Statsstøtte: Kommissionen godkender de fleste nedskæringer af elektricitetsbidrag til elektricitetsintensive virksomheder i Frankrig i 2003-15 og beder Frankrig om at genvinde en del af reduktioner

| August 2, 2018

Europa-Kommissionen har godkendt de fleste af de elektricitetsbidragsreduktioner, der ydes til elektricitetsintensive virksomheder i Frankrig i 2003-15. Disse foranstaltninger har bidraget til at nå EUs klima- og energimål uden uforholdsmæssigt fordrejende konkurrence på det indre marked.

Kommissionen har imidlertid bedt Frankrig om at få tilbagebetalt den del af disse nedsættelser (anslået til mindre end 50 mio. EUR), der overstiger de tilladte niveauer i henhold til EU's statsstøtteregler.

I Frankrig skal alle elforbrugere betale et tillæg på elforbruget, kendt som »bidraget til den offentlige el-service« (CSPE). CSPE går primært til finansiering af fire forskellige foranstaltninger:

i) støtteforanstaltninger for vedvarende energi

ii) høj effektivitet co-generation

iii) toldudligning (kompensation for elektricitetsgeneratorer i ikke-indbyrdes forbundne geografiske områder) og

iv) gennemførelse af den sociale takst for elektricitet

For at bevare deres internationale konkurrenceevne har Frankrig indført en CO2-reduktionsordning for store elforbrugere.

Kommissionens undersøgelse

In marts 2014, indledte Kommissionen en dybtgående undersøgelse for at vurdere, om disse CO2-reduktioner for store elforbrugere og elintensive virksomheder i 2003-15 var forenelige med EU's statsstøtteregler.

Vedvarende støtte (i)

Det retningslinjer for statsstøtte til miljøbeskyttelse og energi 2014-2020 tillade reduktioner - op til et vist niveau - i bidrag, der opkræves på elintensive virksomheder, der er udsat for international handel, og som anvendes til at finansiere støtteordninger for vedvarende energi (dette svarer til CSPE-foranstaltning (i)). Disse bestemmelser gør det muligt for medlemslandene at finansiere støtte til vedvarende energikilder, samtidig med at de i deres elintensive virksomheder sikres deres internationale konkurrenceevne. Retningslinjerne giver også mulighed for gradvist at sænke tillægsreduktioner under tilpasningsplaner.

Kommissionen har konkluderet, at CO2-reduktioner i forbindelse med støtteforanstaltninger for vedvarende energi er forenelige med EU's statsstøtteregler og især med retningslinjerne for statsstøtte til miljøbeskyttelse og energi til 2014-2020.

Støtte til (ii) høj effektivitet co-generation, (iii) toldudligning og (iv) sociale takster

Retningslinjerne gælder ikke direkte for CSPE-reduktioner for de øvrige tre støtteforanstaltninger, som CSPE finansierer. På trods af dette fandt Kommissionen, at der var mange ligheder mellem CSPE's forskellige mål, og den analyserede derfor de fire foranstaltninger i samme sammenhæng.

CSPE-reduktioner giver en bæredygtig finansieringsgrundlag for disse foranstaltninger. De sætter Frankrig i stand til at fortsætte med at finansiere disse støtteforanstaltninger og for at opfylde sine klima- og energimål uden at overbelaste elektricitetsintensive virksomheder, der er særligt påvirket af CSPE.

Kommissionen har derfor konkluderet, at de CO2-reduktioner, der er nødvendige for at tilvejebringe et bæredygtigt finansieringsgrundlag for de øvrige tre foranstaltninger, er forenelige med EU's statsstøtteregler, navnlig artikel 107 (3) (c) TEUF.

Recovery

Frankrig har imidlertid givet visse reduktioner, der går ud over, hvad der er nødvendigt for at sikre bæredygtig finansiering af de fire berørte støtteforanstaltninger. Eventuelle tillægsreduktioner, der overstiger de niveauer, der er fastsat af disse tilpasningsplaner, skal inddrives.

I henhold til retningslinjerne skal parter, der drager fordel af nedsættelser, bidrage med mindst 15% af byrden og skal være særligt påvirket af denne pris - dvs. elintensive virksomheder, der opererer i sektorer, der er udsat for international handel. En del af Frankrigs nedsættelser opfylder ikke disse to betingelser.

Retningslinjerne viser også, at medlemsstaterne for enhver reduktion i afgiften, der er givet før 2019, som endnu ikke opfylder alle kompatibilitetskriterierne, kan indgive en tilpasningsplan, der sikrer, at reduktionerne gradvis bringes i overensstemmelse med de forenelighedskriterier, der er fastsat ned i retningslinjerne.

Frankrig har forelagt en justeringsplan af denne type for Kommissionen. Den skal tilbagebetale støttemodtagerne eventuelle nedsættelser, der overstiger de niveauer, der er godkendt af tilpasningsplanen. Hidtil har Kommissionen på grundlag af de foreliggende oplysninger vurderet genindvindingsværdien til under € 50m.

Baggrund

CSPE blev indført ved lov 2003-8 af 3 januar 2003 på gas- og elmarkederne og på den offentlige el-service. Den er beregnet til at kompensere for de ekstra omkostninger ved offentlige elforbrugsafgifter, der skyldes produktion af energi fra vedvarende energikilder, finansiering af høj effektivisering af samproduktion og kompensation af elproducenter i ikke-sammenkoblede områder og de ekstra omkostninger ved gennemførelsen af social tarif. Ordningen giver også mulighed for reduktion af CPS til visse virksomheder, der bruger en stor mængde elektricitet.

Mere information om beslutningen vil være tilgængelig under sagenummer SA.36511 i statsstøtte register på den GD Konkurrence hjemmeside, når eventuelle potentielle fortrolighedsproblemer er blevet løst. Det State Aid Weekly e-News lister nye publikationer statsstøttebeslutninger på internettet og i EU-Tidende.

tags: , , ,

Boligtype: En forsiden, El sammenkobling, Energi, Energimarked, Energisikkerhed, EU, Europa-Kommissionen