Følg os

Biograf

Biografkommunikation: Alt er godt, der ender godt?

DEL:

Udgivet

on

biografAf Francisco Javier Cabrera Blázquez og Amélie Lépinard, European Audiovisual Observatory

Siden 2011 har biograf- og audiovisuelle industrier med stor interesse og i de fleste tilfælde en vis ængstelse ventet på resultaterne af en offentlig høringsproces, der havde til formål at tilpasse Europa-Kommissionens 10 år gamle statsstøtteregler – den såkaldte biografmeddelelse – til at det nye tilsluttede audiovisuelle landskab med flere skærme. Stor interesse, fordi den europæiske biograf- og audiovisuelle industri i høj grad er afhængig af offentlig finansiering for at overleve i et kommercielt miljø domineret af amerikanske produktioner.

Frygt, fordi Kommissionens oprindelige forslag om to grundlæggende emner (territoriale udgiftsforpligtelser og det såkaldte subsidiekapløb) af mange interessenter blev opfattet som et greb om offentlige finansieringsordninger. Tid og forhandlinger bar frugt, og i november 2013 vedtog Kommissionen endelig sin meddelelse om statsstøtte til film og andre audiovisuelle værker (i det følgende benævnt: 2013-meddelelsen).

Denne meddelelse indeholder reviderede kriterier for vurdering i henhold til EU's statsstøtteregler medlemslandenes støtteordninger til fordel for film og andre audiovisuelle værker. Denne artikel fortæller historien om, hvordan disse nye regler kom til live. Første del giver en kort beskrivelse af de generelle EU-regler om kultur og statsstøtte. Anden del giver et overblik over den biografmeddelelse, som Europa-Kommissionen vedtog i 2001, med dens efterfølgende midlertidige forlængelser. Tredje del beskriver den høringsproces, der førte til vedtagelsen i 2013 af en ny Biografmeddelelse. Fjerde del giver et overblik over 2013-meddelelsen og de forskellige reaktioner på den. Artiklen afsluttes med en kort refleksion over den nærmeste fremtid.

Ny biografkommunikation

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending