Følg os

Europa-Parlamentet

MEP'er presser på for bedre sikkerheds- og kvalitetsstandarder for stoffer af menneskelig oprindelse 

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

ENVI-udvalgets MEP'er ønsker at styrke foranstaltningerne for at sikre forbedret beskyttelse for borgere, der donerer blod, væv eller celler eller behandles med disse stoffer.

Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed (ENVI) vedtog sin holdning til nye regler for brugen af ​​såkaldte stoffer af menneskelig oprindelse (SoHO) i EU med 59 stemmer for, fire imod og fire hverken for eller imod. Loven gælder for stoffer - såsom blod og dets bestanddele (røde/hvide celler, plasma), væv og celler - der anvendes til transfusioner, terapier, transplantationer eller medicinsk assisteret reproduktion.

Frivillige og ubetalte donationer

MEP'er insisterer på, at EU-landene bør give mulighed for kompensation eller godtgørelse for tab eller udgifter i forbindelse med deres deltagelse i donationer til levende donorer. Dette kunne lettes gennem for eksempel kompenserende orlov, skattelettelser eller faste godtgørelser fastsat på nationalt plan. De understreger, at kompensation ikke bør bruges som et incitament til at rekruttere donorer og heller ikke føre til udnyttelse af sårbare mennesker. MEP'er ønsker også, at EU-landene håndhæver strenge regler for annoncering omkring SoHO-donationer, som bør forbyde enhver henvisning til økonomiske belønninger.

Sikring af forsyning

For at sikre selvstændigheden af ​​EU's forsyning af disse stoffer bør EU-landene etablere "nationale nød- og kontinuitetsplaner", som bør omfatte foranstaltninger til at sikre en modstandsdygtig donorbase, overvågning af forsyningen af ​​kritiske SoHO'er og forslag til forbedring samarbejde mellem lande med overskudslagre og lande, der oplever mangel. MEP'er opfordrer også EU til at etablere en digital kommunikationskanal som en del af disse nationale planer for at lagre og analysere information om SoHOs tilgængelighed, udsving og potentielle mangler.

EU-strategi

reklame

MEP'er ønsker, at Kommissionen opretter en EU-liste over kritiske SoHO'er, ledsaget af en køreplan med ambitiøse mål for at sikre deres tilgængelighed. Strategien bør omfatte kommunikationskampagner om de tilgængelige typer donationer, uddannelse af sundhedspersonale for at øge bevidstheden om donationer og lette udvekslingen af ​​bedste praksis.

Efter afstemningen, ordfører Nathalie Colin-Oesterlé (EPP, FR) sagde: "Denne lov er afgørende for donorernes sikkerhed, patienternes velbefindende, forsyningssikkerheden og udviklingen af ​​innovative medicinske teknikker i Europa. Ved at forbedre koordineringen og udvekslingen af ​​information vil strømmen af ​​SoHO og tilhørende medicinsk knowhow blive lettet til gavn for europæiske patienter. Mens Europa i øjeblikket importerer en del af sit SoHO-behov, inklusive 40 % af dets plasma, forpligter det kompromis, vi nåede, vores kontinent til at sikre dets langsigtede forsyning."

Næste skridt

Det fulde hus skal efter planen stemme om dets forhandlingsmandat under plenarmødet i september 2023 i Strasbourg.

Baggrund

udkast til regler fremsat af Kommissionen den 14. juli 2022 ophæver blod væv og celler direktiver i lyset af ny videnskabelig, teknisk og samfundsmæssig udvikling. Hvert år nyder EU-patienter godt af over 25 millioner blodtransfusioner, en million cyklusser af medicinsk assisteret reproduktion, over 35,000 transplantationer af stamceller (hovedsageligt til blodkræft) og hundredtusindvis af erstatningsvæv (f.eks. til ortopædisk, hud-, hjerte- eller øjenproblemer).

Mere information 

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending