Følg os

Afrika

EU-støtte til at give adgang til energi til to millioner mennesker i Afrika

DEL:

Udgivet

on

Lys_Afrika_Studenter-590x281Europa-Kommissionen har i dag (1. april) offentliggjort resultaterne af den første indkaldelse af forslag til et innovativt program til finansiering af at bringe elektricitet til verdens fattigste borgere. Dette initiativ viser også, at EU har været førende i kampagnen for at levere bæredygtig energi til alle.

Tilskud på 95 millioner euro er blevet tildelt til 16 projekter i ni afrikanske lande for at give adgang til energi i landdistrikterne, et beløb, der vil blive omsat til projekter, der koster mere end 155 millioner euro (gennem medfinansieringsstøtte fra ansøgere) og bringe elektricitet til mere end 2 millioner mennesker.

Kommissær Piebalgs sagde: "Dette viser, at der bliver leveret reelle resultater, og at EU opskalerer dokumenterede succesrige projekter, som har en stor indvirkning på fattigdomsbekæmpelse gennem bæredygtig elektrificering af landdistrikter. Energi er grundlæggende for ethvert udviklingsområde; fra at skabe arbejdspladser og øge væksten til at forbedre sundhedsvæsenet og sætte folk i stand til at lave mad sikkert. Alligevel er folk i landdistrikterne for ofte blevet efterladt - chokerende 84 % af dem uden adgang til energi bor nu på landet. Vi skal sørge for, at vores arbejde støtter alle, uanset hvor de bor."

Dette er et første skridt i et nyt innovativt program, der skal bringe elektricitet til mange millioner. I løbet af de næste 7 år sigter Kommissionen mod at bruge mere end 2 mia. EUR på at støtte energi i Afrika. Dette vil til gengæld udnytte investeringer på over 10 mia. EUR, udfylde hullerne i energiinfrastrukturen og dermed give virksomheder, skoler, hjem og hospitaler mulighed for at få den elektricitet, de har brug for.

Derudover er en anden indkaldelse af forslag rettet mod elektrificering af landdistrikter i skrøbelige stater (såsom Burundi, Liberia, Somalia og Mali) i øjeblikket under evaluering og vil give flere fordele i disse lande, hvor energibehovet er størst. Dette vil være det næste skridt for at sikre, at EU's bestræbelser på at levere bæredygtig energi, hvor der er mest brug for det, bærer frugt.

Baggrund

Finansieringen annonceret i dag er resultatet af en 'Call for Proposals', som er et EU-finansieringssystem, som gør det muligt for ngo'er, offentlige og private organisationer at modtage et tilskud til EU-finansiering baseret på deres forslag til et innovativt projekt.

reklame

De lande, der vil nyde godt af dette initiativ, er: Madagaskar, Burkina Faso, Senegal, Cameroun, Liberia, Tanzania, Sierra Leone, Eritrea, Rwanda. Europa-Kommissionen vil fremme yderligere 40 forslag modtaget – men ikke udvalgt – til private og offentlige donorer og udviklingsagenturer. Derfor kan listen over lande og antallet af landbefolkning, der nyder godt af resultaterne af indkaldelsen, stige yderligere.

Derudover leverer infrastrukturprojekter finansieret gennem vores innovative blandingsinstrumenter og den tekniske bistandsfacilitet, der er tilgængelig for alle afrikanske lande syd for Sahara, allerede resultater og bidrager til EU's støtte til bæredygtig energi for alle-mål.

På verdensplan har omkring 1.3 milliarder mennesker ingen adgang til elektricitet. Op mod en milliard flere har kun adgang til upålidelige elnet. Mere end 2.6 milliarder mennesker er afhængige af fast brændsel (dvs. traditionel biomasse og kul) til madlavning og opvarmning.

Et velfungerende energisystem, der forbedrer effektiv adgang til moderne energiformer, vil styrke mulighederne for de fattigste mennesker på kloden til at undslippe de værste konsekvenser af fattigdom. Adgang til energi giver folk midlerne til at skabe indkomst – og det skaber igen rigdom og nye markeder.

Mere information

Om EU's arbejde med bæredygtig energi for alle
For mere information om bæredygtig energi for alle
For mere information om Afrika-EU-topmødet

 

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending