Følg os

Økonomi

Kommissær Geoghegan-Quinn lykønsker vinderne af Nobelprisen i fysik

DEL:

Udgivet

on

lhc-simForsknings-, innovations- og videnskabskommissær Máire Geoghegan-Quinn har i dag lykønsket den belgiske fysiker François Englert og den britiske fysiker Peter W. Higgs for at vinde Nobelprisen i fysik i 2013. De modtog prisen for "for den teoretiske opdagelse af en mekanisme, der bidrager til vores forståelse af oprindelsen af ​​massen af ​​subatomære partikler, og som for nylig blev bekræftet gennem opdagelsen af ​​den forudsagte fundamentale partikel, af ATLAS- og CMS-eksperimenterne på CERN's Large Hadron Collider". (http://www.nobelprize.org/)

Kommissær Geoghegan-Quinn sagde: "Dette er en anerkendelse af bidraget til moderne fysik af François Englert og Peter Higgs. Jeg vil også gerne hylde de tusindvis af videnskabsmænd, som har arbejdet utrætteligt på CERN i mange år for at opdage denne undvigende partikel. . EU-finansieret forskning har bidraget til forskningen på CERN, herunder muliggjort behandlingen af ​​de enorme mængder data fra LHC-eksperimenterne, der bekræftede forudsigelserne."

EU-støtte til LHC-eksperimenterne på CERN

CERN, den europæiske organisation for nuklear forskning, er verdens førende laboratorium for partikelfysik. Det har sit hovedkvarter i Genève. På nuværende tidspunkt er dets medlemslande Østrig, Belgien, Bulgarien, Tjekkiet, Danmark, Finland, Frankrig, Tyskland, Grækenland, Ungarn, Italien, Holland, Norge, Polen, Portugal, Slovakiet, Spanien, Sverige, Schweiz og USA Kongerige.

Den Europæiske Union støtter arbejdet på CERN gennem sit forskningsprogram, mens Den Europæiske Investeringsbank hjalp med at finansiere konstruktionen af ​​Large Hadron Collider (LHC), hvor eksperimenterne for at opdage Higgs Boson blev udført. CERN deltager i øjeblikket i 95 projekter under EU's syvende rammeprogram for forskning (FP7) med et EU-bidrag på mere end €100 mio.

Hvad er LHC?

Gennembrudsopdagelsen af ​​Higgs Boson var resultatet af hundredtusindvis af eksperimenter i verdens største videnskabelige maskine: Large Hadron Collider (LHC), en 27 kilometer lang, cirkulær tunnel under de franske og schweiziske alper, hvor – med hjælp af superafkølede magneter – stråler af protoner blev accelereret og smadret ind i hinanden for at opløses til nye partikler og for at bekræfte antagelser om partiklen. LHC blev finansieret af CERNs 20 europæiske medlemslande og tredjelande, herunder USA, Japan og Indien. Den Europæiske Investeringsbank lånte projektet €300 millioner euro.

reklame

Hvad er GÉANT?

GÉANT er samfinansieret af Den Europæiske Union (EU) og Europas nationale forsknings- og uddannelsesnetværk (NREN'er). GÉANT-netværket forbinder 38 NREN-partnere, der betjener 43 lande, og når sammen mere end 50,000,000 slutbrugere fra mere end 10,000 universiteter, højere uddannelsesinstitutioner, forskningsinstitutter, biblioteker, museer, nationale arkiver, hospitaler osv. og yderligere 22,000 primære og sekundære uddannelser skoler. Det drives af DANTE (UK), som leder projektkonsortiet med 41 partnere.
Forskningsnetværk, herunder GÉANT, er kritiske komponenter i den globale infrastruktur bag LHC, der leverer eksperimentelle data til videnskabsmænd over hele verden til analyse og derefter deler deres resultater med hele samfundet. For at dele disse data har GÉANT og dets NREN-partnere været involveret i LHC-eksperimentet, siden det begyndte i 2008. Sammen har de implementeret et stort optisk privat netværk (LHC OPN) for at lette distributionen af ​​data til behandlingscentre rundt om i verden (IP / 13 / 756).

The Worldwide LHC Computing Grid (WLCG)

The Worldwide LHC Computing Grid (WLCG) er et globalt samarbejde mellem mere end 150 computercentre i næsten 40 lande, der forbinder nationale og internationale netinfrastrukturer. Missionen for WLCG-projektet er at levere globale computerressourcer til at lagre, distribuere og analysere de ~25 Petabytes (25 millioner Gigabyte) data, der årligt genereres af Large Hadron Collider (LHC).

Denne indsats startede for omkring 10 år siden i april 2004, da projektet Enabling Grids for E-Science in Europe (EGEE) modtog finansiering fra Europa-Kommissionen. CERN har banebrydende arbejde, der giver adgang til high-throughput computerressourcer i hele Europa og verden ved hjælp af grid/cloud computing-teknikker. European Grid Infrastructure (EGI), som den er kendt i dag, forbinder centre i hele Europa for at støtte international forskning inden for mange videnskabelige discipliner.

EU-støttede forskere i team bag Higgs opdagelse

30 videnskabsmænd støttet af EU's Marie Skłodowska-Curie-aktioner for forskningstræning og mobilitet var involveret i opdagelsen af ​​Higgs-bosonet. De 30 videnskabsmænd arbejdede på 'ACEOLE'- og 'TALENT'-projekterne, som ydede vigtige bidrag til gennembruddet. ACEOLE hjalp med at udvikle dataudlæsningssystemer, der blev brugt ved Large Hadron Collider partikelacceleratortunnelen ved CERN, hvor partiklen blev identificeret. TALENT, som ydede driftsstøtte til eksperimentet, udvikler måleværktøjer til en bedre forståelse af den nye partikels præcise natur. I alt vil de 30 videnskabsmænd modtage omkring 6.5 millioner euro i EU-støtte.

For mere information, klik her.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.
reklame

trending