Følg os

Usbekistan

Støtten til iværksættere øges, og byrden på erhvervslivet reduceres i Usbekistan

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Videokonferencen afholdt den 15. april 2022 under formandskabet af præsidenten for Republikken Usbekistan Shavkat Mirziyoyev var viet til spørgsmålene om at sikre prisstabilitet på markederne ved at øge fødevareproduktionen inden for rammerne af fødevareforsyningssikkerheden i landet, samt som ekstra støtte til iværksættere - skriver Mukhsinjon Kholmukhamedov (billedet), vicedirektør for Center for Økonomisk Forskning og Reformer under administration af Usbekistans præsident.

Det skal bemærkes, at erhvervslivet under reformerne i landet traditionelt har fået øget opmærksomhed. Dette fremgår af dynamikken i væksten i registrerede små virksomheder i Usbekistan, da der i 2021 var 503 tusinde virksomheder (i 2016 - 278 tusinde), og nu er der omkring 1.5 millioner iværksættere, der har skabt omkring 5 millioner job. 20, 2021, under den første åbne dialog med iværksættere, blev en lang række spørgsmål rejst inden for beskatning, arealanvendelse, virksomhedsfacilitering, støtte til eksport og andre spørgsmål af interesse for iværksættere. På det tidspunkt blev der modtaget mere end 15,000 klager, spørgsmål og forslag fra virksomheder inden for områder som finansiering og kreditering af virksomheder, beskatning, tildeling af jord, tilgængelighed af infrastruktur og opnåelse af licenser og tilladelser. Derefter, efter resultaterne af mødet, blev der givet passende instruktioner, og der blev fastsat specifikke opgaver.

Under videokonferencen den 15. april 2022 blev yderligere tiltag til støtte for iværksættere også diskuteret. Formanden fremlagde en række initiativer med det formål at reducere skattetrykket, inspektioner og krav til iværksættere, forenkle udstedelsen af ​​tilladelser, støtte eksportører, tilbagebetale moms og øge kreditens tiltrækningskraft samt kritiske kommentarer til statens arbejde. organer på lokalt niveau til at løse eksisterende problemer inden for udvikling af iværksætteri og specificerede frister for deres løsning.

Skatter, eftersyn og autorisationer
Det er bemærkelsesværdigt, at i de seneste tre år er antallet af skatter i landet blevet reduceret fra 16 til 9, og satserne for ejendoms-, indkomst- og sociale skatter er blevet reduceret med det halve. Mødet varslede forenklingen af ​​skatteforvaltningen og tilsynsordningen for iværksættere fra 1. juni 2022. Med omlægningen af ​​ejendomsskattesystemet til markedsprincipper vil praksis med at anvende yderligere høje skattesatser på ineffektive anlæg blive afskaffet. Derudover har innovationer også påvirket momsen, nemlig virksomheder med en omsætning på mere end 1 mia. sum vil automatisk - uden forudgående analyse og verifikation - blive tildelt status som momspligtig, og skatteydere i højrisikozonen vil blive underrettet om dette forud for suspensionen af ​​momsbeviset.
Desuden ville 22 typer revisioner nu kun blive gennemført med erhvervsombudsmandens tilladelse for at forhindre unødig indblanding i erhvervsaktiviteter. Samtidig var opgaven forudset at forenkle kravene til udstedelse af forskellige tilladelser. For eksempel, hvis vi analyserer de 200 sanitære standarder, der er gældende i dag, viser det sig, at det simpelthen er umuligt at overholde 20. Dette gælder især for sanitære krav til cateringvirksomheder såvel som for leveringstjenester. Som de største problemer relateret til catering blev der således taget hensyn til den forældede lovgivning, et stort skattetryk (catering betaler 7-9 typer afgifter), hvorfor en del af denne virksomhed går i «skygge», samt talrige inspektioner, der skaber et muliggørende miljø for korruption. For at løse disse problemer vil tilgange blive revideret, og forældede punkter og krav i lovgivningen vil blive annulleret.

Til støtte for eksportører
Støtten til eksportører vil blive styrket, især ved at løse problemet med momsrefusion. For eksportører vil der nu blive brugt en forenklet mekanisme, nemlig når 80 % af momsen vil blive betalt tilbage inden for 7 dage uden yderligere kontrol (tidligere var 60 dage og 7-dages hurtig refusion kun tilgængelig for nogle kategorier af eksportører) . Det sidste års åbne dialog med iværksættere satte en opgave for at indføre proceduren for momsrefusion uden yderligere dokumenter, hvilket i høj grad vil lette leveringen af ​​rapporter for mere end 14 tusind iværksættere. Det er klart, at opgaven endelig bliver løst i år.
Ud over denne innovation bør også erindres om præsidentdekretet «Om yderligere foranstaltninger til støtte for deltagere i udenrigshandelsaktiviteter», underskrevet den 6. april 2022, ifølge hvilken lokale virksomheder indtil 1. april 2023 vil modtage eksportører med høj værditilvækst tilskud til transportomkostninger, hvor de vil udgøre 50 % af transportomkostningerne ved eksport til det nære udland og 70 % for eksport til EU. Dette vil reducere logistikomkostningerne, øge mængden af ​​eksporterede produkter med høj merværdi og øge dets konkurrenceevne på udenlandske markeder. Derudover gav mødet mandat til at etablere et permanent hovedkvarter til at tage kontakt med eksportører for at løse nye problemer med det samme og rettidigt. Der vil være et callcenter i hovedkvarteret, hvor du kan nå det korte nummer 1094.

Adgang til jord og kredit
På møderne i regionerne gav iværksættere udtryk for mere end tusind problematiske spørgsmål, blandt hvilke de oftest var relateret til overkommelig kredit, skatteadministration samt jordfordeling. Separat fokus var på spørgsmålet om salg af grunde fra e-auktioner. På trods af at 35,000 jordlodder var inkluderet i det elektroniske system, blev ikke en eneste jordlod i Navoi, Syrdarya, Tashkent-regionerne og byen Tashkent sat på auktion. Khokis er blevet instrueret i at behandle dette problem med al seriøsitet og ansvar.
Sidste år pålagde præsidenten at auktionere genstande af statsejendom sammen med den jord, hvorpå de er placeret som et enkelt ejendomskompleks, og iværksættere, der købte bygningen, vil også være i stand til at eje jorden, der støder op til den på retten til privat ejendom. Der er allerede nedsat en arbejdsgruppe under ministerkabinettet, som skal koordinere identifikation af ledige områder i forbindelse med makhallas, dannelsen af ​​projekter, der involverer professionelle organisationer, og implementering af jordlodder.
Derudover pålagde statsoverhovedet at afsætte yderligere midler til statens fond for støtte til iværksætteri og at øge effektiviteten af ​​finansiel bistand. I servicesektoren vil Usbekistans nationalbank således tiltrække 200 millioner dollars, som vil blive rettet til iværksættere. Lånebeløbet vil være op til 5 mia. beløb, og lånerenten vil ikke overstige 18 % under hensyntagen til kompensation fra fonden. Samtidig vil der blive afsat 300 millioner dollars til at finansiere små og mellemstore erhvervsprojekter i regionerne. Disse midler vil blive placeret i national valuta til en sats på 10 % i en periode på 7 år i banker, der tilbyder de bedste betingelser for iværksættere. Samtidig vil satsen for kreditten til iværksætteren ikke overstige 14%. Finansielle institutioner, der ikke er banker, vil også få mulighed for at finansiere forretninger - det vil blive fastsat i den nye lov. Mekanismer til kreditering af iværksættere i national valuta indføres også, uanset i hvilken valuta bankerne tiltrækker ressourcer, og skattefordele for iværksættere registreret i økonomiske zoner vil også forblive. Der vil blive lagt særlig vægt på nødvendigheden af ​​en rationel anvendelse af midlerne og kun på de projekter, der vil betale sig, øge indkomsterne og skabe arbejdspladser.

Forretningsaktivitetsindikatorer fortsætter med at vokse
Det skal bemærkes, at i løbet af reformernes år er der blevet vedtaget omkring 2 tusinde love, dekreter og resolutioner, der har til formål at støtte udviklingen af ​​private virksomheder. Der blev lagt særlig vægt på at fjerne adskillige administrative hindringer for erhvervslivet. 114 tilladelser og tilladelser til 33 typer aktiviteter blev annulleret, procedurerne for opnåelse af tilladelser blev forenklet, og vilkårene for deres udstedelse blev reduceret med gennemsnitligt 2 gange. Unødvendige checks er også blevet annulleret, og restriktioner i forbindelse med omsætning af kontanter, valuta og råvarer er blevet ophævet. De positive virkninger af disse reformer kan tydeligt ses i forskellige økonomiske indikatorer, der beregnes månedligt af Center for Økonomisk Forskning og Reformer, såsom Business Activity Index (IDA) og Business Climate Index, implementeret i overensstemmelse med metoden fra analogen af Business Climate Index for IFO Instituttet i Tyskland (IFO Institut). I marts 2022 er IDA i regionerne og hovedstaden således steget med 2.6 % i forhold til måneden før, og den konsoliderede indikator for erhvervsklimaet i februar 2022 var på 60 point, hvilket vurderer tilstanden af ​​erhvervsklimaet i landet som positiv.

reklame

Når vi taler om vigtige forretningsindikatorer i regionerne og hovedstaden, så steg mængden af ​​skatteindtægter i perioden fra 1. januar til 31. marts 2022 med 17.4 % i forhold til samme periode sidste år. Denne vækst blev opnået på grund af positive ændringer i økonomien, sammenfald af priser på verdensguldmarkedet, forbedring af skatteforvaltningssystemet, herunder indførelse af nye administrative værktøjer, digitalisering og automatisering af processer, legalisering af forretningsaktiviteter og forenkling af proceduren for overholdelse af kravene i skattelovgivningen. Hvad angår indtægterne af toldbetalinger for denne periode, steg de med 45.7 %. Denne stigning skyldes en stigning i mængden af ​​afgiftspligtig import og vekselkursen, foranstaltninger truffet af toldmyndighederne for at forenkle toldprocedurerne, fremskynde frigivelsen af ​​varer til fri omsætning og indførelsen af ​​nye toldadministrationsmetoder.

Mængden af ​​eksport af varer er steget med 12.2 % siden begyndelsen af ​​året i forhold til samme periode sidste år. Det skyldes de stigende vækstrater i eksporten af ​​industrivarer, fødevarer, kemikalier og landbrugsfødevarer. For ikke at glemme mængden af ​​lån udstedt af kommercielle banker i denne periode, som steg med 8.5% i forhold til samme periode sidste år på grund af udlån til store projekter i den reale sektor af økonomien. Det er også værd at bemærke en stigning i mængden af ​​transaktioner på den usbekiske republikanske råvarebørs med 43.8 % på grund af en stigning i salget af varer som benzin, diesel, valsede jernholdige metaller og bomuldsfibre, byggematerialer osv.

Khokimiyats og offentlige råd får opgaver
Et stort antal uberettigede inspektioner af iværksætteres aktiviteter udført af nogle khokimiyats blev kritisk evalueret. Der blev således udført 11,000 kontroller i Tashkent, 8,000 i Tashkent-regionen, 7,000 i Fergana-regionen og 6,000 i Surkhandarya-regionen. Khokis blev instrueret i at holde møder med iværksættere inden for en uge og løse deres problemer. På trods af de trufne foranstaltninger er der også stadig en række komplekse og vigtige spørgsmål vedrørende skatteadministration og byrdefordeling, som kræver omhyggelig og konstruktiv overvejelse. Der skal derfor oprettes et offentligt råd under Statsskatteudvalget, hvor der afholdes regelmæssige møder med medlemmer af Erhvervs- og Industrikammeret, Skatterådgiverkammeret, Revisorkammeret og Landsforeningen af ​​Revisorer og Revisorer, som f.eks. såvel som videnskabsmænd, iværksættere og offentlige personer. For at fortsætte dialogen med erhvervslivet om de iværksatte tiltag og om nye softwareprodukter vil Finansministeriet og Statsskatteudvalget sammen med de faglige organisationer afholde løbende møder med iværksættere, samt drøfte deres forslag og spørgsmål, herunder dem, der kommer via telegramkanaler til skattemyndighederne.
***
Transformationer, der sigter mod at fjerne adskillige administrative barrierer for erhvervslivet, ikke-indblanding i iværksætteraktivitet og i det hele taget at forbedre erhvervsklimaet, vil føre til betydelige positive ændringer både i landets økonomi og i erhvervsudviklingen. Aktiv implementering vil muliggøre fremskyndet opnåelse af de storstilede mål, der er fastsat i "Udviklingsstrategien for Ny Usbekistan for 2022-2026".

Mukhsinjon Kholmukhamedov er  Vicedirektør for Center for Økonomisk Forskning og Reformer under administration af Usbekistans præsident

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending