Følg os

Rusland

Ruslands skjulte trusler

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

I løbet af de seneste dage af marts har Kreml intensiveret støtten til sine pro-russiske elementer i mange europæiske byer. Gennem disse aktioner, under dække af demonstrationer og protester, infiltrerer Rusland militante og ekstremister i det europæiske rum og forsøger at underminere og destabilisere situationen.

Den næsten samtidige optræden af ​​tilhængere af Putins politik på gaderne i europæiske byer er lige så overraskende som antallet af disse tilhængere. Det er tilsyneladende det tal, Kreml er i stand til at betale for i forbindelse med en fuldskala krig med Ukraine og under pres fra sanktioner.

De organiserede pro-russiske stævner i Spanien, Tjekkiet, Moldova og tilkendegivelser af støtte til Moskvas politik i Schweiz og Polen skulle ifølge Putin vise, at Rusland har sine tilhængere i mange europæiske byer. Men denne synkroniserede manifestation af pro-russiske protester bekræfter kun Kremls langvarige strategi med ulovlig finansiering af radikale og venstreorienterede bevægelser i Europa.

Som svar er de normalt imod europæisk enhed og lobbyer for pro-russiske interesser i deres hjemlande. Russiske indflydelsesagenter er en skjult og farlig trussel, som desværre er koncentreret i mange europæiske lande. Disse er normalt almindelige borgere, der er sympatiske over for Rusland, russiske migranter og repræsentanter for politiske bevægelser. Det er denne kategori af europæere, som russiske efterretningstjenester betragter som en målgruppe, der efterfølgende vil bidrage til forsøg på at destabilisere Europa.

Mødet af tilhængere af det pro-russiske parti Shor, der blev afholdt den 12. marts i Chisinau, var et sådant forsøg. Det blev ledsaget af regeringsfjendtlige slogans, og det var ikke noget nyt for hverken de moldoviske myndigheder eller Europa. Der var forsøg på at underminere situationen i Moldova i efteråret 2022, og russiske specialtjenester stod også bag disse forsøg ved at bruge prorussiske moldoviske partier til deres egne formål. Dagen før skete der en hændelse i lufthavnen i Chisinau, hvor en Wagner PMC-lejesoldat blev tilbageholdt og vendt tilbage til det land, han var kommet fra. Det er klart, at dette heller ikke er tilfældigt, for når Kreml sender Wagner-lejesoldater til EU, sætter det i realiteten en forsinket aktions-"tidsindstillet bombe" for at etablere en sovecelle, der efterfølgende kan bruges til at destabilisere Europa. Så under dække af protester, demonstrationer og forskellige aktioner forsøger Rusland at infiltrere så mange af sine indflydelsesagenter som muligt i europæiske lande for at destabilisere situationen.

Putin ser fortsat Vesten som sin modstander, og han ønsker at svække, splitte og fratage det enhed og styrke. Kreml betragter russisk hybrid aggression som et vigtigt element i strategien. Det er grunden til, at de russiske myndigheder ikke kun planlægger, men er tilsyneladende allerede begyndt at implementere deres destabiliserings- og sabotageaktiviteter i forskellige europæiske lande og forsøger dermed at aflede opmærksomheden fra krigen i Ukraine og maskere deres egne fiaskoer ved fronten.

De nylige pro-russiske stævner i Bilbao, Prag, Chisinau og forsøgene på at få en Wagner lejesoldat ind i Moldova kan betragtes som en del af den samme Kreml-plan. Det betydelige fald i antallet af Wagners folk i visse afrikanske lande - Den Centralafrikanske Republik, Mali og Den Demokratiske Republik Congo - passer ind i denne ordning. Det er kendt, at mindst 5,000 russiske lejesoldater var i disse lande indtil marts 2023. Men nu er deres antal faldet med omkring 10%. Nogle eksperter mener, at de fleste af de 500 russiske lejesoldater, der forlod Afrika, har slået sig ned i Europa. Men mens russiske militante næsten åbenlyst forsøger at komme ind i Moldova, uden den store frygt, vil deres vej til EU/NATO-landene være mere skjult og mere forsigtig.

reklame

Her er det værd at minde om, hvordan Moskva "plantede" sine sabotører i ukrainske byer på tærsklen til en fuldskala invasion. Man ved, at nogle af dem havde slået sig ned i Ukraine 2-3 år før krigen. Så gik alt efter den russiske legebog: almindeligt liv i almindelige ukrainske byer. Samtidig indhentede sabotørerne nøgleoplysninger og skabte kontakter i deres interessekredse. Alt dette blev gjort for at bruge denne intelligens under invasionen af ​​russiske tropper. Kun ukrainske soldaters modige modstand og den fuldstændige konsolidering af det ukrainske folk over for den invaderende fjende forstyrrede deres planer.

Siden begyndelsen af ​​den russiske invasion og efter vendepunktet i den russisk-ukrainske krig er Moskva begyndt at kaste sine agenter endnu mere intensivt ind i kampen på den politiske og informationsmæssige front for at retfærdiggøre russisk terror, krigsforbrydelser og folkedrab.

Ved at planlægge pro-russiske stævner ønsker Moskva at sende et budskab til europæiske regeringer om, at der er mange politiske kræfter og borgere i europæiske lande, som angiveligt støtter Putins politik. På denne måde ønsker Kreml at rejse en vis tvivl blandt befolkningen i disse lande om Vestens enhed i at modvirke russisk aggression. Derudover forfølger Putin i Europas tilfælde en meget mere kompleks strategi, da sabotørerne er Ruslands sympatisører – politiske partier, ledere og repræsentanter for erhvervskredse, som har en egeninteresse i samarbejdet med Rusland.

Moskva udnytter modsætninger mellem europæiske lande, idet de tager udgangspunkt i socioøkonomiske problemer og prøver at forklare deres årsag i støtten til Ukraine. Som et resultat af denne taktik er anti-krigslobbyen i Europa uforvarende ved at blive en allieret med Kreml. Den russiske diaspora, som er spredt i mange europæiske lande, spiller en vigtig rolle i disse destabiliserende processer. Der er mange russere i Europa, men de er ikke blevet en del af den europæiske verden, accepterer ikke og deler ikke europæiske værdier og livsstil, selv efter mange års ophold der. Derfor er de fortsat et ideelt miljø for ekstremister til at planlægge sabotage.

For eksempel blev der udført et undergravende arbejde af den russiske diaspora i Tyskland for at oversvømme tyske postkasser med anonyme breve, der opfordrede til en hasteflugt fra Tyskland med påstand om, at USA planlagde et angreb. Denne kampagne blev lanceret samtidig med pro-russiske demonstrationer i EU. Hvis vi tilføjer til denne cocktail af undergravende aktiviteter, at Wagner-lejesoldater allerede har slået sig ned i europæiske byer og har kamperfaring og færdigheder i at begå terrorangreb og sabotage, er blandingen eksplosiv. Det er klart, at Putin har lanceret en ny fase af hybrid aggression mod Europa på baggrund af hans militære fiaskoer og presset fra sanktioner i et forsøg på at forstyrre den globale konsolidering af støtten til Ukraine.

Kremls hybride aggression fortsætter og forsøger at trænge længere ind i det europæiske rum. Det er her pro-russiske lejesoldater og stævner bliver farlige elementer, der baner vejen for fjenden til at nå sin drøm om at splitte og svække Europa. For at forhindre dette i at ske, skal truslerne om skjult russisk ekstremisme afsløres og neutraliseres i dag, for i morgen kan det være for sent.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending