Følg os

Energi

Vejledning til statsindgreb i elektricitet

DEL:

Udgivet

on

Electric-Switch_100313-572x368EU's indre energimarked er afgørende både for at sikre sikker energi til overkommelige priser og for at bekæmpe klimaændringer. I nogle meget specifikke tilfælde kan offentlig indgriben være nødvendig for at nå de offentlige politiske mål - men skal afbalanceres under hensyntagen til omkostningerne og de forvridninger, det kan skabe på markedet. Europa-Kommissionen fremlagde en meddelelse den 5. november, der giver vejledning til medlemslandene om, hvordan man får mest muligt ud af offentlige indgreb, hvordan man reformerer eksisterende – især støtteordninger for vedvarende energi – og hvordan man effektivt kan designe nye. Det drejer sig om reservekapacitet til vedvarende energi, mest fossil energi, som produceres, når der ikke er sol eller vind.

Energikommissær Günther Oettinger sagde: "Markedets ultimative mål er at levere sikker og økonomisk overkommelig energi til vores borgere og virksomheder. Offentlig intervention skal understøtte disse mål. Det skal være omkostningseffektivt og tilpasses skiftende omstændigheder."

Hvis offentlige indgreb ikke udformes omhyggeligt, kan de i alvorlig grad forvride markedets funktion og føre til højere energipriser for både husholdninger og virksomheder. Formålet med denne meddelelse er derfor at give medlemsstaterne den nødvendige information, vejledning og bedste praksis for at kunne træffe et godt valg for deres nationale ordninger.

Støtteordninger for vedvarende energi

Vedvarende energi - både vind- og solenergi - var længe en ny teknologi, som havde brug for statslig indgriben for at udvikle sig. Med teknologiske fremskridt, faldende investeringsomkostninger i solpaneler og udvidelse af produktionen har mange medlemslande startet en reform af deres støtteordninger for vedvarende energi.

Disse principper er bedste praksis i EU og kan bruges af medlemslande, der planlægger at reformere deres ordninger:

  1. Finansiel støtte bør begrænses til, hvad der er nødvendigt, og bør bidrage til at gøre vedvarende energi konkurrencedygtig.
  2. Støtteordninger bør være fleksible og reagere på faldende produktionsomkostninger. Efterhånden som de modnes, bør teknologier gradvist udsættes for markedspriser, og i sidste ende skal støtten fjernes fuldstændigt. Rent praktisk betyder det, at foder i tariffer bør erstattes af foder i præmier eller andre støtteinstrumenter, som giver producenterne incitamenter til at reagere på markedsudviklingen.
  3. Regeringer skal undgå uanmeldte eller tilbagevirkende ordningsændringer. Investorernes berettigede forventninger til afkastet af eksisterende investeringer skal respekteres.
  4. Medlemsstaterne bør bedre koordinere deres strategier for vedvarende energi for at holde omkostningerne lave for forbrugerne - hvad angår energipriser og skatter.

Back-up kapacitet til vedvarende energi

reklame

Når solen ikke skinner, og vinden ikke blæser, skal der stadig produceres strøm i tilstrækkelige mængder til at levere energi til forbrugerne og holde elnettet stabilt. Med stigningen i produktionen af ​​vedvarende energi bliver dette en udfordring. Det er af denne grund, at der i flere medlemsstater finder diskussioner sted om, hvordan man organiserer og finansierer backup-kapaciteter, f.eks. kul- og gaskraftværker, som er fleksible nok til at blive tændt og slukket, når det er nødvendigt.

Meddelelsen giver vejledning i, hvordan disse backup-kapaciteter kan udformes på en omkostningseffektiv måde og drage fuld fordel af det europæiske marked:

  1. Inden der træffes beslutning om kapacitetsmekanismer, bør regeringerne først analysere årsagerne til utilstrækkelig produktion.
  2. For det andet bør de fjerne enhver forvridning, der i første omgang kan forhindre markedet i at levere de rigtige incitamenter til investeringer i produktionskapacitet. Sådanne årsager kan være: regulerede priser, høje tilskud til vedvarende energi.
  3. Regeringerne bør også sikre, at producenter af vedvarende el reagerer på markedssignaler og fremmer fleksibilitet på efterspørgselssiden, for eksempel ved at fremme forskellige tariffer til forbrugerne og derfor give et incitament til at bruge elektricitet på andre tidspunkter end spidsbelastningstider.
  4. Enhver reservekapacitetsmekanisme bør ikke udformes kun med det nationale marked i tankerne, men det europæiske perspektiv.

Opfølgning

Selvom det, meddelelsen, der blev offentliggjort den 5. november, ikke er en juridisk bindende retsakt, fastlægger den de hovedprincipper, som Kommissionen vil anvende, når den vurderer statslige indgreb i forbindelse med støtteordninger for vedvarende energi, kapacitetsmekanismer eller foranstaltninger til at sikre forbrugernes efterspørgsel. De er derfor relevante for den fremtidige håndhævelse af EU's statsstøtteregler eller EU's energilovgivning. Kommissionen vil også overveje, om den skal foreslå retlige instrumenter for at sikre, at disse principper gennemføres fuldt ud.

Baggrund

EU har sat sig ambitiøse klima- og energimål. Inden 2020 bør vi opnå en 20 % reduktion i drivhusgasemissioner, en andel på 20 % for vedvarende energi i EU's energimix og en 20 % stigning i energieffektiviteten. Medlemslandene har gjort fremskridt for at nå målene for vedvarende energi, også ved statslig indgriben. Baseret på de forskellige instrumenter, der anvendes i medlemslandene, var EU-Kommissionen i stand til at fremkomme med bedste praksis, som kan tjene til en mulig reform af nationale støtteordninger for vedvarende energi. Med støtte fra vedvarende energi og forøgelse af produktionen opstod spørgsmålet, om backupkapaciteter også har brug for offentlig støtte og i hvilket omfang.

For mere information, klik her.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending