Følg os

Aserbajdsjan

To år efter konflikten skal Armenien stilles for retten for sin ødelæggelse af den aserbajdsjanske kulturarv

DEL:

Udgivet

on

Jubilæer er altid en anledning til at tænke både på fortiden og fremtiden. I denne uge er det to år siden afslutningen på 44-dages krigen mellem Aserbajdsjan og Armenien. Mens post-konfliktvejen mod fred aldrig er let eller lineær, tag ikke fejl: dette er en betydningsfuld begivenhed - skriver Ambassadør Elman Abdullayev, Permanent Delegeret fra Aserbajdsjan til UNESCO

Ambassadør Elman Abdullayev, Permanent Delegeret fra Aserbajdsjan til UNESCO

For to år siden var fred og stabilitet i regionen belastet og skrøbeligt, med ofrene de højeste i næsten tre årtier. Siden da har vi arbejdet hårdt og ikke sparet nogen indsats for at opnå langvarig fred i regionen.

Møder på højt niveau mellem lederne af Aserbajdsjan og Armenien samt den første direkte kontakt mellem udenrigsministrene i næsten tredive år, med mægling og engagementer fra internationale partnere, er vigtige skridt i retning af bæredygtig fred.

Armenien skal imidlertid indtage en konstruktiv holdning og udvise beslutsom politisk vilje til at gøre denne dialog til reelle fremskridt med hensyn til at opnå en langsigtet fredsaftale, som er afgørende for regionens fremtid. 

Aserbajdsjan er klar og ivrig efter at fortsætte med at bidrage til bæredygtig fred og udvikling i regionen. Denne vilje er tydeligt og konsekvent blevet demonstreret på flere internationale platforme.

Men selv om det er vigtigt at bevæge sig fremad, for virkelig at gøre status over, hvor vi er, må vi undersøge, hvor vi har været. Krigsforbrydelser begået af Armenien under tredive års besættelse af aserbajdsjanske territorier kan ikke stå uimodsagt.

reklame

I min rolle som Aserbajdsjans faste delegerede til UNESCO, prioriterer jeg fortsat behovet for vurdering af ødelæggelsen af ​​vores kulturarv siden afslutningen på den armenske besættelse af de nu befriede områder i Aserbajdsjan.

Vi har arbejdet med internationale partnere, herunder globale og regionale organisationer, for at kortlægge og dokumentere ødelæggelsen af ​​kulturel og religiøs ejendom.

I de næsten tredive år af den armenske besættelse af internationalt anerkendte territorier i Aserbajdsjan var vi vidne til et metodisk, konsekvent og struktureret mønster for sletning af aserbajdsjansk kulturarv. Der er fremkommet klare beviser for, at religiøse og kulturelle arvsteder bevidst blev målrettet.

Ifølge en vurdering foretaget af de aserbajdsjanske myndigheder blev mere end 80 moskeer enten ødelagt eller stærkt beskadiget. Chokerende nok blev nogle moskeer udsat for hærværk og brugt som stalde for grise og køer i total mangel på respekt for det muslimske samfund.

900 kirkegårde, 192 helligdomme, 44 templer, 473 historiske monumenter blev ødelagt. Hundredvis af kulturinstitutioner, herunder 927 biblioteker med et lager på 4.6 millioner bøger, 85 musik- og kunstskoler, 22 museer og museumsafdelinger med mere end 100,000 udstillinger, 4 kunstgallerier, 4 teatre, 2 koncertsale, 8 kultur- og rekreative parker , og mere end 2 historiske og kulturelle monumenter er blevet udsat for hærværk.

I vores elskede kulturelle hovedstad, Shusha, blev mindst 17 moskeer, inklusive Ashaghi Govharagha-moskeen og Saatli-moskeen, og historiske steder som graven for den fremtrædende aserbajdsjanske digter, Vagif, Natavans palads og mange flere ødelagt under besættelsen.

Armensk ledelse opmuntrede, instruerede og støttede den ulovlige eksport af kulturejendomme fra de besatte områder. Ved at deponere ulovligt eksporterede kulturejendomme til sine museer og andre faciliteter forsøger den at overføre ejendomsretten til disse kulturgenstande.

Efter befrielsen af ​​områderne og underskrivelsen af ​​den trilaterale erklæring, under tilbagetrækningen af ​​de armenske væbnede styrker fra Agdam-, Kalbajar- og Lachin-distrikterne i Aserbajdsjan, har klokkerne, korsene, de berømte kalkmalerier og gamle manuskripter fra Khudavang-klosteret fra det 13. århundrede blevet ulovligt flyttet til Republikken Armenien. Udover det blev dyrebare genstande fundet under ulovlige arkæologiske udgravninger i Azykh Caves, nær Shahbulag-fæstningen i Agdam-distriktet, også ulovligt transporteret til Armenien.

Armenien lavede en ulovlig udstilling af tæpper, som blev holdt på National Museum-Institute of Architecture i Armeniens hovedstad. Disse tæpper blev ulovligt fjernet fra tæppemuseet i byen Shusha i Republikken Aserbajdsjan og eksporteret til Armenien. Ifølge rapporter er 160 værdifulde tæpper ulovligt blevet fjernet fra Shusha Carpet Museum.

Igennem disse 30 års besættelse af Aserbajdsjans territorier af Armenien har vi appelleret til det internationale samfund, herunder UNESCO, vedrørende ødelæggelsen af ​​Aserbajdsjans kulturarv, ulovlig restaurering og udgravningsaktiviteter udført i de områder, der er besat af Armenien.

Armeniens ulovlige aktiviteter med hensyn til den oprindelige kulturarv i Aserbajdsjan i de befriede områder repræsenterer en klar og åbenlys krænkelse af international lov, især Haagerkonventionen af ​​1954.

Ved at eksportere og forsøge at rekvirere kulturejendomme fra de områder, den besatte, krænkede Republikken Armenien sine internationale forpligtelser alvorligt.

Vi har informeret UNESCO om Armeniens ulovlige handlinger og opfordret organisationen til at træffe de nødvendige handlinger. Vi har sammen med flere ngo'er konsekvent opfordret til en uafhængig mission af eksperter fra UNESCO til at evaluere tilstanden af ​​kulturelle skader; Men den armenske ledelse har forsinket processen.

Vi har også sendt en anmodning til UNESCO om at sende en mission til Armenien for at vurdere den nuværende tilstand af den aserbajdsjanske kulturarv. Under februars firsidede møde mellem præsidenten for Aserbajdsjan Ilham Aliyev, Frankrigs præsident Emmanuel Macron, præsidenten for Det Europæiske Råd Charles Michel og Armeniens premierminister Nikol Pashinyan blev der indgået en aftale om at sende en UNESCO-mission til Armenien for at undersøge ødelæggelsen og tilegnelsen begået af Armenien mod aserbajdsjansk kulturarv beliggende på dets område.

Aserbajdsjanske NGO'er har også sendt adskillige anmodninger og appeller til UNESCO om at udsende en vurderingsmission til Armenien for at vurdere den aktuelle situation for aserbajdsjansk kulturarv i dette land.

Vi er forpligtet til at holde Armenien ansvarlig for disse ulovlige handlinger, herunder i Den Internationale Domstol. Det er afgørende at sikre, at de ansvarlige for kulturel vanhelligelse er ansvarlige for deres handlinger.

Selvom det er en klar prioritet at søge retfærdighed, tager vi også skridt på stedet for at hjælpe med at bevare vores inkluderende kulturarv.

Aserbajdsjan har investeret betydeligt i kulturel rehabilitering i regionen, herunder i de befriede områder, for at sikre vedligeholdelse og bevarelse af bygninger, kunst, flerkirkelige religiøse steder og andre bemærkelsesværdige artefakter i overensstemmelse med internationale standarder.

Over 1,200 religiøse og kulturelle arvesteder bliver undersøgt, vedligeholdt og i sidste ende beskyttet som en del af disse bestræbelser, uanset baggrund.

Aserbajdsjan har atter bekræftet sit engagement i at bevare og restaurere alle kulturelle og religiøse monumenter i de befriede områder, uanset deres oprindelse.

Kulturarv beliggende i Aserbajdsjan, uanset dens oprindelse, uanset om den er sekulær eller religiøs, afspejler den kulturelle mangfoldighed af befolkningen i Aserbajdsjan.

Som hjemsted for så mange nationaliteter, kulturer og religioner og placeret ved krydsfeltet mellem Europa og Asien, er jeg utrolig stolt af Aserbajdsjans multikulturelle samfund. Denne ånd anvendes på samme måde i vores bestræbelser på at bevare og beskytte al kulturel og religiøs arv.

I anerkendelse af to-års jubilæet er det vigtigt at anerkende tidligere uretfærdigheder, men også at se frem til potentialet for varig fred og sikkerhed. Både i min egenskab af Aserbajdsjans repræsentant for UNESCO og også som en stolt aserbajdsjansk borger giver dette jubilæum mig stærkt håb for fremtiden.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending