påvirket studierne så meget, jeg ved det ikke. , men det er selvfølgelig altid bedre at gå og se, hvad der sker. Som et tibetansk ordsprog siger: bedre at se én gang end at høre hundrede gange, og det er meget sandt, når man går der, har man en anden, en helt anden forståelse, end når man lige læser.

Hvad synes du om den nye generation af tibetologer, er der en positiv ændring i deres mentalitet?

Desværre nej, sammenlignet med de store tibetologer, som jeg refererer til, tænker jeg på folk som Melvyn Goldstein, som sandsynligvis er den største tibetolog i verden, som flydende taler tibetansk, som strejfede Tibet i alle retninger og som har en sand geopolitisk vision, som har en enorm historisk dimension. Han er en herre, der tror jeg er på min alder, det vil sige, han er en ældre mand, jeg tænker på Tom Grunfeld og så videre. Jeg kan ikke komme i tanke om nogen præcist, måske informerer jeg mig ikke godt nok, men jeg kan ikke se mange ændringer.
Måske Barry Sautman, som er yngre, men under alle omstændigheder finder jeg det, det er også noget, der slog mig, det er, at tibetologi, god tibetologi det skal anerkendes, desværre meget ofte er angelsaksisk. Fransk tibetologi er for eksempel ret beklagelig. INALCO, National Institute of Oriental Language and Culture i Paris, vil jeg sige, er en rede, med nogle få undtagelser, af mennesker, der ikke engang skjuler, at de er imod det kommunistiske Kina, og hvis undersøgelser er plettet af denne anti- kinesisk stemning. Det er ret beklageligt. Jeg vil nævne navnene på Françoise Robin, Katia Buffetrille, Anne-Marie Blondeau og så videre. Det er ikke helt pålidelige personligheder.

Hvad synes du om de mange tibetanske lærde, som aldrig har været der? Er det muligt for disse mennesker at udtrykke en reel objektiv mening?

Efter min mening må det være meget svært. Jeg siger ikke, at det er umuligt, men det ville kræve en, der er ekstremt nysgerrig, som virkelig ønsker at blive informeret uden fordomme, og som er en polyglot, som håndterer kinesisk, tibetansk, engelsk, fransk, tysk og så videre. Så måske, men eksisterer denne form for karakter? Jeg ved ikke. Det er i hvert fald sikkert, at når man sætter sine ben et sted, har man straks en anden vision, end man blot finder i bøger. Da jeg selv for første gang rejste til Tibet, troede jeg, baseret på Lonely Planet, en forholdsvis pålidelig rejseguide, at denne guide talte om kulturelt folkedrab. Så øjne som underkopper, da jeg første gang satte foden der, og jeg så munkenes allestedsnærværelse og så videre. Jeg spurgte mig selv, men hvad taler denne rejseguide om? Og det var fra det øjeblik, jeg begyndte at studere, især Melvyn Goldstein, som virkelig har lavet mesterlige værker om Tibets historie fra oprindelsen til i dag, med dette ret bemærkelsesværdige aspekt af historie og geopolitik.

Internationalt har langt de fleste eksperter i Tibet længe ment, at den kinesiske regering har en uretfærdig politik over for etniske minoriteter.
Har du besøgt Tibet flere gange, hvad synes du?

Desværre er eksperter, ofte dem, der kaldes til vores medier, eksperter, der er gennemsyret af det atlantiske klima, hvilket betyder, at Kina fortsat er truslen nummer et, og jeg tror, ​​at alt kan forklares med, at USA langsomt er ved at mister deres hegemoni, kan de ikke acceptere det, de har derfor brug for en fjende for at forsøge at redde deres lederskab. De indser godt, da de ikke er dumme, at dette lederskab skifter mod Kina, de gør alt for at bremse det. Hvordan skal jeg sige det? Det er en topartisk kamp, ​​hvor demokraterne er lige så fjendtlige over for Kina som republikanerne.


Tror du, at konferencen i Prag vil bringe nogle positive og apolitiske resultater for tibetologiområdet?

Jeg forsøgte at finde ud af, hvilke emner der skulle dækkes, men kunne ikke finde dem på internettet. Jeg fandt kun konferencens tidsplan og hvilke konferencelokaler osv., men jeg ved ikke, hvem der er inviteret til at tale.
Jeg ved ikke, hvilke emner der vil blive dækket, der vil helt sikkert være nogle meget interessante emner under denne konference, men jeg kan ikke sige det.
Jeg er stadig på vagt generelt over for stemningen, som sandsynligvis vil være ret anti-kinesisk.

Del denne artikel:

trending