EU og #Kazakhstan-relationerne udvikler sig samarbejdsvilligt og giver en model for regionen, siger europæisk udsending

| Marts 18, 2019

Den Europæiske Union er Kasakhstans største udenlandske investor, og Kasakhstan er EUs nærmeste politiske og økonomiske partner blandt landene i Centralasien, mens samarbejdet mellem EU og Kasakhstan udvides inden for uddannelse, forskning, handel, transport, landbrug og miljøarbejde på mange områder, Den europæiske udsending i Astana sagde, skriver Saltanat Boteu.

Sven-Olov Carlsson

De officielle diplomatiske forbindelser mellem EU og Kasakhstan blev etableret i 1993, og siden da har EU ydet officiel udviklingsbistand til landet.

"Over 350-projekter på € 180 millioner [US $ 204.12 million] er blevet finansieret af EU, især med fokus på at styrke kapaciteten i regionale og lokale myndigheder, reform af retsvæsenet og menneskerettigheder," ambassadøren, Sven-Olov Carlsson (afbilledet), en erfaren svensk og europæisk diplomat, sagde i et interview. "I dag er Kasakhstan defineret som et" øvre midtindkomstland "og kvalificerer ikke længere for vores bilaterale bistand, så vores fokus skifter fra tidligere bilaterale programmer til kapacitetsopbygning af dem med en regional dimension."

EU og Kasakhstan underskrev deres udvidede partnerskabs- og samarbejdsaftale (EPCA) i december 2015. Aftalen er nu hoveddokumentet om forbindelserne mellem EU og Kasakhstan og udgør den retlige ramme for udvikling af bilaterale forbindelser på 29-nøglepolitiske områder, såsom politisk dialog, menneskerettigheder, energi, transport, miljø og klimaforandringer, beskæftigelse og sociale anliggender, kultur, uddannelse og forskning.

"EPCA er en såkaldt ny generation af aftale, som også fungerer som en model for fremtidigt samarbejde for andre lande. Det er ikke tilfældigt, at Kirgisistan og Usbekistan vil følge det kasakhiske eksempel og underskrive en lignende rammeaftale med EU. EPCA med Kasakhstan er blevet midlertidigt gennemført i næsten tre år [siden maj 2016] og giver et betydeligt løft til økonomiske og politiske bånd mellem EU og Kasakhstan, "siger Carlsson. Dokumentet er nu ratificeret af Kasakhstan, 25 ud af 28 EU-medlemsstater og er også blevet godkendt af Europa-Parlamentet. Den træder i kraft fuldt ud, når alle EU-medlemsstater ratificerer det.

Som en del af aftalen steg handelen mellem europæiske lande og Kasakhstan fra $ 2.2 mia. I 1999 til mere end $ 29.48 mia. I 2018.

"Det er en bemærkelsesværdig og fælles præstation, at EU i dag er Kasakhstans største udenlandske investor, og at Kasakhstan er den nærmeste økonomiske og politiske partner i regionen for EU," sagde han.

EU investerer aktivt i projekter for ungdom, især inden for uddannelse, videnskabelig forskning og udvikling af civilsamfundet.

"Et af de mest populære EU-programmer, Erasmus +, har allerede tilbudt næsten 2,000 stipendier til kasakhiske studerende og medarbejdere til at komme til at studere i Europa, og ca. 800 stipendier til europæiske studerende at studere i Kasakhstan. Vi har andre forskningsprogrammer med Nazarbayev Universitet og andre institutioner som en del af Horizon 2020, som også er meget lovende, "sagde ambassadøren.

Ifølge Carlsson er et af samarbejdsområderne mellem EU og Kasakhstan med det største potentiale transport og logistik.

"Der er vækstudsigter i de sektorer i Kasakhstans økonomi, hvor EU kan tilbyde avanceret teknologi og standarder. Vi ser allerede dette for eksempel i udviklingen af ​​jernbaner, og dette er i tråd med den nye forbindelsesstrategi for Europa og Asien og Kasakhstans egne ambitiøse planer som en "landbro" i Asien, "sagde han.

"I betragtning af økonomisk diversificering og dens store potentiale vil jeg også nævne landbrugssektoren, især agro-food processing, og mulighederne for bedre at udnytte Kasakhstans nærhed til de store markeder i sine naboer," tilføjede han.

Et andet område vedrører kvinders empowerment, især et program, der vil bringe afghanske kvinder til at studere hos kasakhiske og uzbekiske videregående uddannelsesinstitutioner og få professionel træning i begyndelsen af ​​dette år. Programmets første fase koster ca. € 2m (US $ 2.27m).

"Kasakhstan har henvendt sig til EU med en anmodning om at bidrage til fortsættelsen af ​​et $ 50m videregående uddannelsesprogram for 1,000 afghanske studerende på kasakhiske højere uddannelsesinstitutioner. EU reagerede ved at forberede et regionalt program med inspiration fra det kasakhiske program. Hensigten er at arbejde med FN's udviklingsprogram (UNDP) at gennemføre et projekt, der vil yde professionel træning til afghanske kvinder i både kasakhiske og uzbekiske videregående uddannelsesinstitutioner, "forklarede Carlsson.

Fra 2015 til 2018 lancerede EU to programmer for at bidrage til en bæredygtig økonomisk udvikling og forbedring af retssystemet i Kasakhstan. Den første var et program for € 7.1m (US $ 8.05m) på en grøn økonomimodel implementeret af UNDP. Sidstnævnte var et program for € 5.5m ($ 6.23m) for at reformere Kasakhstans retssystem.

I øjeblikket fokuserer EU på at hjælpe med at diversificere Kasakhstans økonomi og støtte nye muligheder for små og mellemstore virksomheder inden for innovationer. I fremtiden vil EU's samarbejde med Kasakhstan hjem mere om investeringer og udvikling af den private sektor.

"Landet vil fortsat drage fordel af regionale programmer som Central Asia Invest, SWITCH Asia og Investment Facility for Central Asia (IFCA) bidrag til investeringer og teknisk bistand medfinansieret af lån fra europæiske finansielle institutioner. Globale EU-programmer til støtte for menneskerettighedsfremme (EIDHR), civilsamfundsorganisationer og Erasmus + vil også fortsat være tilgængelige for Kasakhstan, siger Carlsson.

EU støtter samarbejde mellem centralasiatiske lande, der gennemfører regionale programmer og deling af EU-erfaring inden for regional fælles indsats. Europa-Kommissionen vedtog for nylig regionale programmer til € 90m (US $ 102.05m) for at støtte bæredygtig udvikling i Centralasien, sagde ambassadøren. Om sommeren vil EU offentliggøre den fornyede EU-strategi for Centralasien på det årlige EU-Centralasiens ministermøde i Bishkek, sagde Carlsson.

"Ud over at fremme handel og investeringer skal vi arbejde sammen for at understøtte inklusiv og bæredygtig udvikling i den regionale sammenhæng. Mange af de fælles udfordringer, som miljø, klimaændringer og vandforvaltning kræver bredere tilgange og tættere samarbejde mellem alle lande i Centralasien. EU er en stærk tilhænger og klar til at fremme sådant samarbejde, "sagde han.

"EU værdsætter Kasakhstans aktive rolle og støtte til et styrket samarbejde i Centralasien. Gennem de nye strategier for Centralasien og forbindelsen mellem Europa og Asien er EU forpligtet til at dele sine resultater og værdier med lande og folk i regionen ", konkluderede ambassadøren.

tags: , , ,

Boligtype: En forsiden, EU, Kasakhstan, Kasakhstan