Følg os

Beskæftigelse

Sæsonarbejdere uden for EU: EP/Rådet aftale om bedre sociale rettigheder og vilkår

DEL:

Udgivet

on

arton286-3ea93Sæsonarbejdere uden for EU vil få bedre arbejds- og levevilkår, herunder en mindsteløn og ordentlig bolig, i henhold til et lovudkast, som foreløbigt er blevet godkendt af Parlamentet og Rådets formandskab og støttet af de nationale regeringer tirsdag. Disse regler, der både har til formål at standse udnyttelsen og forhindre, at midlertidige ophold bliver permanente, skal til afstemning i plenum i januar 2014. Europa-Kommissionen anslår, at over 100,000 sæsonarbejdere fra tredjelande kommer til EU hvert år.

"Vi er endelig blevet enige om et direktiv, der håndterer midlertidig, lovlig migration og sikrer beskyttelse af arbejdstagere mod udnyttelse. Det vil være et stærkt værktøj til at sikre humane forhold for lavtlønsarbejdere, modvirke underbud og gavne gode arbejdsgivere,” sagde parlamentets ordfører Claude Moraes (S&D, UK) om kompromiset.

Disse regler, som er de første, der er vedtaget på EU-plan om sæsonarbejde, vil ikke påvirke medlemslandenes ret til at bestemme, hvor mange sæsonarbejdere de tillader ind. Medlemsstaterne vil også frit kunne udvide definitionen af ​​"sæsonarbejde" ud over traditionelt turisme- og landbrugsarbejde såsom frugtplukning, forudsat at de konsulterer arbejdsmarkedets parter, hvor det er relevant, og sikrer, at alle de definerede aktiviteter har et "sæsonbestemt aspekt".

Arbejdskontrakt og anstændig bolig

Enhver ansøgning om at komme ind i EU som sæsonarbejder skal indeholde en arbejdskontrakt eller et bindende jobtilbud, der specificerer væsentlige ting som løn og arbejdstid, lyder den aftalte tekst. På MEP'ers anmodning vil den også indeholde dokumentation for, at arbejderen vil have passende bolig. Hvor boligen er arrangeret af arbejdsgiveren, må huslejen ikke være for høj eller automatisk trækkes i en arbejders løn, lyder den aftalte tekst.

Ligebehandling

Aftalen siger, at sæsonarbejdere uden for EU vil have samme rettigheder som EU-borgere med hensyn til minimumsarbejdsalder, løn, afskedigelse, arbejdstider, ferier og krav til sundhed og sikkerhed. De vil også have ret til at melde sig ind i en fagforening og have adgang til social sikring, pensioner, uddannelse, rådgivning om sæsonarbejde, der tilbydes af arbejdsformidlinger og andre offentlige tjenester, bortset fra almene boliger.

Teksten siger også, at arbejdsgivere kan betale arbejdernes sygeforsikring og rejseomkostninger fra oprindelsesstedet til arbejdsstedet og omvendt.

reklame

Arbejdstilladelsens varighed

Hvert medlemsland vil være forpligtet til at fastsætte en maksimal opholdstid for sæsonarbejdere, som kan være mellem 5 og 9 måneder over en 12 måneders periode. Sæsonarbejdere vil kunne forlænge deres kontrakter eller skifte arbejdsgiver inden for denne grænse.

Enklere procedurer for returnering af ansøgere

De nye regler vil forenkle og fremskynde procedurer, der giver sæsonarbejdere uden for EU mulighed for at flytte mellem tredjelande og EU med henblik på midlertidigt ophold og arbejde. Dette kan gøres ved at fremskynde procedurerne for tilbagesendelse af ansøgere, give dem fortrinsret til optagelse eller udstede flere sæsonarbejdertilladelser på én gang.

Sanktioner, inspektioner og klager

Arbejdsgivere, der bryder deres forpligtelser, vil blive udsat for "effektive, forholdsmæssige og afskrækkende" sanktioner og skal kompensere den pågældende sæsonarbejder. Underleverandører kan også få bøder. Arbejdsgivere kan også få forbud mod at søge sæsonarbejdere.

Medlemsstaterne vil blive forpligtet til at forhindre ethvert muligt misbrug af disse regler, blandt andet ved at udføre inspektioner i overensstemmelse med national lovgivning.

Næste skridt

Den aftalte tekst vil blive sat til afstemning i Civil Liberties Committee den 14. november, og et plenarmøde er i øjeblikket planlagt til januar 2014. Hvis de nye regler bliver godkendt, vil medlemslandene have to et halvt år til at sætte dem i kraft.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending