Følg os

Grænser

Tale til Det Europæiske Råd af Europa-Parlamentets formand Martin Schulz, 24 oktober

DEL:

Udgivet

on

Schukltzrz

Mine damer og herrer, jeg vil gerne begynde med et punkt, som De placerede lige sidst på dagsordenen. For tre uger siden druknede 360 ​​børn, kvinder og mænd på tragisk vis ud for Europas kyst. Disse mennesker havde forladt deres hjem på grund af hungersnød og fattigdom, krig og forfølgelse; de havde overdraget deres opsparing til kriminelle bander af menneskehandlere og satte alt på spil for håbet om, at de ville finde beskyttelse og en fremtid i Europa. Det eneste, de fandt, var døden.

Lampedusa er blevet et symbol på en europæisk migrationspolitik, som har forvandlet Middelhavet til en kirkegård. Mindst 20 mennesker er døde i de sidste 000 år i forsøget på at nå Europas kyster. Vi kan ikke tillade endnu flere at dø.

Lampedusa skal være et vendepunkt i den europæiske migrationspolitik. Først og fremmest har vi brug for øjeblikkelig humanitær hjælp til de berørte. På længere sigt kan hverken Italien eller Malta yde den nødvendige nødhjælp alene.

Her til morgen talte jeg med Lampedusas borgmester, fru Maria Giuseppina Nicolini. Jeg var enormt imponeret over den medmenneskelighed og empati, som hun talte om flygtningene med. Lampedusa gør alt for at hjælpe disse mennesker, men det kan ikke klare sig selv.

At modtage 10 flygtninge på en ø som Lampedusa med 000 indbyggere er en uoverkommelig opgave. Men når det er 6 000 mennesker blandt 10 millioner europæere i 000 medlemsstater, bliver opgaven overskuelig.

Vi bør støtte Middelhavslandene i at tage imod flygtninge og sørge for en retfærdig fordeling mellem medlemsstaterne: Det kaldes europæisk solidaritet, og det er det, der skal være på vores dagsorden i dag.

reklame

For at redde liv i Middelhavet har vi et presserende behov for et redningssystem til skibe i problemer på havet. Europa-Parlamentet foreslår derfor hurtigt at nå til enighed med Rådet om dette. For blot to uger siden vedtog vi Eurosur, som vil være operationelt om mindre end to måneder. Vi vil fortsætte med at kæmpe for passende finansiering, herunder til Frontex, hvis budget Rådet hvert år forsøger at reducere, men som vi hver gang med succes har forsvaret.

En anden nyttig foranstaltning, som kunne træffes på kort sigt, er at gennemføre de forbedringer af EU's asylregler, som allerede er vedtaget, og som indeholder bestemmelser om forbedring af modtagelsesforholdene.

Men Europa-Parlamentet er dybt skuffet over, at det krav, som vi og Kommissionen bliver ved med at stille, om større fleksibilitet i Dublin-systemet, falder for døve ører. Vi havde opfordret til en midlertidig suspensionsmekanisme, som ville have gjort det muligt midlertidigt at suspendere overførsler af asylansøgere, hvor en medlemsstat står over for en usædvanlig tung byrde på sin modtagelseskapacitet, asylsystem eller infrastruktur.

På mellemlang til lang sigt er bekæmpelsen af ​​årsagerne til, at flygtninge flygter fra deres hjemlande, naturligvis det rigtige at sigte efter. Man kan dog tvivle på, om dette mål kan nås ved at skære ned på den internationale bistand, som det netop er sket i den flerårige finansielle ramme. Desuden bør debatten om dette langsigtede mål ikke aflede os fra at yde hjælp på kort sigt.

Det er dog vigtigt, at vi husker én ting særligt:

Europa er et immigrationskontinent. Derfor har vi brug for et lovligt migrationssystem, netop som et svar på de kriminelle bander af menneskehandlere, der tjener på folks nød og sender dem ud på en usikker rejse, der sætter deres liv på spil i usødygtige både. Tre forslag til regulering af lovlig indvandring er allerede undervejs. Disse bør vedtages uden forsinkelse.

Mine damer og herrer,

Europa kan selvfølgelig ikke redde alle og kan ikke tage imod alle. Men vi er det rigeste kontinent i verden. Vi kan gøre mere, især hvis vi handler sammen, hvis vi sammen søger løsninger og påtager os vores ansvar sammen.

Dette er den appel, som pave Frans rettede til os, da jeg mødte ham i forrige uge. Han påpegede, at han er barn af lovlige italienske immigranter til Argentina.

Mine damer og herrer,

Den rolle, Europa vil spille i det 21. århundrede, afhænger også i høj grad af, om det lykkes os at holde trit med den digitale verden og sætte europæiske standarder. Det er til dels et spørgsmål om placering, og det er et spørgsmål, som job og fastholdelse og udvidelse af teknologisk knowhow afhænger af.

Det er dog også meget mere end det. Fordi en faktor for, om vi kan bevare vores europæiske sociale model, ja, om vores model for demokrati, frihed, solidaritet og lige muligheder vil overleve, er spørgsmålet om, hvilke standarder der hersker i den digitale verden i det 21. århundrede, som skriver software, hvor og hvor meget magt de har for at sikre, at deres software bliver standarden.

Med den digitale dagsorden river vi en af ​​de få tilbageværende grænser i Europa ned: grænserne inden for elektronisk kommunikation. For når tilladelser, lovgivningsmæssige betingelser, radiofrekvensallokeringer og forbrugerbeskyttelse er på spil, har vi stadig at gøre med 28 nationale markeder.

Lad os realisere drømmen om et netværksforbundet kontinent, lad os frigøre det enorme potentiale i form af vækst, konkurrenceevne og innovation – og skabe nye job.

Et digitalt indre marked vil være til stor fordel ikke kun for virksomhederne, men også for forbrugerne. Vi glæder os over, at du har gjort dette til et centralt punkt i dine diskussioner i dag. For som bekendt har Europa-Parlamentet spillet en pionerrolle i denne debat. Vi var de første til at overveje alle aspekter af det digitale marked sammen: forbrugerbeskyttelse, databeskyttelse, innovation, netværks- og informationssikkerhed, et virksomhedsvenligt miljø og teknologi.

Så vi skal også gå beslutsomt videre med den igangværende reform af vores databeskyttelseslovgivning. Det overvældende flertal, hvormed databeskyttelsespakken blev vedtaget i mandags, er et stærkt signal fra Parlamentet til støtte for databeskyttelse.

Kun når folk er sikre på, at deres data er sikre og ikke kan omdirigeres til et andet formål, vil de rent faktisk drage fordel af mulighederne i et digitalt indre marked. Allerede før afsløringerne om NSA-skandalen var 70 % af de europæiske borgere bekymrede over manglen på databeskyttelse på internettet!

NSA-skandalen var et wake-up call. Nu hvor der er beviser for, at EU's ambassader, europæiske parlamenter, europæiske regeringschefer og borgere er blevet udspioneret af USA i stor stil, har Europa-Parlamentet opfordret til suspension af TFTP-aftalen. Vi opfordrer til, at udvekslingen af ​​bankdata med amerikanerne midlertidigt suspenderes. Europa-Parlamentet vil også beskytte EU-borgernes interesser og grundlæggende rettigheder under forhandlingerne om det transatlantiske handels- og investeringspartnerskab.

Vi skal sikre, at vores borgeres grundlæggende rettigheder også beskyttes på internettet – ved at sikre, at virksomheder fra USA og andre lande, der tilbyder tjenester i EU, er underlagt vores regler, men også ved at gå nye veje: Som europæere skal vi handle med beslutsomhed og fremme standarder og procedurer, der fremmer vores værdier.

Mine damer og herrer,

Vi i Europa-Parlamentet håbede lige indtil sidste øjeblik, at vi i denne uge kunne stemme om den flerårige finansielle ramme. Folk i Europa, regionerne, forskningsprojekter og små og mellemstore virksomheder venter på de investeringer, der blev lovet, og som de har et presserende behov for.

Desværre bliver aftalen udsat på en række grundlæggende punkter, især hvad angår makroøkonomiske betingelser. Jeg håber, at vi kan få vedtaget ændringsbudgetterne. Den alarm, som Kommissionen slog, og sagde, at den vil løbe tør for penge i midten af ​​november i mangel af et ændringsbudget, viser, at vi i Parlamentet gjorde ret i at fremhæve, hvor stramt budgettet var blevet sat. Jeg har brugt alle mine beføjelser i henhold til forretningsordenen, og de politiske grupper har lagt mange forbehold til side for at få et ændringsbudget gennem Parlamentet på tre dage for at forhindre, at pengene løber tør.

Vi insisterer dog på en afbalancering af de andre ændringsbudgetter for 2013, som stadig er udestående, og på et tilstrækkeligt budget for 2014, især hvad angår betalinger!

Jeg kan kun gentage: Europa-Parlamentet er kategorisk modstander af en nedstigning i retning af en union med underskud. Vi er også imod at straffe folk for deres regeringers budgetpolitik ved at tilbageholde subsidier.

Vi håber, at vi kan nå frem til en konstruktiv aftale i løbet af de næste par dage. Europa-Parlamentet viste, at det var parat til at gå på kompromis, da vi accepterede et lavere budget for den kommende finansielle ramme. Nu er det op til Rådet at opfylde sin side af aftalen og sikre, at midlerne, som aftalt, hurtigt kan investeres i de vigtigste prioriteter.

Mine damer og herrer,

Europa-Parlamentet glæder sig over, at De har sat bedre lovgivning på dagsordenen i dag. Vi støtter initiativer til at konsolidere og forenkle eksisterende love og dermed gøre dem lettere tilgængelige for borgere og for virksomheder. Men ti år efter, at institutionerne forpligtede sig til bedre lovgivning, tilføjer vi stadig tusindvis af sider til EU-retten hvert år. Og medlemsstaterne komplicerer disse allerede komplekse tekster yderligere, når de gennemfører dem. Det er ikke godt nok. Vi skal gøre det bedre.

Vi vil gerne foreslå tre punkter, som du kan tænke over i dine diskussioner om bedre lovgivning.

For det første er subsidiaritet og europæisk merværdi to sider af samme sag. Det er vores fælles ansvar, MEP'ernes og de relevante ministres ansvar i Rådet, at vedtage love, som giver folk en klar merværdi. Konsekvensanalyser som en integreret del af proceduren er et vigtigt redskab til dette formål. Det betyder også, at vi ikke blander os i ting, der ikke er vores sag. Med andre ord respekt for subsidiaritetsprincippet. EU bør handle – og bør kun handle – hvor de nationale, regionale eller lokale myndigheder ikke kunne opnå et bedre resultat. For eksempel kan vi i bekæmpelsen af ​​skatteunddragelse og skatteunddragelse opnå meget bedre resultater for vores borgere, når vi sammen tackler dette problem på EU-plan.

For det andet skal vi sætte klare prioriteter. Vi er nødt til at identificere de vigtigste lovgivningsakter og arbejde energisk for at fremme dem. Hundredvis af lovgivningsprocedurer skal være afsluttet ved udgangen af ​​denne valgperiode. Europa-Parlamentet er villig og i stand til at afslutte dette arbejde inden maj 2014. Vi anser det dog for fornuftigt at fremhæve nogle få særligt vigtige projekter. Der skal gives prioritet til at tage fat på oprettelsen af ​​bankunionen og vedtagelse af de finansielle regler, økonomisk-politisk styring, herunder den sociale dimension, databeskyttelse, adgang til kredit og bekæmpelse af ungdomsarbejdsløshed.

For det tredje skal der være en ende på stenmuringen af ​​nogle vigtige lovgivningsakter. I mødes i dag som en europæisk institution, som Det Europæiske Råd, der fastlægger politiske retningslinjer. Vi har dog indtryk af, at nogle projekter, De har vedtaget her, er blevet vedtaget i en anden form i de forskellige ministerråd. Deres grundlæggende beslutninger om bekæmpelse af skatteunddragelse og skatteunddragelse og om bankunion eksemplificerer de tilfælde, hvor vi føler, at der er uoverensstemmelser mellem de retningslinjer, De har vedtaget, og deres gennemførelse i Ministerrådet. Der er en række lovgivningspunkter, som vi allerede har vedtaget, men som afventer enighed i Rådet.

Mine damer og herrer,

I sidste kvartal voksede eurozonens økonomi med 0.3 pct. Det er en kærkommen nyhed. Det betyder dog ikke, at krisen er forbi, og at et bæredygtigt økonomisk opsving nu er på vej. En vækst på 0.3 % er simpelthen ikke godt nok. Med så lav en vækstrate vil det tage os to et halvt år at vende tilbage til niveauet før krisen. En vækst på 0.3 % er ikke nok til, at stater kan rydde deres bjerge for gæld, og til at nye job kan opstå. Så hvis vi vil bygge videre på dette lille økonomiske opsving, må vi arbejde mere energisk hen imod en balance mellem konsolidering af budgetter og investering i vækst.

For at få gang i økonomien igen er vi også nødt til at stoppe kreditklemmet. Også IMF påpeger, at der ikke vil ske noget opsving i Sydeuropa uden en genoplivning af kreditten. I øjeblikket er nogle banker for svage til at udføre deres vigtigste opgave med at forsyne realøkonomien med kredit. Europa-Parlamentet glæder sig over de fremskridt, som Kommissionen og EIB har bebudet i dag med hensyn til nye finansielle instrumenter til SMV'er. Der er dog gået for lang tid siden Vækstpagten fra juni 2012, og allerede nu tilbydes vi kun finansieringsværktøjer til fremtiden.

For at genoplive finansieringen af ​​realøkonomien har vi også – og måske vigtigst af alt – brug for bankunionen.

Mine damer og herrer,

Bankunionen er ganske vist et historisk projekt for EU, hvis betydning vil være på niveau med det indre marked. Så det er godt at være forsigtig. Men vi skal ikke bruge for lang tid på at skabe bankunionen, for på længere sigt har vi brug for den for at beskytte vores fælles valuta og for fortsat at kunne drage fordel af et velfungerende fælles marked. Og på kort sigt har vi brug for det som en løsning på krisen:

- endelig at bringe en ende på den onde cirkel mellem bankgæld og statsgæld;

- at sikre hurtigere gældslettelse og om nødvendigt rekapitalisering af banksektoren;

- at beskytte skatteyderne;

- at opnå effektivitetsgevinster gennem ensartet regulering.

Vi skal være ærlige: Det bliver ikke nemt. Der er stadig mange uløste problemer - og jeg tænker ikke så meget på juridiske som på politiske indvendinger. Der er også nogle strukturelle vanskeligheder, som stadig afventer en løsning.

Bankunionen vil koste penge. Men at gøre ingenting vil koste mere. Hver dag krisen fortsætter, stiger omkostningerne ved at løse den. Hver dag bankkrisen fortsætter, strammer bankerne pengemængden til investeringer en smule mere, det økonomiske opsving forsinkes yderligere, stater fratages chancen for at konsolidere deres budgetter, og beskæftigelsestallene stiger fortsat.

Der er i øjeblikket ét punkt, vi især skal tage fat på: en velordnet ramme for redning af insolvente banker og en ensartet mekanisme til bankafvikling. Dette er en grundlæggende søjle i bankunionen. Europa-Parlamentet støtter Kommissionens forslag, som går i den rigtige retning. Det er rigtigt og rigtigt, at ejere, kreditorer og større investorer hæfter, før skatteyderne skal træde til. Grundtanken er, at bankerne skal redde banker. Til det formål bør der oprettes en afviklingsfond, som europæiske banker indbetaler til som et samlet forsikringssystem. Dette ville adskille bankredningspakker fra deres hjemlandes budgetter så vidt muligt, og dermed til sidst afbryde den fordærvelige forbindelse mellem bankgæld og statsgæld.

Skrantende banker burde ikke længere være i stand til at trække andre finansielle institutter ned med sig, hvilket kaster stater ud i økonomiske vanskeligheder og tvinger skatteyderne til at betale regningen. Det er den lektie, vi har lært af finanskrisen.

Mine damer og herrer,

De er blevet enige om princippet om en europæisk tilsynsmyndighed og en europæisk afviklingsmekanisme. I øjeblikket diskuterer vi den konkrete implementering af kaskadeansvar. Vi bemærker, at ministrene i Rådet i øjeblikket indfører yderligere undtagelser, som igen i første omgang vil være skatteyderen ansvarlig for. Mine kolleger har informeret mig om, at de nøje overvåger, at det grundlæggende princip om kaskadeansvar overholdes.

Men nu står vi over for det praktiske problem, at det vil tage nogle år, før en afviklingsfond er blevet opbygget og bliver operationel. Så vi har akut brug for en overgangsløsning. Ellers vil ECB, som næste år skal overtage tilsynet med finansielle institutioner i eurozonen fra de nationale tilsynsmyndigheder, have det praktiske problem, at selv om den kan udføre stresstest og revidere balancer, uden et europæisk sikkerhedsnet der er risiko for, at de finansielle markeder bliver destabiliserede. Der vil kun være et troværdigt og neutralt banktilsyn, hvis der samtidig er en fungerende redningsfond for nødlidende banker klar. Den europæiske stabilitetsmekanisme (ESM), designet som en redningsfond for euroen, kunne tjene som en midlertidig løsning. Vi håber, at selv om dette er et spørgsmål, hvor der kræves enstemmighed, kan der træffes hurtige og neutrale beslutninger.

Som medlovgiver er Europa-Parlamentet rede til at arbejde for at opnå en aftale med Rådet i de kommende måneder. Hvis der ikke opnås en god aftale inden udgangen af ​​denne valgperiode, risikerer vi at miste alt, hvad vi har opnået indtil nu.

Mine damer og herrer,

Det kommende topmøde i november i Vilnius om det østlige partnerskab vil være et nøglemoment i vores forbindelser med vores østlige partnere.

I øjeblikket lægger Rusland et stærkt økonomisk pres ikke kun på vores østlige naboer, men også på det litauiske EU-formandskab. Det er ikke acceptabelt!

Alle lande har suveræn ret til selv at bestemme, hvem de vil indgå kommercielle aftaler med, og hvilke økonomiske blokke de vil tilhøre. Det handler ikke om at vælge mellem Rusland og EU. Vi søger gode relationer med Rusland, baseret på tillid og respekt for fælles værdier og regler. Jeg er fast overbevist om, at tættere økonomiske og politiske bånd til EU også vil forbedre vores østlige partneres forbindelser med Rusland. Det er i vores alles interesse.

Vilnius-topmødet bør være et topmøde, der opnår resultater. Europa-Parlamentet håber, at alle de nødvendige betingelser vil blive opfyldt, og at vi kan underskrive associeringsaftalen med Ukraine i Vilnius og indlede aftalerne med Moldova og Georgien. Ukraine skal stadig opfylde kriterierne med hensyn til valg- og retsreformer i deres helhed.

Europa-Parlamentets observatørmission ledet af den tidligere formand for Europa-Parlamentet Cox og den tidligere polske præsident Kwaśniewski arbejder hårdt på at finde en løsning til at overvinde den resterende hindring - Timosjenko-sagen. Jeg takker både Rådet og Kommissionen for deres støtte til denne mission indtil videre. I løbet af de sidste 16 måneder er det lykkedes missionen efter 23 besøg at sikre løsladelsen af ​​tre tidligere ministre og forbedre forholdene for fru Timosjenkos fængsling.

Anna van Densky

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending