Følg os

Sygdomme

#Zika: 'Zika-vaccine er ikke langt væk', siger WHO's videnskabsmand

DEL:

Udgivet

on

Bertollini WHO

Zika-virussen har ramt overskrifter over hele verden, da folk frygter, at den kan være forbundet med mikrocefali hos babyer, som får dem til at blive født med unormalt små hoveder. Onsdag den 17. februar drøftede Parlamentets folkesundhedsudvalg spørgsmålet med repræsentanter fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO). Efter høringen gav Dr. Roberto Bertollini, WHO's chefforsker og EU-repræsentant, et interview, og han forsikrede, at Zika var en 'mild sygdom', som vi var klar til at håndtere.

Virussen har været kendt siden 1947: hvorfor er der ikke en vaccine endnu?

Dette er en af ​​mange sygdomme, som vi er opmærksomme på, men som vi ikke har en vaccine mod, fordi de er begrænset til bestemte områder eller er milde, som i dette tilfælde. De første bekymringer blev først rejst for nylig, da de første tilfælde af mikrocefali i Fransk Polynesien blev opdaget i 2013-2014. Nu er situationen meget mere alvorlig, og der er et skub fra den offentlige mening og regeringer til at udvikle disse vacciner.

Hvor lang tid vil det tage at udvikle en vaccine? Er det sandsynligt, at vi lykkes?

 Jeg tror, ​​det vil lykkes. Vi har nu stor erfaring med ebola-vaccination. Vi har været i stand til at udvikle en næsten komplet ebola-vaccine på meget kort tid. Vi er ret optimistiske om, at vi i det mindste vil udvikle en præ-vaccine, der er egnet til forsøg i de næste 15-18 måneder. Ebola-sagen var en stor lektie for mange mennesker. Der er sket en stor holdningsændring.

Er der risiko for, at sygdommen spreder sig til Europa? Er vi forberedt på det?

reklame

Det værste scenario ville være, at myggene kommer til Europa og begynder at bide folk og sprede sygdommen. Det er også muligt, at det ville ske gennem eksisterende myg, der allerede er endemiske for nogle lande i Sydeuropa.

Det bedste scenario er, at vi er i stand til at isolere områder, hvor der opstår udbrud, eliminere myggene og derefter kontrollere infektionen. Efter min mening er dette det mest sandsynlige scenarie, da vi har et meget stærkt offentligt sundhedssystem, og nu hvor vi er klar over problemet, kan vi opdage et udbrud meget hurtigt.

Er det sikkert, at mikrocefali er forårsaget af myg, der bærer Zika? Eller er der andre faktorer, der kan være ansvarlige?

Virussen blev isoleret hos misdannede babyer, så sammenhængen er meget stærk. Men vi kan selvfølgelig ikke udelukke andre faktorer såsom genetiske faktorer eller andre vira.

Nogle tyder på, at mikrocefali kan være forårsaget af pesticider som f.eks pyriproxyfen, der har værettilsat drikkevand. Er det en mulighed?

Dette er et pesticid, der har været meget brugt i mere end 20 år. Der har aldrig været en eneste observation af misdannelser. Det anses for at være så sikkert, at det bruges til at desinficere drikkevand, så for øjeblikket mener jeg ikke, at der er noget indhold i disse påstande.

Tror du, at myggeudryddelsesprogrammerne vil være effektive? Hvad synes du om planer om at udsætte genmodificerede myg og Wolbachia bakterier?

Myg er nu resistente over for en række insekticider, derfor har vi brug for nye våben. Der er tre muligheder. Den første er disse genetisk modificerede myg, som ikke overfører sygdommen. For det andet er sterilisering af hanmyg gennem stråling. For det tredje er disse bakterier, som også gør hanmyg ufrugtbare. Jeg tror, ​​de kan være ekstremt effektive og bedre end at bruge tonsvis af pesticider, som myggene bliver mere og mere modstandsdygtige over for.

WHO har netop annonceret, at de vil bruge millioner af dollars til at finansiere forskning: forventer du, at EU yder nogle midler?

Ja. Vi har bedt om omkring $53 millioner dollars, men kun $25-28 millioner vil være til WHO. Resten går til andre organisationer som UNICEF.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending