Følg os

EF-Domstolen

Homoseksuelle asylansøgere kan udgøre en særlig social gruppe, der kan være forfulgt på grund af seksuel orientering

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

100000000000018500000211ABE42000I den sammenhæng kan eksistensen af ​​en fængselsstraf i oprindelseslandet, der sanktionerer homoseksuelle handlinger, udgøre en forfølgelseshandling i sig selv, forudsat at den faktisk anvendes.

I henhold til et europæisk direktiv1, som henviser til bestemmelserne i Genève-konventionen2, enhver person, som på grund af velbegrundet frygt for at blive forfulgt på grund af race, religion, nationalitet, tilhørsforhold til en bestemt social gruppe eller politisk holdning befinder sig uden for det land, hvori han er statsborger og er ude af stand til eller på grund af en sådan frygt, er uvillig til at benytte sig af det pågældende lands beskyttelse, kan kræve flygtningestatus. I den sammenhæng skal forfølgelseshandlingerne være tilstrækkelig alvorlige efter deres karakter eller gentagelse til at udgøre en alvorlig krænkelse af grundlæggende menneskerettigheder.

X, Y og Z er statsborgere i henholdsvis Sierra Leone, Uganda og Senegal. De søger flygtningestatus i Holland og hævder, at de har en velbegrundet frygt for at blive forfulgt i deres oprindelseslande på grund af deres seksuelle orientering. Homoseksuelle handlinger er en strafbar handling i disse tre lande og kan i visse tilfælde føre til alvorlige straffe, fra høje bøder til livsvarigt fængsel.

Det nederlandske Raad van State (Council of State, Nederlandene), som behandler sagerne i sidste instans, har spurgt Domstolen om vurderingen af ​​ansøgninger om flygtningestatus i henhold til direktivets bestemmelser. Den forelæggende ret spørger Domstolen, om tredjelandsstatsborgere, der er homoseksuelle, kan anses for at udgøre en »særlig social gruppe« i direktivets forstand. Endvidere ønsker den at vide, hvordan de nationale myndigheder bør vurdere, hvad der i den sammenhæng udgør en forfølgelseshandling mod homoseksuelle aktiviteter, og om kriminaliseringen af ​​disse aktiviteter i ansøgerens oprindelsesland, som kan føre til fængsling, er lig med forfølgelse.

I sin dom i dag finder Domstolen for det første, at det er ubestridt, at en persons seksuelle orientering er et kendetegn, der er så grundlæggende for hans identitet, at han ikke bør tvinges til at give afkald på den. I den forbindelse anerkender Domstolen, at eksistensen af ​​straffelove, der specifikt retter sig mod homoseksuelle, understøtter en konklusion om, at disse personer udgør en særskilt gruppe, som af det omgivende samfund opfattes som værende anderledes.

Men for at en krænkelse af grundlæggende rettigheder kan udgøre forfølgelse i Genève-konventionens forstand, skal den være tilstrækkelig alvorlig. Det er derfor ikke alle krænkelser af en homoseksuel asylansøgers grundlæggende rettigheder, der nødvendigvis vil nå denne grad af alvorlighed. I denne sammenhæng kan den blotte eksistens af en lovgivning, der kriminaliserer homoseksuelle handlinger, ikke anses for en handling, der berører ansøgeren på en måde, der er så væsentlig, at den når den grad af alvorlighed, der er nødvendig for at fastslå, at den udgør forfølgelse i direktivets forstand. En fængselsstraf, der ledsager en lovbestemmelse, som straffer homoseksuelle handlinger, kan dog udgøre en forfølgelseshandling i sig selv, forudsat at den faktisk anvendes.

Under disse omstændigheder, når en asylansøger påberåber sig, at der i sit oprindelsesland findes lovgivning, der kriminaliserer homoseksuelle handlinger, er det op til de nationale myndigheder at foretage en undersøgelse af alle relevante kendsgerninger vedrørende dette oprindelsesland, herunder dets love og bestemmelser. og måden, hvorpå de anvendes. Ved gennemførelsen af ​​denne undersøgelse skal disse myndigheder navnlig afgøre, om den fængselsstraf, der er fastsat i denne lovgivning, anvendes i praksis i ansøgerens oprindelsesland.

reklame

Med hensyn til, om det er rimeligt at forvente, at en asylansøger for at undgå forfølgelse skal skjule sin homoseksualitet i sit hjemland eller udvise tilbageholdenhed med at udtrykke den, svarer Domstolen, at det ikke er tilfældet. Domstolen finder, at at kræve, at medlemmer af en social gruppe, der deler den samme seksuelle orientering, skal skjule denne, er uforeneligt med anerkendelsen af ​​en egenskab, der er så grundlæggende for en persons identitet, at de pågældende personer ikke kan kræves at give afkald på den. Derfor kan en asylansøger ikke forventes at skjule sin homoseksualitet i sit hjemland for at undgå forfølgelse.

En præjudiciel anmodning giver medlemslandenes domstole og tribunaler mulighed for i tvister, der er blevet indbragt for dem, at forelægge spørgsmål til Domstolen om fortolkningen af ​​EU-retten eller gyldigheden af ​​en EU-retsakt. Domstolen afgør ikke selv tvisten. Det tilkommer den nationale ret at afgøre sagen i overensstemmelse med Domstolens afgørelse, som ligeledes er bindende for andre nationale domstole, for hvilke et lignende spørgsmål rejses.

fuldtekst af dommen offentliggøres på CURIAs hjemmeside på afsigelsesdagen.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending