Følg os

Økonomi

Det globale syd sulter

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Rusland invaderede Ukraine, og nu sulter det globale syd. Mens volden fortsætter, opsamler nationale regeringer sanktioner mod Rusland. En utilsigtet konsekvens af disse sanktioner har dog været den astronomiske stigning i fødevarepriserne i udviklingslandene - skriver Bruno Roth

Mens EU's politiske beslutningstagere fortsætter med at kortlægge strategier for at straffe Rusland, samtidig med at de giver den tiltrængte støtte til Ukraine, må de overveje denne ringvirkning og de liv, der er på spil.

Det har protester Brudt ud, fra Sydamerika til Østasien, hvor folk råber på støtte, da mad bliver uoverkommelig. Lande har oplevet protester fra både landmænd og borgere som reaktion på regeringens stigninger i fødevarepriserne. Ifølge Den Internationale Valutafond er inflationskurven i mange udviklingslande 50 procent mad, hvilket giver den nuværende fødevaremangel en uforholdsmæssig stor indvirkning på udviklingslandene. Emerging markets kæmper for at klare sig, og regeringer er tvunget til at træffe drastiske foranstaltninger for at forhindre massesult. Verdensbanken havde forudsagt en vækst på 6.3 procent for vækstøkonomier i 2022; ud fra den nuværende bane er det nye skøn dog kun 4.6 pct.

2020 sav rekordhøje niveauer for fødevareusikkerhed, hvor 150 millioner mennesker er klassificeret som akut fødevareusikre. 2021 slog denne rekord med næsten 40 millioner mennesker, og 2022 vil ikke være nogen undtagelse, med disse statistikker forstærket af den russiske invasion. Ukraine og Rusland producerer tilsammen ca 30 procent af verdens byg- og hvedeeksport, samt 15 procent af den globale majsforsyning og 65 procent af solsikkefrøolie. De er også ansvarlige for en tredjedel af verdens kalium- og ammoniakproduktion, som begge er væsentlige ingredienser i gødning. De to lande gik sammen for at producere 12 procent af det globale kalorieforbrug.

Efter invasionen begyndte, steg priserne på gødning og fødevarer mellem 20 og 50 procent. Verdensfødevareprogrammet har advaret om, at den igangværende fødevaremangel kan overstige Anden Verdenskrigs niveauer og det madrationering kan snart blive en nødvendighed. Dette vil utvivlsomt, men utilsigtet, skabe masse social uro.

Ikke kun har invasionen forstyrret produktionen, men påvirkningen på forsyningskæder og operationer har også effektivt blokeret skabelses- og distributionskanaler, hvilket yderligere bidrager til den voldsomme prisstigning. Uden overkommelig adgang til gødning er udviklingslandene, især i Afrika, ude af stand til at dyrke deres egne produkter og har heller ikke råd til at importere fødevarer. Den produktion, der fortsætter, er stærkt begrænset af stigende omkostninger, og fødevareudbyttet falder med hele 15 procent med den reducerede adgang til gødning. Omkostningerne til syntetiske næringsstoffer fortsætter med at stige, og brug af mindre gødning skaber øget risiko for fødevarer af lavere kvalitet. Ruslands invasion af Ukraine afbrød næsten 20 procent af den globale eksport af næringsstoffer, hvilket bidrager til en allerede igangværende krise. Dette bringer samtalen tilbage til sanktioner.

Mens sanktioner mod russiske virksomheder og enheder er et væsentligt geopolitisk værktøj, er overgangen fra generelle sanktioner til intelligente sanktioner et vigtigt skridt, som EU's beslutningstagere skal overveje. Det betyder at formulere sanktioner, der maksimere presset på Rusland og samtidig minimere sideskader. De globale sultniveauer er konstant stigende og har nået en historisk højdepunkt. Dette er blevet forværret af Covid-19-pandemien, hvorfra et meget langsomt opsving er i gang, og den ulige virkning af denne globale sundhedskrise har allerede efterladt mange udviklingslande i en prekær økonomisk situation.

reklame

Priserne fortsætter med at stige uden en ende i sigte, og den værste krise er endnu ikke kommet. Mens nationale regeringer gør deres bedste for at justere renter og lønninger, balancerer de også global inflation og internationalt pres for at stå op mod Rusland. Menneskerettighedskrænkelser kan ikke tolereres, og det er vigtigt, at det internationale samfund står sammen med befolkningen i Ukraine. Men mens russiske sanktioner pålægges uden forskel, hæmmes russiske landbrugsvirksomheders væsentlige funktioner i globale fødevaresystemer.

At hjælpe Ukraine og straffe Rusland kan og bør ske uden at ofre millioner af mennesker til fødevaremangel. Underernæring og sult er allerede alvorlige problemer på nye markeder, og vilkårlige sanktioner hjælper intet. Nuværende EU sanktioner har forbudt forretninger, selv med nogle EU-baserede gødningsvirksomheder såsom Antwerpen-baserede EuroChem, som på grund af russiske forbindelser kun bidrager til yderligere forsyningskædeforstyrrelser. Europæiske virksomheder er forpligtet til at overholde disse, selvom den negative indvirkning har set EU overveje at ophæve sanktioner på visse særligt indflydelsesrige enheder og personer, såsom for eksempel EuroChem-ejere.

Løbende dialoger mellem Rusland og Ukraine, formidlet af tredjepartslande, er beregnet til at frigive nogle kornlagre, men dette er kun et midlertidigt middel. Da priserne fortsætter med at stige, er en genoptagelse af fødevareimporten ikke nok til at garantere fødevaresikkerhed. Kun ved at vedtage smarte sanktioner vedrørende landbrug og specifikt gødningsvirksomheder vil det hjælpe med at beskytte millioner af uskyldige og forsvarsløse mennesker, både i Ukraine og i hele udviklingslandene. Uden dette vil udviklingslandene fortsat mangle den landbrugsautonomi, der er nødvendig for at brødføde deres befolkninger.

Bruno Roth er en livslang historiestuderende og tidligere teknisk forfatter ved Allianz Tyskland. Bruno er nu hjemme i sit hjemland Schweiz og forfølger sin passion for journalistik.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending