Følg os

Økonomi

Færdiggørelse EU bankunion: Europa-Parlamentet stemmer på tre centrale lovtekster

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

euro_mønter_og_sedler_shutterstockSiden starten på finanskrisen har EU og dens medlemslande engageret sig i en grundlæggende revision af bankregulering og -tilsyn. Efterhånden som finanskrisen udviklede sig og blev til euroområdets gældskrise i 2010/11 blev det klart, at for de lande, der delte en valuta, skulle der gøres mere, især for at bryde den onde cirkel mellem banker og nationale finanser.

I juni 2012 blev stats- og regeringscheferne enige at skabe en bankunion at centralisere leveringen af ​​EU-dækkende regler for euroområdet (og eventuelle ikke-euromedlemsstater, der ønsker at tilslutte sig).

Alle tekster, som bankunionen bygger på, er nu i kraft eller skal vedtages af Europa-Parlamentet på dets næste plenarmøde. De vil blive suppleret med en mellemstatslig aftale, der skal underskrives af medlemslandene i maj.

Den 15. april vil Europa-Parlamentet stemme om disse tre nøgletekster for at afslutte det lovgivningsarbejde, der understøtter bankunionen.

  • Direktivet om inddrivelse og afvikling af banker (BRRD) - Ordfører Gunnar Hökmark
  • (Omarbejdet) direktiv om indskudsgarantiordninger (DGS) - Ordfører Peter Simon
  • Forordning om den fælles afviklingsmekanisme (SRM) Ordfører Elisa Ferreira

Ved denne lejlighed vil kommissær Barnier deltage i en pressekonference sammen med de tre ordførere.

Baggrund

Den gennemgribende reform af den europæiske banksektor har til formål at gøre den mere robust og modstandsdygtig, at reducere virkningen af ​​potentielle bankkonkurser og sikre, at den finansielle sektor er til tjeneste for realøkonomien.

reklame

Krisen i euroområdet fremhævede den potentielt onde cirkel mellem banker og statsgæld. Behovet for en bedre styret og dybere økonomisk og monetær union for, at en fælles valuta kan fungere i det lange løb blev klart. For at den cirkel kan brydes, er en mere robust finansiel sektor ikke nok. Især for lande, der deler en valuta, er det nødvendigt med en dybere, mere integreret tilgang - grundlæggende sikring af centraliseret levering af reglerne for alle 28 medlemsstater.

Det er grunden til, at stats- og regeringschefer forpligtede sig til en bankunion i juni 2012. Visionen blev videreudviklet i Europa-Kommissionens plan for økonomisk og monetær union i november 2012.

Den første del af bankunionen er nu på plads med den fælles tilsynsmekanisme: ECB vil være den ultimative tilsynsførende for alle 6,000 banker i euroområdet fra efteråret 2014. I mellemtiden en omfattende vurdering af bankernes finansielle sundhed bliver udført.

Den 15. april skal Europa-Parlamentet vedtage anden del af bankunionen, den fælles afviklingsmekanisme, som vil gøre det muligt at håndtere bankkriser mere effektivt, sammen med to lovforslag, som bankunionen bygger på det omarbejdede direktiv om indskudsgarantiordning og direktivet om inddrivelse og afvikling af banker.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending