Følg os

Priser

Vinderne af 2014 Europæiske Unions litteraturpris annonceret på Frankfurt Book Fair

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

forfattereVinderne af 2014 European Union Litteraturprisen blev annonceret i dag på Frankfurt Book Fair. Prisen anerkender de bedste nye og nye forfattere i Europa. Årets vindere er: Ben Blushi (Albanien), Milen Ruskov (Bulgarien), Jan Němec (Tjekkiet), Makis Tsitas (Grækenland), Oddný Eir (Island), Janis Jonevs (Letland), Armin Öhri (Liechtenstein), Pierre J. Mejlak (Malta), Ognjen Spahić (Montenegro), Marente de Moor (Holland) Uglješa Šajtinac (Serbien), Birgül Oğuz (Tyrkiet) og Evie Wyld (Det Forenede Kongerige).

Den Europæiske Unions Litteraturpris (EUPL) er åben for lande deltager i Kreativt Europa, EU-finansieringsprogrammet for de kulturelle og kreative sektorer. Hvert år udnævner nationale juryer i en tredjedel af landene - 13 denne gang - de vindende forfattere. Se memo for forfatteres biografier og en sammenfatning af de vindende bøger.

"Min varmeste tillykke til vinderne af Den Europæiske Unions litteraturpris, " sagde uddannelse, kultur, flersprogethed og ungdomskommissær Androulla Vassiliou. "Prisen er dedikeret til de bedste nye og nye forfattere i Europa, uanset deres oprindelsesland eller sprog. Målet er at fremvise Europas bedste nutidige litteratur, fremme grænseoverskridende salg og fremme oversættelse, udgivelse og læsning af litteratur fra andre lande. EU's nye Creative Europe-program tilbyder tilskud til oversættelse, der hjælper forfattere til at tiltrække læsere ud over nationale og sproglige grænser. "

reklame

Hver vinder modtager € 5,000. Endnu vigtigere har de fordel af ekstra forfremmelse og international synlighed. Deres udgivere opfordres til at ansøge om EU-finansiering for at få de vindende bøger oversat til andre sprog for at nå nye markeder.

Siden prisen blev lanceret i 2009, har EU ydet finansiering til oversættelse af bøger af 56 (ud af 59) EUPL-vindere til 20 forskellige europæiske sprog, der dækker i alt 203 oversættelser - i gennemsnit 3-4 oversættelser pr. bog. Vinderne drager også fordel af ekstra synlighed på Europas store bogmesser, herunder Frankfurt, London, Göteborg og Passaporta Festival i Bruxelles.

Årets prisvindere overrækkes deres priser under en gallaceremoni på Concert Noble i Bruxelles på 18 november i nærværelse af den europæiske Kommissær for uddannelse og kultur, medlemmer af Europa-Parlamentet og repræsentanter for det italienske formandskab for EU.

reklame

EUPL er organiseret af Europa-Kommissionen i samarbejde med European Booksellers 'Federation, European Writers' Council og Federation of European Publishers.

Baggrund

EUPL modtager finansiering fra det nye Creative Europe-program, der har til formål at styrke de kulturelle og kreative sektors konkurrenceevne og fremme kulturel mangfoldighed. Det nye program vil have et samlet budget på € 1.46 mia. I 2014-2020, hvilket repræsenterer en stigning på 9% i forhold til tidligere niveauer. Programmet vil yde støtte til oversættelsen af ​​4,500 bøger. Det vil også gøre det muligt for mere end 250,000 kunstnere, kulturelle fagfolk og deres værker at opnå international synlighed samt støtte hundredvis af europæiske kulturelle samarbejdsprojekter, platforme og netværk.

Under det foregående kulturprogram, 2009-2013, ydede Europa-Kommissionen gennemsnitligt € 2.5 mio. Om året for litterær oversættelse og mere end € 2.4 mio. For samarbejdsprojekter, der involverer bogsektoren. I 2014, i sit første år, har det nye Creative Europe-program afsat € 3.6m til litterær oversættelse.

Bog- og forlagsbranchen bidrager med 23 mia. Euro til EU's BNP og beskæftiger 135 000 mennesker på fuld tid. Bogudgivelse er en væsentlig del af de kulturelle og kreative sektorer, der tegner sig for op til 4.5% af EU's BNP og mere end 8 millioner job. Selv om disse sektorer har vist sig at være relativt modstandsdygtige i krisen, står de også over for betydelige udfordringer som følge af det digitale skift, globaliseringen og et marked, der er fragmenteret langs kulturelle og sproglige linjer.

Lande, der i øjeblikket deltager i Creative Europe, er: 28-medlemslandene, Norge, Island, Albanien, Bosnien-Hercegovina, Den Tidligere Jugoslaviske Republik Makedonien, Montenegro og Serbien. Flere lande vil sandsynligvis blive medlem af 2015.

Mere information

MEMO / 14 / 567: Forfatteres biografier og resumé af de vindende bøger
Præmie hjemmeside
Kulturportal for Den Europæiske Union
Androulla Vassilious hjemmeside
Følg Androulla Vassiliou på Twitter VassiliouEU

Priser

Ære mod inden for journalistik: Ansøg om Lorenzo Natali Media Prize i 2021 indtil 19. april

Udgivet

on

Ansøgninger åbnede den 1. marts til en af ​​verdens førende journalistiske priser - Lorenzo Natali Media Prize. Støttet af Europa-Kommissionen hylder prisen journalister fra hele verden for deres modige rapportering og for deres historier om mennesker og planeten, der fremhæver nogle af nutidens største udfordringer og inspirerende løsninger, der adresserer dem. For at markere lanceringen af ​​2021-udgaven sagde International Partnerships Commissioner Jutta Urpilainen: ”Den Europæiske Union står for ytringsfrihed i Europa og rundt om i verden. Gennem Lorenzo Natali Media Prize anerkender vi journalister, der har vovet, ofte med stor personlig risiko, at rapportere fakta og fortælle historierne, der kaster lys over emner som uretfærdighed, ulighed og miljøforringelse. Historier der viser de inspirerende måder, hvorpå folk reagerer. Hvis du er journalist, der netop har fortalt denne historie i det forløbne år, opfordrer jeg dig til at ansøge. ”

Sidste frist for tilmeldinger er 19. april 2021. Vinderne tildeles € 10,000. For flere detaljer, se venligst pressemeddelelse og Lorenzo Natali Media Prize-websted.

reklame

Læs

Priser

Fire #MEDIA-film vil konkurrere om #GoldenLion på #VeniceFilmFestival

Udgivet

on

Den 76th Venice Film Festival startede den 28 august med 12-film understøttet af Media-programmet - EU's program til støtte for den europæiske film- og audiovisuelle industri. Fire af MEDIA-understøttede film er desuden blevet opført på listen til at konkurrere om Golden Lion: Sandheden af Hirokazu Kore-eda (Frankrig, Japan), Om endeløshed af Roy Andersson (Sverige, Tyskland, Norge), Martin Eden af Pietro Marcello (Italien, Frankrig) og Den malede fugl af Václav Marhoul (Tjekkiet, Ukraine, Slovakiet). Det Orizzonti konkurrence der er dedikeret til de seneste æstetiske og udtryksfulde trends i international biograf med MEDIA-understøttet Blanco en blanco af Theo Court (Spanien, Chile, Frankrig, Tyskland) og Mor af Rodrigo Sorogoyen (Spanien, Frankrig).

Filmen Effetti Domino af Alessandro Rosseto (Italien) vises i Sconfini-sektion der er dedikeret til art-house og genrefilm, eksperimentelle og kunstnerfilm. Fem yderligere film, der støttes af MEDIA, deltager i de uafhængige sektioner Giornate degli Autori såvel som i Venice International Film Critics Week afholdt parallelt med festivalen. Ved siden af ​​festivalen arrangerer Europa-Kommissionen også lørdag (31 august) European Film Forum. Flere detaljer om de MEDIA-understøttede film på Venice Film Festival er tilgængelige her, MEDIA-programmet her og på European Film Forum her. Flere oplysninger om Kommissionens støtte til de audiovisuelle og kreative sektorer i 2020 er tilgængelige her.

Læs

Priser

10 byer, der konkurrerer om 2020 #EuropeanCapitalOfSmartTourism-titlen

Udgivet

on

Ti europæiske byer er blevet liste på listen til 2020 Den europæiske hovedstad for smart turisme konkurrence (præsenteret i alfabetisk rækkefølge): Bratislava (Slovakiet), Breda (Holland), Bremerhaven (Tyskland), Göteborg (Sverige), Karlsruhe (Tyskland), Ljubljana (Slovenien), Málaga (Spanien), Nice (Frankrig), Ravenna (Italien) og Torino (Italien). De finalistiske byer blev udvalgt blandt i alt 35 ansøgninger fra 17 EU-medlemsstater.

Den europæiske hovedstad for smart turisme blev foreslået som en forberedende foranstaltning af Europa-Parlamentet og gennemføres af Europa-Kommissionen. Det sigter mod at fremme smart turisme i EU, fremme innovativ, bæredygtig og inklusiv turismeudvikling samt sprede og lette udvekslingen af ​​bedste praksis. Dette EU-initiativ anerkender enestående resultater fra europæiske byer som turistdestinationer i fire kategorier: Tilgængelighed, bæredygtighed, digitalisering samt kulturarv og kreativitet.

Sidste år vandt Helsinki og Lyon åbningskonkurrencen, og de to byer har i fællesskab titlerne af European Capitals of Smart Tourism i 2019.

Dette er den anden udgave af konkurrencen om at tildele to byer som de europæiske hovedstæder for smart turisme i 2020. De to vindende byer vil drage fordel af kommunikation og branding support i et år. Dette vil omfatte; en salgsfremmende video, en specialbygget skulptur til deres bycentre samt skræddersyede salgsfremmende handlinger.

Derudover uddeles fire priser til anerkendelse af resultater i de enkelte kategorier af konkurrencen (Tilgængelighed, bæredygtighed, digitalisering og kulturarv og kreativitet).

Alle vindende byer annonceres og tildeles ved en prisuddelingsceremoni, der finder sted som en del af det europæiske turistforum i Helsinki den 9-10 oktober 2019.

Baggrund

I den første fase af konkurrencen vurderede et uafhængigt ekspertpanel ansøgningerne. Alle finalistbyer viste fremragende karakter i de fire konkurrencekategorier samlet.

I anden fase rejser repræsentanter for de 10 finalistbyer til Helsinki for at præsentere deres kandidaturer og det program for aktiviteter, der er planlagt til 2020 foran den europæiske jury. Den europæiske jury mødes den 8. oktober 2019 og vælger to byer til at blive europæiske hovedstæder for smart turisme i 2020.

Udvælgelsen af ​​de mest innovative projekter, ideer og initiativer, som byerne har indsendt til det sidste års konkurrence, findes i Kompendium af bedste praksis, guide til smart turisme i EU. For alle de seneste nyheder om Den europæiske hovedstad for smart turisme, tilmeld dig nyhedsbrev, eller følg videre Facebook or Twitter.

Læs
reklame
reklame
reklame

trending