Følg os

Voksenuddannelse

Kommissionen træffer foranstaltninger for at forbedre livslang læring og beskæftigelsesegnethed

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

På det sociale topmøde i Porto i maj hilste EU's ledere målet på EU-niveau om, at 60 % af alle voksne skal deltage i uddannelse hvert år inden 2030. I dag har Kommissionen taget et vigtigt skridt i at hjælpe medlemsstaterne med at nå dette mål ved at fremlægge forslag for Rådets anbefalinger om individuelle læringskonti og om mikrolegitimationsoplysninger, som annonceret i Færdighedsagenda og i Kommunikation i det europæiske uddannelsesområde af 2020.

Et stærkt kvalifikationssæt åbner muligheder for individer, giver et sikkerhedsnet i usikre tider, fremmer inklusion og social fremgang og giver økonomien den kvalificerede arbejdsstyrke, der er nødvendig for at vokse og innovere. Succesen med både den digitale og grønne omstilling afhænger af medarbejdere med de rette kompetencer. COVID-19-pandemien accelererede yderligere behovet for omskoling og opkvalificering af arbejdsstyrken for at tilpasse sig det skiftende arbejdsmarked og imødekomme efterspørgslen i forskellige sektorer.

Men for få mennesker deltager i regelmæssige læringsaktiviteter efter deres indledende uddannelse, da de ofte mangler økonomiske ressourcer eller tid til at forbedre og lære nye færdigheder eller ikke er bevidste om læringsmuligheder og deres fordele. For eksempel kræves der et vist niveau af digitale færdigheder i over 90 % af de nuværende job og i næsten alle sektorer, men alligevel havde kun 56 % af de voksne grundlæggende digitale færdigheder i 2019.

De to nye forslag, der er vedtaget i dag om individuelle læringskonti og om mikrolegitimation, vil hjælpe med at tackle disse udfordringer ved at åbne flere muligheder for, at folk kan finde læringstilbud og beskæftigelsesmuligheder.

Individuelle læringskonti

Kommissionens forslag har til formål at sikre, at alle har adgang til relevante uddannelsesmuligheder, der er skræddersyet til deres behov, gennem hele livet og uafhængigt af, om de er ansat i øjeblikket eller ej.

Med henblik herpå adresserer den foreslåede rådshenstilling de største flaskehalse for folk til at begynde på uddannelse i dag - motivation, tid og finansiering - ved at bede medlemslandene sammen med arbejdsmarkedets parter om at:

reklame
  • Opret individuelle læringskonti og giv uddannelsesrettigheder til alle voksne i den erhvervsaktive alder;
  • definere en liste over arbejdsmarkedsrelevante og kvalitetssikrede uddannelser, der er støtteberettigede fra de enkelte læringskonti og gøre den tilgængelig via et digitalt register, fx fra en mobil enhed, og;
  • tilbyde muligheder for karrierevejledning og validering af tidligere erhvervede færdigheder, samt betalt uddannelsesorlov.

Det innovative ved dette forslag er, at det sætter individet direkte i centrum for kompetenceudvikling. Det opfordrer også medlemslandene til at modulere finansieringen efter den enkeltes behov for uddannelse.

Mikro-legitimationsoplysninger

Mikrolegitimationsoplysninger bekræfter læringsresultaterne efter en lille læringserfaring (f.eks. et kort kursus eller træning). De tilbyder en fleksibel, målrettet måde at hjælpe folk med at udvikle den viden, færdigheder og kompetencer, de har brug for til deres personlige og professionelle udvikling.

Kommissionens forslag søger at få mikrolegitimationsoplysninger til at fungere på tværs af institutioner, virksomheder, sektorer og grænser. Med henblik herpå bør medlemsstaterne blive enige om:

  • En fælles definition af mikrolegitimationsoplysninger;
  • standardelementer til deres beskrivelse, og;
  • nøgleprincipper for deres design og udstedelse.

Målet er at sikre, at mikrolegitimationsoplysninger er af høj kvalitet og udstedes på en gennemsigtig måde for at opbygge tillid til det, de certificerer. Dette bør understøtte brugen af ​​mikrolegitimationsoplysninger for elever, arbejdere og jobsøgende, som kan drage fordel af dem. Forslaget indfører også anbefalinger om mikrolegitimation i uddannelse og erhvervsuddannelse og i arbejdsmarkedspolitikker. Dette skulle sætte folk i stand til at lære nye eller yderligere færdigheder på en skræddersyet måde, inklusive for alle. Den europæiske tilgang til mikrolegitimationsoplysninger er et nøgleflagskib for at opnå en Det europæiske uddannelsesområde inden 2025. De kan indgå i det læringstilbud, der indgår i individuelle læringsregnskaber.

Vicepræsident Margaritis Schinas, der promoverer den europæiske livsstil, sagde: "Færdigheder og kompetenceudvikling er nøglen til en succesfuld karriere, inklusion og integration. De hjælper mennesker med at tilpasse sig forandringer, trives og bidrage. Kompetencer er også afgørende for vækst. Dagens forslag sikrer, at uddannelse kan finde sted når som helst i livet, og at den er fleksibel og tilgængelig for alle. Dette er et fantastisk skridt til at inkludere flere mennesker i lærings- og træningsmuligheder, uden at efterlade nogen."

Kommissær for innovation, forskning, kultur, uddannelse og unge, Mariya Gabriel, sagde: "For at sikre en retfærdig overgang er det afgørende, at alle har adgang til fleksible, modulære og tilgængelige lærings- og træningsmuligheder, uanset deres personlige forhold. Den europæiske tilgang til mikrolegitimationsoplysninger vil lette anerkendelsen og valideringen af ​​disse læringserfaringer. Det vil styrke højere uddannelses-, erhvervsuddannelses- og erhvervsuddannelsesinstitutioners rolle i at gøre livslang læring til en realitet i hele EU og fremme deres tilgængelighed for en mere forskelligartet gruppe af lærende."

Kommissær for job og sociale rettigheder Nicolas Schmit sagde: "Uddannelse og træning bør ikke stoppe, når du forlader skolens porte. Nu mere end nogensinde har folk brug for at udvikle deres færdigheder gennem deres professionelle liv for at imødekomme kravene fra et hurtigt skiftende arbejdsmarked. Kommissionens forslag om individuelle læringskonti og mikrolegitimationsoplysninger vil hjælpe os med at nå målet i handlingsplanen for den europæiske søjle for sociale rettigheder om, at 60 % af alle voksne deltager i uddannelse hvert år inden 2030. Vi skal gøre alvor af livslang læring i Europa. Det er den bedste investering og er positivt for arbejdere, arbejdsgivere og økonomien som helhed.”

Næste trin

Forslagene vil blive forhandlet med medlemslandene. Når den er vedtaget af Rådet, vil Kommissionen støtte medlemsstaterne, arbejdsmarkedets parter og relevante partnere med at gennemføre disse råds henstillinger. Rapportering og overvågning af individuelle læringskonti vil blive udført som en del af det europæiske semesters cyklus.    

Baggrund

Retten til uddannelse og livslang læring er forankret i Europæisk søjle for Sociale Rettigheder (princip 1). Alle mennesker bør have kontinuerlig adgang til kvalitetsuddannelse og -uddannelse og et udvalg af muligheder for kompetenceudvikling, der afspejler deres behov til enhver tid. Kompetencer er byggestenene i individers succes på et arbejdsmarked og samfund i stadig forandring.

Ved Det sociale topmøde i Porto og Det Europæiske Råd i juni glædede lederne sig over EU's overordnede mål for 2030, som er fastsat af handlingsplanen for den europæiske søjle for sociale rettigheder. Dette omfatter målet om, at 60 % af alle voksne skal deltage i træning hvert år inden 2030. Dette er en del af de overordnede mål for handlingsplanen for den europæiske søjle for sociale rettigheder. Men fra 2016 er kun 37 % engageret i årlig træning hvert år med små vækstrater registreret før. Hvis de tendenser fortsætter, vil de opstillede ambitioner ikke blive indfriet, hvorfor disse initiativforslag på som de enkelte læringsregnskaber og mikrolegitimationer er vigtige. De forslag, der fremlægges i dag, opfordrer medlemsstaterne til at arbejde i partnerskab med arbejdsmarkedets parter og de berørte parter for at gøre opkvalificering og omskoling til en realitet for alle.

Forslagene til Rådets henstilling om individuelle læringskonti og Rådets henstilling om mikrobeviser for livslang læring og beskæftigelsesegnethed er de sidste af de tolv flagskibsaktioner, der er annonceret i Eeuropæisk færdighedsdagsorden og Den europæiske søjle for handlingsplan for sociale rettigheder. Den europæiske tilgang til mikrolegitimationsoplysninger er også et centralt flagskib for opnå et europæisk uddannelsesområde inden 2025.

Mere information

Spørgsmål og svar: ILA og mikrolegitimationsoplysninger

Factsheet

Kommissionens forslag til Rådets henstilling om individuelle læringskonti

Kommissionens forslag til Rådets henstilling om mikrobeviser for livslang læring og beskæftigelsesegnethed

Den europæiske færdighedsdagsorden

Europæisk søjle for Sociale Rettigheder

Meddelelse om at opnå et europæisk uddannelsesområde inden 2025

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending