Følg os

Europa-Parlamentet

Serbien og Kosovo skal arbejde for at deeskalere situationen i det nordlige Kosovo 

DEL:

Udgivet

on

MEP'er siger, at den serbiske regering fører en meget farlig politik med hensyn til Kosovo og dets vestlige partnere, i en resolution vedtaget i sidste uge, plenarmøde, KATASTROFE.

Teksten, der er vedtaget ved håndsoprækning, fordømmer på det stærkest mulige "det hæslige og feje terrorangreb på kosovanske politibetjente udført af velorganiserede serbiske paramilitære" i Banjska/Banjskë den 24. september 2023 og opfordrer alle sider til at deeskalere situationen i det nordlige Kosovo.

MEP'er følger nøje de igangværende undersøgelser foretaget af de kosovanske myndigheder og opfordrer Serbien til fuldt ud at samarbejde og bringe de ansvarlige for angrebet, som i øjeblikket opholder sig i Serbien, for retten, herunder at lette deres udlevering til Kosovo.

Serbiens farlige politik med hensyn til Kosovo og dets vestlige partnere

Aggressiv militær adfærd sammen med radikaliserede politiske budskaber i Serbien og stærke indikationer på den serbiske stats involvering i den seneste politiske vold i det nordlige Kosovo indikerer, at den serbiske regering fører en meget farlig, men sammenhængende politik med hensyn til Kosovo og dets vestlige partnere.) MEP'er er også bekymrede over beviser, der forbinder voldelige kriminelle grupper i det nordlige Kosovo og i Serbien med den serbiske stat.

Hvis undersøgelsen finder direkte serbisk stats involvering i angrebene den 24. september, bør Kommissionen indefryse den finansiering, der er givet til Serbien under instrumentet til Førtiltrædelsesbistand III, siger MEP'erne. De opfordrer også Rådet til at vedtage målrettede restriktive foranstaltninger, herunder men ikke begrænset til indefrysning af aktiver og rejseforbud, mod destabiliserende aktører i det nordlige Kosovo og lederne af større organiserede kriminalitetsnetværk.

Arbejde for en fredelig løsning af tvister gennem dialog

reklame

Parlamentet opfordrer Serbien og Kosovo til at fordømme alle former for vold og provokationshandlinger og opfordrer dem indtrængende til at standse enhver handling, der yderligere kan eskalere spændingerne, og til aktivt at arbejde hen imod en fredelig løsning af tvister gennem EU-faciliteret dialog.

Kommissionen bør, siger MEP'erne, optræde som en ærlig mægler i normaliseringsprocessen og undgå forsoning over for Serbien, og de kræver, at Rådet ophæver de negative foranstaltninger, det har truffet mod Kosovo og genoptager deres kontakter på højt niveau med dets præsident og Kosovo. regering. Beslutningen opfordrer Kommissionen til at udarbejde og fremlægge en gennemsigtig og ambitiøs køreplan for Kosovos vej til integration inden udgangen af ​​2023.

Mere information 

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending