Følg os

Klima forandring

Sydeuropa ruster til klimaforandringer-drevet sommer med tørke

DEL:

Udgivet

on

Sydeuropa er klar til en sommer fuld af voldsomt tørvejr. Nogle regioner oplever allerede vandmangel, og landmændene forventer deres laveste udbytte i årevis.

Klimaændringer gør regionen varmere, og mange års tørke har udtømt grundvandsreserverne. I Spanien, Sydfrankrig og Italien er jorden udbenet tør. Lavt flod- og reservoirniveau truer vandkraftproduktionen denne sommer.

Forskere advarer om, at Europa vil opleve endnu en brutal sommer, når temperaturerne stiger. Sidste år oplevede Europa sit hotteste på pladen, som gav næring til en tørke, som EU-videnskabsmænd sagde, var værre i hvert fald 500 år.

Spanien har været hårdest ramt af krisen hidtil i år.

Jorge Olcina er professor i geografi ved universitetet i Alicante i Spanien. Han sagde, at "tørkesituationen vil forværres denne sommer".

På dette tidspunkt er der også ringe chance for, at regn vil løse tørken. Olcina forklarede, at på denne tid af året, "det eneste, vi kunne have, er lokale storme, som ikke ville løse underskuddet i nedbør".

I et brev til Europa-Kommissionen den 24. april anmodede Spaniens landbrugsminister Luis Planas om nødhjælp fra EU. Han advarede om, at "konsekvenserne af denne tørke er så alvorlige, at de ikke kan løses med nationale midler alene".

KLIMAÆNDRINGSTRENDEN

Sydeuropa er ikke den eneste region, der har været ramt af alvorlig vandmangel i dette år. Afrikas Horn har oplevet sit den mest alvorlige tørke i årtier. I mellemtiden ramte en historisk tørke Argentinas soja- og majsafgrøde.

reklame

Forskere har forudsagt, at klimaændringer vil forårsage hyppigere og alvorligere tørke i Middelhavsområdet, hvor temperaturerne nu er 1.5 C varmere, end de var for 150 år siden.

Hayley Fowler er professor i klimaforandringer, Newcastle University. Hun sagde: "Med hensyn til klimaændringssignalerne passer det meget godt med det, vi forventer."

Forberedelserne til disse langvarige forudsigelser halter stadig. Mange landbrugsområder har endnu ikke vedtaget vandbesparende teknikker som præcisionsvanding eller skiftet til tørkeresistente afgrøder som solsikker.

Ifølge regeringens hjemmeside Propluvia har Frankrig oplevet sin tørreste vinter siden 1959. Tørke-"krisealarmer" er allerede blevet aktiveret i fire præfekturer, hvilket begrænser vandudtag til ikke-prioriteret brug, herunder landbrug.

Portugal oplever også en tidligt udseende af tørken. Omkring 90 % af Portugals fastland oplever tørke. En alvorlig tørke rammer en femtedel, hvilket er fem gange mere end det område, der blev rapporteret om for blot et år siden.

I Spanien, hvor nedbøren var mindre end halvdelen af ​​gennemsnittet til og med april i år, stoler tusinder på lastbiler at levere drikkevand. Regioner som Catalonien har implementeret vandrestriktioner.

Landbrugsgrupper rapporterede, at nogle landmænd allerede havde oplevet afgrødetab på op til 80 %. Korn og oliefrø var blandt de berørte afgrøder.

Pekka Pesonen fra den europæiske landbrugsforening Copa-Cogeca sagde, at Spanien havde lidt det værste høsttab i årtier. "Det er værre end sidste år."

Ifølge Kommissionen producerer Spanien halvdelen af ​​EU's oliven og en tredjedel af sine frugter.

Sidste uge var det det allokeret mere end 2 milliarder euro til beredskabsfinansiering. Kommissionen har endnu ikke reageret på dens anmodning om, at 450 mio. EUR tages fra EU's budget til landbrugsstøtte.

Kommissionen sagde, at den nøje overvågede situationen.

"Den alvorlige tørke i Sydeuropa er især bekymrende. Ikke kun for landmændene, men også fordi det kan drive forbrugernes i forvejen høje priser op, hvis EU-produktionen er væsentligt lavere,” siger Miriam Garcia Ferrer, talsmand for Kommissionen.

Det forventes, at lignende kampe vil opleves i Italien, hvor op til 80% af vandet bruges til landbrug. Italienske landmænd planlægger at reducere deres beplantning i år på grund af det tynde snedække på bjergene og lav jordfugtighed.

Luca Brocca er forskningsdirektør for Italiens nationale forskningsråd. Han sagde, at det nordlige Italien efter to års tørke havde et underskud på 70 % af snevand og en mangel på 40 % af jordfugtighed.

Disse dybe mangler kan føre til en gentagelse af sommeren sidste år, hvor Italien oplevede sin værste tørke for 70 år.

"2022 var virkelig enestående," sagde Brocca og tilføjede: "Dette år ser også ud til at blive enestående."

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending