Følg os

Økonomi

Irske budgetnedskæringer forventes trods bailout exit

DEL:

Udgivet

on

noolan_001

Irlands finansminister Michael Noonan forventes at afsløre et andet hårdt budget senere. Noonan og minister for offentlige udgifter Brendan Howlin vil tage yderligere 2.5 mia. € ud af Republikken Irlands økonomi. Det er det sidste budget, inden landet forlader sit EU-IMF-redningsprogram den 2.1. december. Imidlertid vil nedskæringer sandsynligvis fortsætte i form af offentlige udgiftsnedskæringer og skattestigninger. At forlade redningen og "genvinde økonomisk suverænitet", som Taoiseach (premierminister) Enda Kenny beskriver det, vil sandsynligvis ikke gøre stor forskel for borgernes hverdag, da staten stadig bliver nødt til at overbevise obligationsmarkederne om, at dets finansielle hus er i orden og derfor værd at modtage lån.

Meget af de gode nyheder - og i det nuværende klima er der ikke meget af det - er allerede lækket; under-fives er at få universel gratis lægehjælp, og elever-lærer-forhold skal beskyttes, men det forventes, at dolen for dem under 25 vil blive reduceret.

Republikken Irland er efter de fleste definitioner det mest gældsatte land i verden med tre sammenhængende gældsproblemer - bankernes, private borgeres og statens.

Og mens den fine Gael-Labour-koalitionsregering gør fremskridt med at få statens gæld under kontrol, låner den stadig omkring 1 mia. Euro om måneden for at betale for offentlige tjenester.

Bankernes gældsproblem er heller ikke forsvundet. Næste års europæisk stresstest på banker kan meget vel resultere i, at irske banker har brug for yderligere kapital, enten fra skatteyderne eller den nye europæiske redningsfond, Europæiske stabilitetsmekanisme (ESM).

reklame

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending