Følg os

Bank

Høj inflation skaber vanskeligheder for de store centralbanker

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Da det europæiske obligationsmarked falder, sagde formanden for Den Europæiske Centralbank (ECB) Christine Lagarde (billedet) den 28. juni, at centralbanken vil starte et obligationsopkøbsprogram på fredag ​​for at dæmme op for mulige gældskriser. ECB overvejer at bevare "fleksibiliteten" i sin geninvesteringsallokering til sin massive 1.7 billioner EUR obligationsopkøbsportefølje, mens den lancerer et nyt program for at stabilisere markederne. Den arbejder også på et nyt obligationsopkøbsværktøj til at imødegå såkaldt "fragmentering". Lagarde sagde, at værktøjet ville give renterne mulighed for at stige "så vidt det er nødvendigt" for at komplementere en stabilisering af inflationen ved 2%-målet. ECB's position som "køber af sidste udvej" har lettet salget af europæiske obligationer til en vis grad, og renterne på statsobligationer i nogle højt gearede lande er faldet, skriver Wei Hongxu.

Under ECB's beslutning om at hæve renten i juli for at imødegå inflationen, modsiger dens foreslåede obligationsopkøbsprogram, samtidig med at det afhjælper en mulig krise på obligationsmarkedet, reelt den forestående pengepolitiske stramning. Forskere ved ANBOUND påpegede, at i lighed med dem, der blev implementeret af Federal Reserve og Bank of Japan (BOJ), står ECB's pengepolitik også over for udfordringer forude. Med høj global inflation, der indsnævrer det pengepolitiske rum, bliver dilemmaet mellem inflation og beskæftigelse stadig mere almindeligt. Det er ikke godt nyt for den globale økonomi og kapitalmarkederne, da modsætningen mellem økonomisk vækst og inflation vil plage store centralbanker i lang tid.

Lagarde sagde, at ECB vil forblive "fleksibel" med hensyn til geninvestering af PEPP-porteføljen, der skal forfalde den 1. juli. "Vi vil sikre, at den velordnede transmission af vores politiske holdning i hele euroområdet bevares," sagde hun. "Vi vil tage fat på enhver hindring, der kan udgøre en trussel mod vores prisstabilitetsmandat".

ECB's insisteren på at spille rollen som "køber af sidste udvej" har faktisk draget lære af den europæiske statsgældskrise, der blev udløst af finanskrisen i 2008. På grund af den langsomme beslutningstagning fra ECB på det tidspunkt og dens modvilje mod at fremme lempelser, led økonomierne og de finansielle systemer i højt gearede lande som Grækenland, Italien og Spanien store tab som følge af gældskrisen. ECB lancerede så endelig kvantitative lempelser i 2014 for at håndtere de dobbelte trusler om deflation og statsgældskrisen på det tidspunkt, som stabiliserede de økonomiske og finansielle systemer i de relevante lande. I alt køber ECB i øjeblikket mere end 49 billioner euro af obligationer, svarende til mere end en tredjedel af euroområdets BNP. I de seneste to år har ECB købt flere obligationer end alle de yderligere obligationer udstedt af de 19 nationale regeringer i euroområdet, hvilket giver den en enorm løftestangseffekt over regionens låneomkostninger.

Da det europæiske marked er ved at sige farvel til negative renter, efter at ECB er begyndt at hæve renten, vil stigningen i låneomkostningerne uundgåeligt bringe nye risikofaktorer til dets obligationsmarked. Konsekvenserne af stigende renter vil ikke kun forårsage, at den økonomiske vækst i forskellige lande står over for tilbagegang, det vil sandsynligvis også føre til en ny runde af misligholdelse af gæld. Sådan er prisen, som centralbanken skal betale for sine foranstaltninger mod inflation. Men som med Fed er markedsinvestorerne lige så skeptiske over, at ECB's stramningspolitik vil være effektiv til at tackle inflationen. På nuværende tidspunkt er inflationsniveauet i euroområdet nået op på mere end 8 %, hvilket er mere end fire gange ECBs mål på 2 %. De seneste CPI-data i euroområdet i juni forventes at nå et rekordhøjt niveau på 8.5 %. Høj inflation er ikke kun den energiforvridning, konflikten mellem Rusland og Ukraine medfører, men også begrænsningerne i forbindelse med tilpasning af forsyningskæden.

Disse faktorer betyder, at inflationsniveauet på kort sigt bliver vanskeligt at dæmme op og vil falde hurtigt. ECB's cheføkonom Philip Lane sagde, at centralbanken skal forblive på vagt i de kommende måneder, da inflationen kan blive ved med at stige, og regionens økonomi kan bremse på grund af forbrug. I mellemtiden udtalte Morgan Stanley, at euroområdets økonomi forventes at glide ind i en mild recession i fjerde kvartal af dette år, da målinger af forbrugernes og erhvervslivets tillid falder på grund af reducerede energiforsyninger i Rusland, mens inflationen forbliver høj. Eurozonens økonomi forventes at trække sig sammen i to kvartaler, før den vender tilbage til vækst i andet kvartal næste år, drevet af stigende investeringer. På trods af risikoen for en økonomisk afmatning, forventes ECB stadig at hæve renten ved hvert møde resten af ​​året, hvilket kulminerer med en forhøjelse til 0.75 % i december på grund af den vedvarende høje inflation. Men hvis de økonomiske udsigter forværres væsentligt, kan ECB stoppe med at hæve renten efter september. Dette viser faktisk, at centralbanken ikke har mange effektive midler i forhold til høj inflation. Den kan kun tage et-trin-ad-gangen tilgang og justere mellem inflation og recession.

En sådan situation sker også i USA og Japan. Fed står også over for det modstridende valg af inflation og recession, mens BOJ er nødt til at overveje en række effekter af at ændre sin lempelsespolitik. Situationen i Japan minder noget om ECB, idet det er vanskeligt for centralbanken at stramme sin valuta ved at skrumpe sin balance. Efter at den japanske yen fortsatte med at falde, oversteg inflationsniveauet målet på 2 % i træk, hvilket satte BOJ i en vanskelig position. Hvis den lempelsespolitik, som Abenomics fortaler for, afbrydes for at håndtere inflationen, vil det medføre en stigning i renten på japanske statsobligationer, foruden kollapset af den japanske aktiemarkedsboble. Da Japan som helhed står over for et hidtil uset niveau af gearing, er det ikke optimistisk, at japanske virksomheder har råd til stigningen i rentesatserne. Samtidig har BOJ akkumuleret et stort antal statsobligationer og risikoaktiver. Når balancen er reduceret og solgt, vil det intensivere frasalget på kapitalmarkedet og derved forårsage en kapitalmarkedskrise, der påvirker både aktier og gæld. Denne krise, især gældskrisen, vil forårsage fatale chok og indvirkning på økonomien.

reklame

Denne udsigt er også grunden til, at ECB stadig kæmper for at stoppe obligationsopkøb, selvom den er fast besluttet på at hæve renten. På grund af den amerikanske dollars særlige rolle i den internationale valuta støder Fed relativt ikke på større risici, når den hæver renten, mens den krymper balancen, og snarere er den i en relativt aktiv position. Fed står dog også over for risikoen for en recession forårsaget af accelererede stramninger. Dette svarer til situationen for ECB og BOJ. At balancere inflation og økonomisk stagnation ville være den største udfordring for store økonomier, og det er også et dilemma, som de vigtigste centralbanker i verden står over for.

Endelig analyse konklusion

På grund af det høje niveau af global inflation har store centralbanker i verden en tendens til at vedtage stramninger. Modsætningen mellem inflation og økonomisk vækst, samt det deraf følgende gældsproblem, bliver dog mere og mere fremtrædende. Under disse modsætninger står centralbankerne generelt over for det dilemma, at mens pengepolitikkens plads er indsnævret, er den politiske vanskelighed øget. Det betyder også, at disse centralbanker er i den pinlige situation med pengepolitisk fiasko, og at den globale økonomi skal håndtere truslen om stagflation i lang tid.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending