Følg os

Helse

Ignorerer beviserne: Hindrer 'konventionel visdom' kampen mod rygning?

DEL:

Udgivet

on

Det er et spørgsmål, som Europa-Kommissionen tilsyneladende ikke er i stand til at besvare. Holdes kampagnen for at stoppe folk med at ryge cigaretter tilbage af en impuls om at forbyde alle tobaksvarer? Beviserne tyder på, at nikotinbaserede alternativer til rygning, såsom e-cigaretter, har en vigtig rolle at spille, skriver politisk redaktør Nick Powell.

Det store argument om cigaretrygning er faktisk slut. Ingen antyder stadig, at rygning ikke er en ekstremt skadelig aktivitet, og alle er enige om, at enhver, der stadig ryger, skal stoppe. Folk, der aldrig har røget, bør bestemt ikke starte, og det gælder især unge, som ikke burde få smag for nikotin fra e-cigaretter og andre erstatninger.

Desværre er der i nogle kredse en fristelse til at tage et spring fra den konsensus og komme med et argument, der svarer til at sige 'det hele er dårligt, så lad os forbyde det' eller i det mindste gøre det enormt dyrt gennem beskatning. Det skaber en forretningsmulighed for tobakssmuglere, især hvis rygere ikke engang tilbydes chancen for at skifte til meget sikrere erstatninger.

Men brigaden 'forbud alt' er blevet meget indflydelsesrig. Det Europæiske Sundheds- og Digitale Forvaltningsagentur indgik for nylig en kontrakt på 3 mio. EUR til støtte for at få mindst 95 % af befolkningen fra tobak inden 2040. Det eneste bud var fra et konsortium, der i en rådgivende rolle omfatter European Network for Smoking Forebyggelse (ENSP), som er imod alternative produkter.

ENSP afviser enhver interessekonflikt i at levere teknisk og videnskabelig ekspertise til konsortiet. Den svenske MEP Sara Skyttedal stillede imidlertid et spørgsmål til Europa-Kommissionen og spurgte, om den så nogen risiko for interessekonflikt ved at involvere ENSP. Hun udtalte, at det "lobbyer Kommissionen om tobakspolitik og går ind for et totalt forbud mod sikrere nikotinprodukter".

Det var et prioriteret spørgsmål, som Kommissionen forventes at besvare inden for tre uge. Den blev indsendt den 17. april, men uden svar offentliggjort ved udgangen af ​​maj. Kommissionen kan naturligvis pege på sit krav om, at alle interessekonflikter skal erklæres, og på sine regler om gennemsigtighed og åbenhed.

Sverige er det eneste medlemsland, hvor cigaretrygning er faldet til under 5 %, en præstation, der er blevet tilskrevet tilgængeligheden af ​​det traditionelle svenske alternativ snus. Det er et tobaksprodukt, der ikke er røget, men placeret under overlæben og har en meget lavere risiko for kræft, herunder mundkræft.

reklame

En anden svensk MEP, Jessica Polfjard, har opfordret til, at snus og andre orale produkter skal være tilgængelige i hele EU, som de er i Sverige. Hun sagde, at de ville "spille en vigtig rolle i at levere erstatninger for almindelige cigaretter og andre mere skadelige produkter".

I en nylig tale bekræftede administrerende direktør for Philip Morris International (PMI), Jacek Olczak, sit engagement i at få sit firma ud af cigaretbranchen, men bemærkede, at "jo hurtigere jeg går, jo flere folk råber ad mig". Han sagde, at PMI's mission var klar, "at reducere rygning ved at erstatte cigaretter med mindre skadelige alternativer", og tilføjede, at "cigaretter hører hjemme på museer".

Hr. Olczak sagde, at der ikke skulle tages fejl af det faktum, at folk, der aldrig har brugt tobak eller nikotin, især mindreårige, ikke bør bruge alternativer til cigaretter. "Og der er ingen tvivl om, at det at holde helt op; eller endnu bedre, aldrig at starte, er det bedste valg."

Men han argumenterede for, at det var på tide at se på eksempler fra den virkelige verden, såsom Sverige. Det blev anslået, at 350,000 rygedødsfald blandt mænd hvert år kunne have været undgået i resten af ​​EU, hvis det havde matchet Sveriges tobaksrelaterede dødelighed.

Efter at lignende opvarmede tobaksprodukter som svensk snus blev introduceret i Japan i 2014, var der et hidtil uset fald i voksne, der ryger cigaretter i løbet af de næste fem år. I Singapore, hvor røgfri alternativer er forbudt, er salget af cigaretter steget. "Ikke at tage en evidensbaseret beslutning om røgfrie produkter i dag er en beslutning med konsekvenser", konkluderede hr. Olczak.

Jancek Olczak holdt sin tale i London, hvor den britiske regering har opstillet en 'Swap to Stop'-politik, der har til formål at opnå et røgfrit England i 2030. Ministeren for primær pleje og folkesundhed, Neil O'Brien, har fastsat ud af en strategi, der retter sig mod rygere ved at fremme vaping, men også har til formål at stoppe e-cigaretter, der bliver brugt af børn.

En taskforce for handelsstandarder vil slå ned på ulovligt vape-salg, især til dem under 18, med £3 millioner til at finansiere et 'flyvende hold', der vil håndhæve loven. Der vil blive opfordret til dokumentation for at tackle ungdomsvaping. Der vil også være en høring om at tvinge cigaretproducenter til at give råd om at holde op i pakkerne.

I mellemtiden vil en million vaping-startsæt blive tilbudt voksne rygere, der får adgang til National Health Services rygestopordning. Fokus vil være på de dårligst stillede samfund. Gravide kvinder vil få et økonomisk incitament til at holde op med at ryge i form af indkøbskuponer til en værdi af op til 400 £.

Ministeren sagde, at den britiske regering ville "se på, hvor vi kan gå ud over, hvad EU's tobaksdirektiv tillod". Han udelukkede også et fuldstændigt forbud mod rygning for alle født efter en bestemt dato, idet han foretrak en tilgang baseret på "personligt valg og tilbud om hjælp".

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending