Følg os

Medarbejder kultur

Tale - Kreativt Europa: Investering i republikken ideer og vilje til fornyelse

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

androulla-vasiliouUddannelse, kultur, flersprogethed og ungdomskommissær Androulla Vassiliou (billedet).

Hr. Formand,

Minister Birutis,

reklame

Mine damer og herrer,

Kære venner,

Jeg er glad for at byde dig velkommen til Det Europæiske Kulturforum. Vores toårige rendezvous er vokset og bliver en del af den kulturelle dagsorden i Bruxelles.

reklame

Tak fordi du er her så mange! Det er et opmuntrende tegn.

Da jeg først talte til Det Europæiske Kulturforum for to år siden, husker jeg, at nogle satte spørgsmålstegn ved, hvordan kultur ville finde sin plads i vores Europa 2020-dagsorden. I dag har kultur og de sektorer, den repræsenterer, deres plads på vores dagsorden, og deres potentiale for vækst og job anerkendes.

I de sidste år har vi arbejdet sammen om at opstille en strategisk vision, sikre tilstrækkelig finansiering og fortsætte med at udvikle et lovgivningsmæssigt miljø til fordel for kreativitet og innovation.

Vores dialog og samarbejde har givet frugt. For første gang har vi en omfattende strategi for de kulturelle og kreative sektorer med den meddelelse, vi vedtog sidste år.

Næste år vil vi have Creative Europe på plads, det nye program for de kulturelle og kreative sektorer i de næste syv år, der styrkes med en ny lånegarantifacilitet for kulturelle og kreative operatører og et samlet øget budget.

Jeg siger ikke, at vi er, hvor vi skal være. Der er stadig meget at gøre, og udfordringerne er mange. Men jeg håber, at vi bevæger os i den rigtige retning.

Præsident Barroso fangede meget godt de forskellige niveauer, hvor kultur er central i det europæiske projekt, nu mere end nogensinde. [Tak for dine opmuntrende ord og din tilstedeværelse i dag, hr. Præsident.]

Efter min tur vil jeg tage et par minutter på at fremhæve de aktuelle udfordringer, og hvad jeg ser som prioriteter for fremtiden.

Lad mig starte med udfordringerne. Finanskrisen kræver fortsat en høj pris på Europas økonomier og borgere. Det har også påvirket de kulturelle og kreative sektorer. Vi ser en bekymrende tendens blandt budgetmyndigheder, der ser på kunst og kultur som en luksus og en pris snarere end som en investering. Som præsident Barroso argumenterer jeg for, at kultur er en nødvendighed, og jeg opfordrer alle til at arbejde sammen for at bekræfte kulturens og kreativitetens bidrag til vores økonomi og vores samfund.

Nu mere end nogensinde skal støtte til de kulturelle og kreative sektorer være strategisk. Hvis vi ønsker at udnytte potentialet i kulturelle og kreative sektorer for vækst og job, er vi nødt til at gøre fremskridt på forskellige fronter, fra tilpasning af færdigheder til adgang til finansiering.

Vores støtte skal have en strukturerende effekt.

Det nye Creative Europe-program er bygget til netop det. Kreativt Europa vil åbne internationale muligheder og publikum for kunstnere og fagfolk i sektoren ved at etablere bæredygtige netværk, støtte nye talenter og lette adgangen til finansiering.

Støtte til kultur skal være en del af integrerede strategier for udvikling på alle niveauer: lokalt, regionalt, nationalt. Strukturfondene er der for at støtte smarte investeringer. Det er altafgørende, at denne mulighed ikke går glip af kultur. Fra min side adresserede jeg sidste maj et brev til EU-ministre med ansvar for strukturfondene, hvor jeg understregede potentialet i kulturelle og kreative sektorer for vækst og udtrykte håb om, at dette potentiale vil blive taget behørigt hensyn til de operationelle programmer for perioden 2014-2020. Jeg benytter lejligheden til at invitere jer alle til at gøre lokale, regionale og nationale myndigheder opmærksomme på at foretage smarte og sunde investeringer i kultur. Nu er det tid til at handle!

"Ikke alt, der kan tælles, tæller, og ikke alt, der tæller, kan tælles", sagde Einstein. Det ved vi godt. Det er dog rigtigt, at politiske forslag, især i tider med økonomisk nedskæring, skal understøttes af sunde beviser. Kultur er ingen undtagelse - og dette underminerer på ingen måde dens iboende værdi som et offentligt gode.

For at skabe en overbevisende argumentation for kultur er vi nødt til at fremlægge systematiske, omfattende og overbevisende beviser for dets bidrag til økonomien og samfundet. Du vil have en chance for at diskutere om disse spørgsmål mere detaljeret senere i dag. Du vil også høre fra Mr. Ristori om et nyt initiativ til at igangsætte en proces, der involverer beslutningstagere, repræsentanter for de kulturelle og kreative sektorer og forskere for at identificere den nødvendige videnskabelige støtte til fuldt ud at udnytte potentialet i disse sektorer til vækst og job. Jeg støtter fuldt ud dette initiativ og ser frem til nogle konkrete resultater, der kan udvikle overarbejde.

Dette er vigtigt arbejde og vedrører ikke kun data og statistikker. Det vedrører også publikum og kulturel deltagelse. Kulturinstitutioner skal undersøge målgruppernes behov korrekt og opbygge et fællesskab af tilhængere.

Og det er et presserende spørgsmål. Virkningerne af krisen når dybt og bredt i vores samfund. Vi offentliggør i dag en Eurobarometer-undersøgelse, hvis resultater afslører en direkte sammenhæng mellem deltagelse i kultur og den nationale økonomiske situation. Kulturel deltagelse er faldende i hele Europa, og effekten er stærkest i de lande, der er hårdest ramt af krisen.

Alle kan tabe, hvis en sådan alarmerende tendens fortsætter, hvorimod alle kan vinde på et blomstrende kreativt økosystem.

Kultur gør os "borgere af idérepublikken" - at låne den store græske digter Konstantine Kavafis 'ord.

Kultur er redskabet til vores fælles værdier, vores arv fra fortiden og vores ansvar for fremtiden. Kultur kan helt sikkert give næring til 'en ny fortælling for Europa'. Jeg slutter mig til præsident Barroso i at opfordre kulturbefolkningen til at udvikle en positiv diskurs og hjælpe med at imødegå fænomener med ekstremisme og fremmedhad, der opstår i forskellige dele af Europa i dag.

Kære venner,

Da det i det væsentlige er det sidste forum, hvor jeg deltager som EU-kommissær med ansvar for kultur, tillader jeg at lukke min erklæring med nogle tanker om områder med særlig opmærksomhed i de kommende måneder.

Kulturarv er blandt de stærkeste aktiver for Europa. Dette reservoir med vækst og social samhørighed udforskes ikke på en optimal måde. Vi skal se nøje på dette potentiale og tage de udfordringer op, som vores kulturarv står over for med hensyn til miljømæssige risici, tilpasning af færdigheder og den digitale revolution.

Kultur og eksterne forbindelser: vi har gjort fremskridt, men er vi der, hvor vi skulle være? EU-institutioner, medlemsstater og civilsamfundet har gentagne gange opfordret til en mere strategisk tilgang til kulturens rolle i vores forbindelser med tredjelande. Vi skal bygge på den voksende bevidsthed om, at kultur er vores bedste aktiv for at fremme et positivt og forskelligartet image af EU i udlandet.

Fra kulturelt samarbejde til kulturelt diplomati og blødt diplomati er vi nødt til at forstå potentialet. At opbygge synergier, samle ressourcer, udarbejde fælles strategier over for strategiske partnere er nogle måder at udforske.

Sikre et mulig miljø for europæiske kunstnere og kulturfagfolk, hvor de med rette kan skabe og arbejde. Forbedring af lovgivningsrammen kræver naturligvis horisontal handling på EU-plan og samarbejde med medlemslandene. Dette gælder især inden for copyright. Jeg håber, at vi fortsat vil stille de rette betingelser for at gøre det muligt for europæiske kulturindustrier og skabere at levere kvalitetsindhold og udvikle nye tjenester, især i den digitale sammenhæng.

Kære venner,

Som Eugene Ionesco engang sagde: 'I kunstens og tankehistorien har der altid været et "levende vilje til kultur" i hvert levende øjeblik af kultur.

Jeg håber, at dette års kulturforum vil være endnu en lejlighed til at teste denne "vilje til fornyelse" ved at gøre status over fremskridt og udfordringer.

Vi har forfulgt det samme mål i de sidste fire år: at styrke kulturens og kreativitetens plads på den europæiske dagsorden og sikre, at alle dem, der bor i EU, kan nyde og deltage i kulturen. Jeg takker dig for dit samarbejde og din dedikation og ønsker dig stimulerende diskussioner i løbet af de næste to dage og en kontinuerlig 'vilje til fornyelse'.

Tak.

Medarbejder kultur

Kommissionen lancerer Creative Europe-opfordringer til at støtte kultur- og kreative sektorer

Udgivet

on

Kommissionen har iværksat de resterende opfordringer til kultur og kreative sektorer inden for kulturområdet Creative Europe-programmet, der stiller et samlet beløb på 88 mio. EUR til rådighed. Dette budget dækker europæiske samarbejdsprojekter inden for kultur, udbredelse og øget mangfoldighed af europæiske litterære værker og vil give uddannelse og opførelsesmuligheder for unge musikere.

Innovation, forskning, kultur, uddannelse og ungdomskommissær Mariya Gabriel sagde: ”Kultur og skabelse er livlige sektorer, der er hårdt ramt af pandemien. Nu hvor begrænsningerne løftes, er det tid til at fokusere på bæredygtig genopretning af kulturelle aktiviteter og spillesteder. Creative Europes budget for de næste syv år er steget markant, og i år vil der allerede blive stillet 88 mio. EUR til rådighed til at støtte kunstnere, forfattere og kunstnere igen i forbindelse med publikum i hele Europa. Jeg opfordrer alle parter til at kontrollere betingelserne for opkaldene og bruge denne mulighed. ”

Opfordringerne fokuserer blandt andet på europæisk kunstnerisk samarbejde og innovation på emner som publikumsengagement, digital samhørighed digitalisering og bidrag til European Green Deal. Opkaldet til europæiske platforme vil specifikt bidrage til at øge synligheden, programmeringen og promoveringen af ​​nye kunstnere. Interesserede organisationer kan nu indsende ansøgninger med tidsfrister fra slutningen af ​​august til slutningen af ​​september afhængigt af opkaldene. Flere oplysninger og vejledning til de forskellige opkald er tilgængelige på denne webside.

reklame

Læs

Medarbejder kultur

Kreativt Europa: Over 2 mia. EUR til støtte for genopretning, modstandsdygtighed og mangfoldighed i kulturelle og kreative sektorer

Udgivet

on

Kommissionen har iværksat nye aktioner til støtte for de kulturelle og kreative sektorer i og uden for Europa efter vedtagelsen af ​​den første årlige arbejdsprogram af det Kreative Europa 2021-2027. I 2021 tildeler Creative Europe et hidtil uset budget på omkring 300 millioner euro til at hjælpe kulturelle fagfolk og kunstnere til at samarbejde på tværs af discipliner og grænser for at finde flere muligheder og nå nye målgrupper.

Vedtagelsen danner grundlaget for de første indkaldelser af forslag under det nye program. Disse opkald vil være åbne for alle organisationer, der er aktive i de relevante kulturelle og kreative sektorer. Det samlede syvårige budget på € 2.4 mia. Er steget med 63% i forhold til det foregående. Det Kreative Europa har også til formål at øge konkurrenceevnen i den kulturelle sektor og samtidig støtte deres bestræbelser på at blive grønnere, mere digital og mere inkluderende. Der lægges særlig vægt på at styrke modstandsdygtigheden og genopretningen af ​​de kulturelle og kreative sektorer i lyset af pandemien.

Innovation, forskning, kultur, uddannelse og ungdomskommissær Mariya Gabriel sagde: ”Over 8 millioner mennesker i hele EU arbejder i en kulturel aktivitet. Kultur kender ingen grænser og ingen nationaliteter. Kunst repræsenterer et vindue til verden og bidrager til at bygge broer blandt os alle. På et tidspunkt, hvor museer, biografer, kulturarvsteder, teatre alle begynder at genåbne, vil jeg gentage Kommissionens støtte til den kulturelle og kreative sektor. Med et øget budget vil Creative Europe stræbe efter at styrke sektorernes genopretning og samtidig fremme den enorme mangfoldighed og kreativitet, de tilbyder os. ”

Kommissær for det indre marked, Thierry Breton, sagde: "Kunstnerisk og kreativt udtryk er kernen i de kulturelle og kreative industrier og vores europæiske identitet. Det genoplivede kreative Europa-program vil give et boost til europæiske historier, der resonerer globalt og nærer Europas skabere, producenter , distributører og udstillere, der er så hårdt ramt af pandemien. Ved at støtte samarbejde på tværs af værdikæden og sproglige grænser samt nye innovative forretningsmodeller vil MEDIA styrke et levende og kulturelt forskelligt audiovisuelt økosystem. For første gang og på et tid med voksende trusler mod mediepluralisme vil det Kreative Europa også fremme en sund og bæredygtig nyhedsmediesektor i hele Unionen. ”

A pressemeddelelse er tilgængelig online.

Læs

Medarbejder kultur

EU boost for kultur

Udgivet

on

MEP'er har godkendt det største budget nogensinde for EU's kultur- og kreative sektorer - 2.5 mia. Euro for 2021-2027. Samfund 

Kreativt Europa er det eneste EU-program, der udelukkende understøtter kultur- og audiovisuelle sektorer. Efter en hård periode for kunstnere og hele sektoren på grund af begrænsninger i forbindelse med COVID-19-pandemien blev Parlamentet og Rådet enige om et budget på 2.5 mia. EUR for 2021-2027 i december 2020. MEP'er godkendte aftalen under plenarmødet i maj 2021.

Bedre reaktion på forskellige sektorer og deres behov

reklame

For at være i stand til at respektere forskellige sektorers specifikke karakter og reagere bedre på deres behov er Creative Europe opdelt i tre forskellige tråde:

Medarbejder kultur fokuserer på netværk, tværnationalt og tværfagligt samarbejde i kulturelle og kreative sektorer og fremmer en stærkere europæisk identitet og værdier med særlig opmærksomhed for musikbranchen, som forhandlet af MEP'er.

medier er dedikeret til at stimulere grænseoverskridende samarbejde, mobilitet og innovation øge synligheden af ​​europæiske audiovisuelle værker i det nye miljø og gør det attraktivt for forskellige målgrupper, især unge mennesker.

reklame

Tværsektorielt sigter mod at tilskynde til innovation, støtte tværsektorielle projekter, udveksling af bedste praksis og løse fælles udfordringer. Creative Europe støtter også: 

  • Europæiske kulturarvsmærke 
  • Europæiske kulturarvsdage 
  • Europæiske priser for musik, litteratur, arv og arkitektur  
  • Europæiske kulturhovedstæder  
Støtte til aktiviteter med EU-merværdi

Det Kreative Europa vil støtte aktiviteter, der fremmer fælles EU-rødder, kulturel mangfoldighed og grænseoverskridende samarbejde.

Fremme af inklusion og ligestilling mellem kønnene

MEP'er sikrede fokus på inklusion og ligestilling mellem kønnene, fremme deltagelse af mennesker, der lever med handicap, mindretal og personer med dårligt stillede baggrunde, samt støtte kvindeligt talent.

Kreativt Europa 

Læs
reklame
reklame
reklame

trending