Slut med os

Hviderusland

#FreeRomanProtasevich: EU opfordrer til løsladelse af hviderussisk journalist

Udgivet

on

Deltag i opfordringen til løsladelse af Roman Protasevich og Sofia Sapega, der holdes af de hviderussiske myndigheder. Find ud af, hvordan du kan hjælpe. Den hviderussiske journalist Protasevich og hans kæreste Sapega var på et fly fra Athen til Vilnius den 23. maj, da den hviderussiske regering tvang flyet til at omdirigere til Minsk, hvor de blev tilbageholdt. Samfund

Flytningen blev straks mødt med udbredt fordømmelse fra hele verden og førte til opfordringer til sanktioner mod landet.

Parlamentets præsident David Sassoli sagde: "Begivenhederne i Hviderusland, med kapringen af ​​et civilt fly for at arrestere modstandere af regimet, kræver et spring fremad i vores reaktion i både styrke og hastighed."

Parlamentet og andre EU-institutioner opfordrer til øjeblikkelig løsladelse af Protasevich og opfordrer alle til at tale op om denne åbenlyse krænkelse af grundlæggende rettigheder.

Hvad du kunne gøre for at få frigivet Roman Protasevich

Misbrug af menneskerettigheder kan kun trives i stilhed. Hjælp med at skabe en støj ved at tale for Protasevic og Sapega, der i øjeblikket bliver tavs og tilbageholdt.

Hvad du kunne gøre online:

  • Brug hashtagget #FreeRomanProtasevich og #FreeSofiaSapega på Twitter og andre platforme
  • Hjælp os med at sprede budskabet ved at dele denne artikel og vores indlæg på sociale medier, såsom vores tweet

Du kunne komme med dine egne måder at protestere på. For eksempel foreslog præsident Sassoli at bruge lufthavne til at fremhæve årsagen: ”Jeg synes, det ville være en meget positiv gestus, hvis et foto af Roman Protasevich skulle vises i de vigtigste lufthavne i EU-medlemslandene som et tegn på solidaritet og til vis at vi ikke vil svigte ham. ”

Hvad EU gør som reaktion på Hvideruslands handlinger

EU-ledere mødtes en dag efter den tvungne omdirigering af Ryanair-flyvningen for at beslutte et fælles svar. Formand Sassoli åbnede topmødet med en opfordring til handling: ”Vores svar skal være stærkt, øjeblikkeligt og samlet. Den Europæiske Union skal handle uden tøven og straffe de ansvarlige. I aften har du et stort ansvar for at vise, at Unionen ikke er en papirtiger. ”

EU-ledere var enige at forbyde hviderussiske fly at flyve i EU-luftrum eller bruge EU-lufthavne. De opfordrede også til frigivelse af Protasevich og Sapega samt en undersøgelse foretaget af Den Internationale Civil Luftfartsorganisation. De blev også enige om målrettede økonomiske sanktioner og tilføjelse til listen over personer, der er underlagt sanktioner.

Hvad Europa-Parlamentet har krævet vedrørende Hviderusland

Parlamentets udenrigsudvalg drøftede begivenhederne i Hviderusland den 26. maj med oppositionslederen Sviatlana Tsikhanouskaya. Hun sagde til MEP'erne: "Jeg opfordrer Europa-Parlamentet til at sikre, at reaktionerne fra det internationale samfund ikke er begrænset til Ryanair-flyvehændelsen. Svaret skal adressere situationen i Hviderusland i sin helhed."

Parlamentet har regelmæssigt opfordret til retfærdige valg i Hviderusland samt til respekt for menneskerettighederne og retsstatsprincippet.

Alene sidste år opfordrede MEP'erne til:

I 2020, MEP'er tildelt Sakharov-prisen for tankefrihed til den demokratiske opposition i Hviderusland.

Læs mere om EU's forbindelser med andre lande

Find ud af mere 

Hviderusland

Hvideruslands oppositionsleder ønsker, at international domstol skal undersøge Lukashenko

Udgivet

on

By

Hviderussisk oppositionsleder Sviatlana Tsikhanouskaya taler i det tjekkiske senat i Prag, Tjekkiet, den 9. juni 2021. Roman Vondrous / Pool via REUTERS
Hviderussisk oppositionsleder Sviatlana Tsikhanouskaya taler i det tjekkiske senat i Prag, Tjekkiet, 9. juni 2021. Roman Vondrous / Pool via Reuters

Hvideruslands oppositionsleder Sviatlana Tsikhanouskaya (billedet) opfordrede onsdag den 9. juni til, at der oprettes en international domstol til at undersøge, hvad hun kaldte "forbrydelser" fra præsident Alexander Lukashenkos "diktatur", Reuters.

Lukashenko har holdt et stramt greb om Hviderusland, siden han kom til magten i 1994 og har slået ned på gadeprotester, der begyndte sidste år over et præsidentvalg, som hans modstandere sagde var rigget, så han kunne bevare magten.

Lukashenko, der benægter valgsvindel og afviser kritik af hans menneskerettighedsfortegnelse, forlængede voldsomheden på tirsdag ved at underskrive lovgivning om hårdere straf, herunder fængselsstraffe, for folk, der deltager i protester eller fornærmer statens embedsmænd. Læs mere

"Jeg opfordrer til, at der oprettes en international domstol, der vil undersøge forbrydelserne fra Lukashenkos diktatur tidligere og under valget i 2020," sagde Tsikhanouskaya, der nu er baseret i Litauen, til det tjekkiske senat.

Tsikhanouskaya, der mødte den tjekkiske præsident Milos Zeman og premierminister Andrej Babis under sit besøg i Tjekkiet, gav ingen andre detaljer om hendes forslag.

Hun sagde, at den eneste løsning på situationen i Hviderusland var at afholde frie valg med internationale monitorer.

Tsikhanouskaya var på besøg i Prag inden et topmøde for gruppen af ​​syv avancerede økonomier i Storbritannien i denne uge, hvor Hviderusland forventes drøftet.

Den tidligere sovjetrepublik rasede de vestlige lande i sidste måned ved at beordre en Ryanair-flyvning til land i hovedstaden Minsk og anholde en dissident journalist, der var om bord.

Lukashenko har afvist vestlig kritik over hændelsen og beskyldt vestlige lande for at føre en "hybrid krig" mod ham. USA og Den Europæiske Union forbereder sig på at stramme sanktionerne mod Hviderusland på grund af flyhændelsen. Læs mere

Continue Reading

Hviderusland

Hvideruslands Tsikhanouskaya opfordrer EU, Storbritannien, USA til i fællesskab at lægge pres på Lukashenko

Udgivet

on

By

De Forenede Stater, Storbritannien og Den Europæiske Union bør handle i fællesskab for at lægge mere pres på den hviderussiske præsident Alexander Lukashenko og hans regering, oppositionsleder Sviatlana Tsikhanouskaya (billedet) fortalte Reuters fredag ​​(4. juni), skriver Joanna Plucinska.

Tsikhanouskaya fremsatte bemærkningerne under et besøg i Warszawa, Polen forud for et topmøde mellem de G7-rige lande i Storbritannien i næste uge, hvor hun håber, at spørgsmål, der er rejst af den hviderussiske opposition, vil blive behandlet. Hviderusland har skudt den internationale dagsorden op, siden den tvang en Ryanair-flyvning over sit luftrum og arresterede en oppositionsjournalist i sidste måned.

"Presset er stærkere, når disse lande handler i fællesskab, og vi opfordrer [Det Forenede Kongerige, USA, Den Europæiske Union og Ukraine. De er nødt til at handle i fællesskab, så deres stemme bliver højere," sagde Tsikhanouskaya.

Frankrig har sagt, at det gerne vil invitere Hviderussisk opposition til G7-topmødet, hvis værtsland Storbritannien er enig. Storbritannien har sagt, at der ikke er planer om at invitere yderligere delegationer, men at Hviderusland vil blive drøftet.

Tsikhanouskaya sagde, at hun ikke var blevet inviteret til topmødet, men forventede, at Hviderusland ville blive drøftet der.

Storbritannien, USA og Den Europæiske Union indførte alle forbud mod og fryser aktiver på nogle af Hvideruslands embedsmænd efter et valg sidste år, som oppositionen siger var rigget.

Siden Ryanair-hændelsen har vestlige lande afskrækket deres flyselskaber fra at flyve over Hviderusland og sagt, at de vil tage andre skridt, såsom at udelukke hviderussiske flyselskaber og tilføje flere navne til deres sortlister.

Nogle oppositionspersoner har opfordret til stærkere foranstaltninger, der vil have indflydelse på den samlede hviderussiske økonomi, såsom restriktioner på importen af ​​mineraler eller olie fra Hviderusland.

Continue Reading

Luftfart / flyselskaber

EU forbyder hviderussiske luftfartsselskaber fra sit luftrum og lufthavne

Udgivet

on

Rådet besluttede i dag (4. juni) at styrke de eksisterende restriktive foranstaltninger over for Hviderusland ved at indføre et forbud mod overflyvning af EU-luftrum og adgang til EU-lufthavne for hviderussiske luftfartsselskaber af enhver art.

EU-lande nægter hviderussiske luftfartsselskaber (og markedsføringsselskaber, der har en codeshare med et hviderussisk luftfartsselskab) tilladelse til at lande i, starte fra eller overflyve deres territorier.

Dagens beslutning følger op på Det Europæiske Råds konklusioner den 24. og 25. maj 2021, hvor EU-stats- og regeringschefer kraftigt fordømte den ulovlige tvangslanding af en Ryanair-flyvning i Minsk den 23. maj 2021, der truer luftfartssikkerheden.

Nedrivningen af ​​Ryanair-flyvningen i Minsk blev udført med den udtrykkelige hensigt at tilbageholde journalisten Raman Pratasevich, der har været kritisk over for Lukashenkos regime og hans kæreste Sofia Sapega.

Rådet vurderer også mulige yderligere lister over personer og enheder på baggrund af den relevante sanktionsramme og yderligere målrettede økonomiske sanktioner.

Continue Reading
reklame

Twitter

Facebook

reklame

trending