Følg os

europæisk statsborgerskab

Kommissionen, Parlamentet og Det Europæiske Råd samler konfessionsløse organisationer til at diskutere europæisk statsborgerskab

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

{2b29fa74-99de-4b8a-819a-8f18c6e7b073}Den 5. november var formand for Europa-Kommissionen, José Manuel Barroso, vært for et møde med omkring 20 repræsentanter fra filosofiske og ikke-konfessionelle organisationer i Kommissionens hovedkvarter i Bruxelles. Dette møde på højt niveau, der finder sted i forbindelse med Det Europæiske Borgerår 2013, blev kaldt under mottoet "At sætte borgerne i centrum af det europæiske projekt i tider med forandring". Formand for Det Europæiske Råd Herman Van Rompuy og næstformand for Europa-Parlamentet László Surján var formand for mødet sammen med formand Barroso. De europæiske ledere og repræsentanterne engagerede sig i en åben diskussion om, hvordan man bringer Europa tættere på sine borgere, og hvordan man bringer borgerne tilbage til hjertet af vores fælles projekt om europæisk integration.

Barroso inviterede repræsentanter fra filosofiske og ikke-konfessionelle organisationer til aktivt at bidrage til den offentlige debat, der i øjeblikket er i gang inden for det europæiske borgerår 2013, samt det nyligt lancerede initiativ om en ny fortælling for Europa. Han sagde: "Vi har brug for en reel debat om, hvordan EU bør udvikle sig i de kommende år, både i økonomisk og politisk forstand. En debat, der engagerer alle borgere, af enhver overbevisning og fra hver generation. Ja, jeg tror på, at det, der forener os, er stærkere end det, der adskiller os. Det er op til europæerne selv at udtrykke deres engagement i Europa og deres ønske om at bevare de grundlæggende værdier for et projekt, der ikke har nogen tilsvarende noget andet sted i verden." Med henvisning til den økonomiske krise og globaliseringen udtrykte han sin "faste overbevisning", at "løsningen på vores problemer skal findes i Europa, ikke udenfor det."

Surján sagde: "At sætte borgerne i hjertet af EU er en nødvendig betingelse for demokratisk legitimitet. I maj 2014 vil borgerne være i Europas epicenter, da de vil forme de vigtigste europæiske valg til dato. Dette er en mulighed for ikke at være savnet: Vælgerne vil vælge, hvem der har ansvaret i Europa, og i hvilken retning EU skal gå."

Van Rompuy mindede om, at for ham: "essensen af ​​at være europæer er, at låne biologen Jean Rostands fremragende sætning, at være 'ensom' og samtidig vise 'solidaritet', at være fri og på samme tid. tid til at tage ansvar over for samfundet". Han sagde: "Det europæiske projekt er Europas eneste fremtid. Den eneste måde at udvikle vores identitet på er ved at tage det bedste af det, vi har, selvom det er uopfyldt eller kan forbedres". Og han sluttede med ordene "Jeg ved, at i i jeres organisationer 'producerer'. I udvikler ideer, som, båret frem af jeres medlemmer, formår at ændre verden, at forsøge at gøre den bedre, klogere, stærkere og smukkere. At Derfor vil jeg i dag lytte meget opmærksomt til dine forslag til, hvordan man bedre kan reagere på det presserende behov for europæisk medborgerskab."

Baggrund

Møder på højt niveau mellem europæiske institutioner og filosofiske og ikke-konfessionelle organisationer samt med kirker og religiøse sammenslutninger eller samfund er blevet en solid tradition. Dagens møde på højt plan med repræsentanter for filosofiske og ikke-konfessionelle organisationer er det niende i rækken af ​​møder, som præsident Barroso lancerede i 2005.

Dialogen med kirker og overbevisningssamfund er forankret i primærretten (art. 17 i TEUF) siden Lissabontraktatens ikrafttræden i 2009. Ud over regelmæssige seminarer med de forskellige samtalepartnere er der et årligt møde på højt niveau med religiøse ledere ( arrangeret i foråret, den sidste fandt sted den 30. maj) og en med filosofiske og ikke-konfessionelle repræsentanter (normalt om efteråret).

reklame

Spørgsmålet: hvordan man kan intensivere dialogen med borgere og samfundsorganisationer om Europas fremtid og om de grundlæggende, individuelle og kollektive rettigheder, som garanteres af europæisk medborgerskab, var emnet for dette års møde. Bidraget fra repræsentanter for filosofiske og ikke-konfessionelle organisationer gav direkte indflydelse på den bredere, igangværende europæiske debat blandt borgere, virksomheder, civilsamfundet og statslige organisationer i forbindelse med Det Europæiske Borgerår 2013. Europa-Kommissionen bringer Europa tættere på borgerne med en lang række initiativer: Borgerdialogerne, initiativet New Narrative for Europe og aktioner under Europa for Borgerne-programmet.

Mere information

Fuld liste over deltagere.

Det europæiske borgerår 2013.

Europa-Kommissionens dialog med kirker, trossamfund og filosofiske og ikke-konfessionelle organisationer.

Ny fortælling for Europa.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending